Sarea este cel mai comun ingredient din bucătărie, dar poate fi folosita cu mult succes și în scopuri mai puțin cunoscute, cum ar fi în curățenie sau în cosmetică.
Dacă la curățenie poate fi folosită sarea obișnuită, în cosmetică se recomandă folosirea sarii marine, mult mai bogată în minerale decât cea obișnuită. Magneziul, calciul, sodiul și potasiul, minerale care se găsesc într-o concentrații importante în sarea marină, sunt esențiale pentru sănătatea și frumusețea pielii. Descoperă, în rândurile care urmează, cum poți folosi sarea în cosmetică și apelează la ea ori de câte ori observi că pielea ta dă semne de oboseală.
Mască echilibrantă și hidratantă cu sare
Sarea și mierea de albine au proprietăți antiinflamatorii, grație cărora calmează iritația și erupțiile de pe piele. Totodată, aceste două ingrediente ajută și la echilibrarea producției de ulei și mențin hidratarea în straturile pielii care au cel mai mult nevoie să fie hidratate.
Pentru a obține această mască, amestecă bine 2 lingurițe de sare, de preferință sare de mare, cu 4 lingurițe de miere. Aplică uniform această pastă pe pielea curată și uscată, evitând conturul ochilor. Păstrează masca pe față timp de 15 minute, apoi pune-ți pe față un prosop înmuiat în apă călduță.
Menține-l timp de 30 de secunde, după care îndepărtează-l. Înainte de a te spăla pe față, exfoliază-ți pielea cu ajutorul degetelor folosind mișcări circulare, apoi spală-te cu apă călduță.
Exfoliant pentru corp
Sarea este un exfoliant foarte blând, care înlătură eficient celulele moarte. Mineralele pe care le conține înmoaie pielea și o hidratează.
Pentru a obține acest exfoliant, amestecă un sfert de ceașcă de sare de mare cu o jumătate de ceașcă de ulei de măsline. Pasta obținută trebuie să fie densă. De asemenea, poți adăuga și 10 picături dintr-un ulei esențial. Aplică exfoliantul pe corp sub duș și masează-ți pielea circular, cu ajutorul mănușii speciale pentru masaj.
Tratament antimătreață
Sarea ajută la eliminarea mătreții și, în același timp, stimulează circulația la nivelul scalpului. Totodată, absoarbe excesul de sebum și de umezeală, prevenind dezvoltarea ciupercilor.
Iată cum trebuie realizat acest tratament: împarte-ți părul în mai multe secțiuni și presară-ți în cap două lingurițe de sare. Masează-ți scalpul timp de 15 minute, apoi spală-ți părul în mod obișnuit.
Apă de gură naturală
Sarea are proprietăți dezinfectante, eliminând bacteriile care cauzează respirație urât mirositoare și gingivită.
În acest scop, amestecă jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și un sfert de ceașcă de apă. După ce sarea s-a topit, clătește-ți gura apoi varsă soluția din gură. Clătește-ți apoi gura cu apă călduță.
Tratament pentru albirea unghiilor
Sarea înmoaie cuticulele și întărește unghiile. Bicarbonatul de sodiu și lămâia au ambele același efect – reduc aspectul îngălbenit al unghiilor.
În acest scop, amestecă o linguriță de sare, o linguriță de bicarbonat de sodiu și o linguriță de zeamă de lămâie cu o jumătate de ceașcă de apă călduță. Înmoaie-ți unghiile în această soluție timp de 10 minute, apoi freacă-le cu o periuță specială. Clătește-ți apoi degetele și aplică o cremă hidratantă pe mâini și unghii.