Celulita şi aspectele dizgraţioase pe care aceasta le provoacǎ, sunt unele dintre problemele majore cu care se întâlnesc femeile pe parcursul vieţii. Celulita este o problemǎ de origine hormonalǎ care poate afecta atât femeile plinuţe cât şi femeile suple .
Ce este celulita si cum se formeaza ea
Celulita este o stare în care grǎsimea s-a depus în pǎrţi ale corpului cum ar fi coapsele, miinile si picioarele. Ţesuturile de colagen din aceste porţiuni au forma fagurelui de albine, nu se mai încrucişează ca in alte pǎrţi ale corpului. Aceste ţesuturi alveolare se umplu cu depuneri de grăsime, cu toxine, care ridica pielea in sus si in exterior, o întind. Acest lucru întinde colagenul şi împiedicǎ mişcarea fluidelor. Întinderea colagenului opreşte circulaţia. Hormonii care elimina grăsimea din corp nu pot ajunge la aceste celule pentru a elibera grăsimile care se acumulează acolo. Ca urmare a acestui fapt, celulele primesc permanent grăsimi si nu le pot elimina eficient din corp.
Pentru ca toxinele sunt conţinute in fluidele din corp, in special in grăsime, aceste celule celulitice grase conţin o cantitate foarte mare de toxine. Cercetările făcute la Universitatea din Milano (Italia) au arătat ca aceasta toxicitate si presiune a fluidelor cu trecerea timpului va distruge celulele. Pereţii celulelor devin mai groşi si tari, ceea ce îngreunează si mai mult eliminarea grăsimilor. Practic, grăsimea si toxinele sunt închise aici.
Acumulǎrile de grǎsime provoacǎ acel aspect inestetic de coajǎ de portocalǎ. Acest aspect estetic poate fi estompat cu multe eforturi, dar existǎ totuşi soluţii.
Înainte de a începe tratarea celulitei este împortant sǎ cunoaştem tipul şi cauza aparitiei ei.
Exista trei tipuri de celulitǎ:
1.
Celulita fibroasǎ
durǎ la atingere, puţin violacee şi dureroasǎ la atingere.
Tratamentul acestui tip de celulitǎ presupune alergari, bǎile cu bule de aer, balneoterapia, masajul mecanic.
2.
Celulita apoasǎ
este moale la atingere şi provoacǎ, in general, senzaţia de picioare grele. Celulita apoasǎ este cauzatǎ de probleme circulatorii şi de sedentarism.
Soluţiile pentru acest tip de celulitǎ sunt: masajul mecanic, electrostimularea, duşul cu jet de apǎ, înnotul, drenajul limfatic, cremele anticelulitice.
3.
Celulita adipoasǎ
este moale şi nedureroasǎ la atingere.Celulita adipoasǎ se localizeazǎ pe coapse şi pe fese şi se datoreazǎ unui exces de grǎsime în alimentaţie precum şi lipsei de mişcare. Soluţiile pentru tratarea celulitei adipoase sunt: alergarea şi masajul cu cremele anticelulitice.
Ca regulǎ generalǎ, alimentaţia joacǎ un rol fundamental în formarea celulitei. Trebuie evitat orice exces de zahǎr şi grǎsimi, dar şi excesul de sare (care favorizeazǎ retenţia de apǎ). Este bine sǎ preferaţi alimentele sǎrace în calorii cum sunt: peştele sau legumele şi trebuie evitata combinarea alimentelor ca: paste, orez si cartofi, cu alimente bogate în grǎsimi.
Ceaiurile, de orice tip, dar mai ales ceaiul verde ajutǎ la eliminarea toxinelor şi favorizeazǎ digestia.
Aveţi întotdeauna grija ce mâncati între mese. Este bine sǎ vǎ axaţi pe cereale, fructe sau iaurt.
Stresul şi oboseala sunt principalele cauze ale dorinţei de a ronţǎi între mese şi care vǎ dau pofta de a mânca dulce. De aceea încercaţi sǎ înlǎturaţi cauzele stresului şi sǎ duceţi e viaţǎ echilibratǎ.
Faceţi sport. Mersul pe jos, înotul sau alergarea permit eliminarea mai rapidǎ a surplusului de grǎsime.
Puteţi combate celulita şi prin masaj, folosind creme speciale, sau colanti impregnaţi cu cafeinǎ.
Nu uitaţi cǎ in lupta împotriva celulitei trebuie sǎ ţineţi cont de toate aspectele de mai sus pentru ca efectele sǎ fie vizibile, iar cel mai important lucru este sǎ duceţi o viaţǎ echilibratǎ.