• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Anghinarea este o legumă de origine mediteraneană. Este un aliment sanătos prin excelenţă si
are numeroase virtuţi nutriţionale.Cercetările au demonstrat ca anghinarea are un bogat conţinut de inulină, substanta care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşte asimilarea calciului şi magneziului în organism.

Această legumă este o importantă sursă de fibre alimentare, aproximativ 4,7g/100g. Fibrele din anghinare diminuează riscul apariţiei cancerului de colon şi permit atingerea mai rapidă a senzaţiei de saţietate.

De asemenea, anghinarea este bogată în vitamine şi minerale esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Conţine vitaminele C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A, şi este bogată în calciu, fier, potasiu, fosfor şi iod. Anghinarea este un aliment alcalinizant, altfel spus el favorizează diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea.

Anghinarea stimuleaza ficatul

Anghinarea are proprietăţi detoxifiante şi coleretice. Stimulează secreţia biliară datorită cinarinei sau a acidului dicafeilchinic. Dar cinarina este concentrată în special în tulpină şi în frunze. Partea comestibilă a plantei are o concentraţie redusă a acestei substanţe. Infuzia din frunze de anghinare este cea mai eficace în stimularea ficatului. În schimb, polifenolii din anghinare sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de ficat, provocând apoptoza celulelor canceroase ale ficatului .

În plus, anghinarea scade nivelul de colesterol sintetizat de ficat, mobilizând grăsimile stocate în ficat şi în alte ţesuturi. Şi trigliceridele sunt reduse prin acţiunea anghinarei.

Anghinarea are proprietăţi diuretice şi este utila pentru pierderea în greutate

Această plantă facilitează eliminarea urinei. Are proprietăţi diuretice datorită potasiului şi inulinei. Ca toate diureticele, duce la eliminarea din organism, dar nu şi a grăsimilor. În schimb duce la apariţia senzaţiei de saţietate.

Un studiu efectuat la copiii şi adulţii obezi care au urmat un regim sărac în calorii, a arătat că cei care au băut un suc concentrat de anghinare au observat că senzaţia de foame a fost mult diminuată. De asemenea, indicele de masă corporală al acestora a scăzut.

Anghinarea regularizează tranzitul intestinal

Datorită conţinutului ridicat în fibre, anghinarea favorizează tranzitul intestinal şi este utilă în lupta împotriva cancerului de colon. Inulina este cea care stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor şi permite combaterea bacteriilor patogene. Pentru anumite persoane inulina este o cauză a flatulenţei şi balonării, dar în majoritatea cazurilor ea contribui extrem de mult la lupta impotriva dereglărilor de tranzit intestinal (4).

Anghinarea este recomandată femeilor însărcinate

Este o legumă bogată în săruri ale acidului folic: o anghinare conţine o treime din necesarul zilnic. La debutul sarcinii, femeile însărcinate au nevoie de un aport suplimentar de acid folic şi săruri ale acestuia, deoarece aceste substanţe diminuează riscul de naştere prematură, dezvoltare placentară anormală şi avort spontan. Toate femeile aflate la vârstă fertilă ar trebui să consume anghinare (5).

Anghinarea are proprietăţi antioxidante

Anghinarea are puternice proprietăţi antioxidante. Conţine o mare varietate de antioxidanţi (cum sunt compuşii fenolici şi antocianii) care reduc daunele provocate de radicalii liberi.

Este recomandat ca anghinarea să fie consumată imediat după ce a fost gătită, deoarece în timp ea poate deveni toxică. Este important de ştiut că majoritatea substanţelor care conferă virtuţile anghinarei se găsesc în partea necomestibilă, adică la nivelul frunzelor. Intr-adevăr, frunzele sunt foarte mult utilizate în fitoterapie sub formă de suc din frunze de anghinare, decoct, infuzie, extract.

Remediile bunicii cu anghinare

Pentru stimularea digestiei: într-o cană cu apă caldă infuzaţi echivalentul a 2 până la 5 g de frunze proaspete de anghinare. Lăsaţi la infuzat timp de 15 minute şi apoi filtraţi. Beţi acest decoct de trei ori pe zi, dintre care prima dimineaţa pe stomacul gol. Tratamentul trebuie urmat timp de 6 săptămâni.

Pentru diminuarea concentraţiei de colesterol: într-un litru de vin roşu infuzaţi 80 g de frunze de anghinare uscate şi lăsaţi acest amestec sa stea timp de două săptămâni. Beţi în fiecare zi câte o ceaşcă din acest lichid după masa de prânz.

Anghinarea – Precauţii
Femeile care alăptează trebuie să evite consumul de anghinare, deoarece aceasta reduce secreţia de lapte.

Rubrica: Naturiste, Sanatate Tags: aliment, calciu, cancer, colesterol, colon, femei, fibre, ficat, fier, fosfor, infuzie, inulina, iod, lapte, leguma, magneziu, mediteraniana, minerale, organism, potasiu, trafic intestinal, tranzit, tratament, trigliceride, vin, vitamine

Loading...

Miere cu nuci – elixir natural cu puteri terapeutice uimitoare

Ceaiul de macese previne infarctul si combate pietrele la rinichi

SOCUL: 8 remedii extraordinare si 3 contraindicatii

Secretele ceaiului de urzica, supranumit „Focul Vindecator”

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Mierea, eficientă împotriva tusei

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Tratamente cu hrean, cimbru şi piper pentru alergii, astm si bolile iernii

Cum se prepara corect celebrul DECOCT de LEURDA recomandat pentru afectiunile inimii

Tratamente pentru acnee

Secretele unui păr frumos

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

Tratament naturist pentru caderea parului

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

Solutii eficiente impotriva căderii părului

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Scapa de tenul uscat folosind ulei de masline

Reţete pe bază de propolis

Efectul benefic surprinzator al sucului de ceapă impotriva a 4 afectiuni suparatoare

Frunzele de PRUN elimina cheagurile din vasele de sange. Reteta lui Ovidiu BOJOR

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

Nas înfundat – 8 remedii naturale verificate

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020