Acneea este o disfunctionalitate prin care porii pielii sunt acoperiti de impuritati, se inflameaza si uneori se infecteaza. Porii acoperiti se pot transforma in puncte negre, comedoane sau cosuri . In cele mai grave cazuri se pot forma furunculi si abcese care pot duce la aparitia cicatricilor daca se storc respectivele cosuri. Acneea apare cu precadere la adolescenti, desi poate aparea si la adulti.
Secretia sebumului sau grasimii pielii produsa de glandele sebacee in foliculi foloseste la gresarea pielii. Atunci cand canalul de la aceasta glanda spre la piele este acoperit, pot rezulta cosuri.
Acneea apare mai des iarna si stagneaza vara, probabil datorita efectului benefic al soarelui. Regimul alimentar poate influenta acneea intr-o mica masura sau nu o influenteaza deloc; desi exista persoane alergice la anumite alimente. De asemenea acneea poate aparea in perioada menstruatiei la femeile tinere/ adolescente si poate sa dispara sau sa apara mai mult/ sa se inrautateasca in mod semnificativ pe perioada sarcinii. Folosirea anticonceptionalelor si stresul duc de asemenea la agravarea acneei. Daca nu se cunoaste cauza, se presupune ca acneea apare ca urmare a cresterii cantitatii de hormoni masculini ( androgeni) care stimuleaza glandele sebacee si a prezentei bacteriilor pe piele. Anumite cosmetice/ farduri favorizeaza aparitia acneei, mai ales daca au o textura bogata in grasimi. Medicamentele pentru tratarea epilepsiei, pilulele contraceptive si steroizii duc la aparitia in exces a acneei.
Acneea apare atunci cand porii pielii se blocheaza din cauza grasimii si a celulelor moarte retinute, ceea ce cauzeaza imflamarea foliculului rezultatand punctele albe, totodata se poate innegri partea superioara ducand la aparitia punctelor negre.
Acneea cauzata de dezechilibre hormonale este influentata in mod normal de prezenta hormoniilor androgeni din corp.
Hormonii androgeni stimuleaza izolarea/ segrerarea glandelor sebacee. Un exemplu ar fi ca hormonii androgeni stimuleaza glandele sebaceea pe perioada menstruatiei si din aceasta cauza femeilor le apar cosuri si bubite . De asemenea hormonii androgeni sunt afectati de nivelul de stres din corpul nostru, astfel incat atunci cand suntem nervosi/ agitati ne apar cosuri. La adulti acneea apare de obicei in partea inferioara a fetei aproape de mandibula si barbie.
Nivelul hormonilor androgeni din corpul nostru poate fi influentat de anumite conditii fizice in cazurile patologice ( cum ar fi bolile). Ca exemple putem aminti: calvitia, durerile menstruale, obezitatea, sterilitatea sau diabetul. In cele mai multe cazuri dermatologii colaboreaza cu ginecologii pentru a depista problemele si a se pune de acord asupra tratamentelor.
Acneea apare/ se formeaza in glandele sebacee ale pielii, care produc o substanta uleioasa numita “sebum”. Acesta este transportat in mod obisnuit de la glanda sebacee la piele cu ajutorul unui mic folicul de par. In cazul aparitiei acneei, sebumul ramane prins, de cele mai multe ori amestecat cu celule de piele moarte si bacterii, blocand porii si avand ca rezultat “comedonul” ( la plural: “comedoane”).