Cireșele sunt fructe foarte sărace în calorii (un bol de cirese are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre) dar cu un conținut mare de fitonutrienți. Culoarea roșie este dată de antociani, care conferă cireșelor proprietăți antioxidante. Aceste fructe reprezintă și o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai contin și multe dintre vitaminele din complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, niacină si riboflavină, precum si cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.
Care sunt beneficiile pentru sănatate ale cireșelor?
Aceste fructe roșii, cărnoase și suculente nu sunt doar delicioase, dar au și numeroase beneficii pentru sanatate. Datorită cercetărilor medicale s-au putut demonstra efectele pe care aceste fructe le au asupra sănătății corpului uman. Câteva dintre ele sunt prezentate în cele ce urmează.
1. Ajută la îmbunatățirea somnului
Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului. Această substanță este esențială și pentru sistemul imunitar, dar încetinește și procesul de îmbătrânire.
Voluntarii unui studiu efectuat in Glasgow care au băut doar 30 grame de suc concentrat de cireșe dimineața și seara au dormit mult mai profund. Autorul acestui studiu, Glyn Howatson, Ph.D. a declarat că melatonina din cireșe se absoarbe mai bine decât cea din alte suplimente care conțin acest hormon.
2. Cireșele reglează tensiunea arterială
Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează echilibrul fluidelor din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. De aceea, studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în potasiu, așa cum sunt și cireșele, nu suferă de hipertensiune. O cană plină de aceste “rubine” conține aproximativ aceeași cantitate de potasiu ca și o banană mică. De asemenea, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.
3. Atenuează durerile musculare
Sucul de cireșe poate diminua durerile musculare provocate de antrenamentul fizic, conform unui studiu publicat în 2010 în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Atleții care au consumat în jur de 500 grame de suc de cireșe pe zi timp de 7 zile înaintea unei curse pe distață lungă și aceeași cantitate în ziua competiției, au raportat mai puține dureri după cursă decât atleții care au băut placebo. Cercetătorii sunt de părere că antioxidanții din cireșe sunt cei care protejează împotriva atacului radicalilor liberi produși în timpul exercițiului fizic, care ar putea duce la inflamații dureroase.
4. Cireșele combat cancerul
Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună acționând sinergic în lupta împotriva cancerului. În plus, studiile preliminare sugerează că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, dar împiedică și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau ciresele amare. De asemenea, cireșele conțin o cantitate de betacaroten de 19 ori mai mare decât afinele sau căpșunile.
5. Cireșele subțiază talia
Când cercetătorii de la Universitatea din Michigan au supus șobolanii la o dietă bogată în grăsimi, au suplimentat alimentația fie cu pulbere de cireșe (aproximativ 1% din cantitatea de alimente), fie cu același număr de calorii provenind din carbohidrați. Cobaii care au primit pulbere de cireșe au crescut mai puțin în greutate și au avut un surplus mai mic de grăsime. Se pare că antocianii din cireșe activează o moleculă care intensifică arderea grăsimilor și reduce stocarea acestora.
Cireșele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Ele sunt foarte importante și în prevenirea cancerului de colon, atat datorită conținutului de fibre, cat și conținutului mare de antioxidanți.
6. Cireșele au proprietăți anti-inflamatoare si ameliorează durerile
Conform Americam chemical Society consumul a 20 de cireșe, sau a unui pahar de suc proaspăt de cireșe poate avea același effect de calmare a durerii ca și aspirina sau ibuprofenul.
S-a demonstrat că extractul de cireșe inhibă acțiunea ciclo-oxigenazelor. Aceste enzime sunt componente importante ale procesului inflamator și duc la apariția senzației de durere.
7. Cireșele sunt “hrană pentru creier”
Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența.
Citeste si: Uleiul de avocado te scapa de riduri
Citeste si: Uleiul de argan este eficient în tratamentul tuturor tipurilor de psoriazis
Ciresele ameliorează guta
Această formă de artrită este cauzată de o concetrație foarte mare de acid uric în sânge, ce provoacă umflare, inflamare și durere. Din ce în ce mai multe studii arată că cireșele pot ameliora această afecțiune. Un studiu USDA a arătat că consumul a două cești de fructe proaspete pe zi a dus la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și, de asemenea, s-a redus și concentrația de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației. Un alt studiu a arătat că un pahar de suc de fructe consumat în fiecare zi reduce concentrația de acid uric.
Efecte adverse
Deși pulpa fructului are nenumărate beneficii pentru organism, trebuie să evitați să înghițiți sâmburii sau să mâncați frunzele, deoare acestea conți acid prusic, care este toxic. Dar nu intrați în panică dacă inghițiți doi sâmburi, aceștia nu sunt toxici decât în cantități mari.
Surse
-Kim DO, Heo HJ, Kim YJ, et al: Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. Journal of Agricultural and Food Chemis ry 2005;53:9921-9927.
-Phenolic compounds in sweet and sour cherries. Cornell University. http://ecsoc2.hcc.ru/ecsoc-2/dp260/dp260.htm.
-Seeram NP, Momin RA, Nair MG, et al: Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine 2001;8:362-369.
-Pigeon WR, Carr M, Gorman C, et al: Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study. J Med Food 2010;13:579-583.
(Kuehl KS, Chestnutt J, Elliot DL, Lilley C. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain after strenuous exercise. American College of Sports Medicine. 851. May, 2009)
-Studies at Michigan State University showed that anthocyanin levels in sour cherries could reduce the risk of colon cancer. The same study also supported the idea of cherries acting as an anti-inflammatory, and helping in various “human degenerative diseases”.
-Dr Glyn Howatson of the University of Northumbria was quoted as saying: “The cherry juice appears to provide a viable means to aid recovery following strenuous exercise, by increasing total anti oxidative capacity, reducing inflammation, lipid peroxidation and so aiding in the recovery of muscle function.”
-Studies carried out at the University of Rochester Medical Centre found that cherries contain high levels of melatonin, and therefore can help in the promotion of sound sleep.
-Research at the University of Michigan Cardiovascular Centre supported the idea that introduction of cherry-powder into a diet may help control weight-gain and fat-uptake, as well as lowering the levels of inflammation-indicators in the blood that can cause cardiovascular disease and diabetes.