Ghimbirul
Ghimbirul este o plantă folosită în special ca şi condiment, dar acest articol îşi propune să vă prezinte si câteva din numeroasele sale calităţi terapeutice. De la această plantă se foloseşte rizomul, care se poate folosi proaspăt, sub formă de pudră, uscat, sau sub formă de ulei sau suc.
Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, aceeaşi familie din care fac parte alte două condimente foarte cunoscute: cardamomul şi turmericul.
În acest articol vom încerca să evidenţiem câteva aspect din istoria ghimbirului, beneficiile sale terapeutice şi câteva precauţii importante pe care trebuie să le cunoaşteţi înainte de a-l consuma.
Ghimbirul poate fi cultivat si in Romania, insa doar in sere sau solarii, pentru ca are nevoie de conditii speciale. In primul rand solul trebuie sa fie unul fertil si bine drenat. Apoi, necesita multa lumina si udare moderata vara, pe timp de seceta. Daca vrei sa cultivi ghimbir, trebuie sa iei in considerare ca acesta nu se dezvolta la temperaturi sub 10 grade Celsius. Ideal ar fi sa plantezi rizomii in martie-aprilie, pentru ca planta sa aiba suficient timp sa se dezvolte.
Istoria ghimbirului
Ghimbirul a fost folosit în China încă de acum 2000 de ani pentru a stimula digestia sau pentru a trata diareea, greaţa si deranjamentele stomacale.
Mahabharata (aproximativ secolul 4 ÎC), una din cele două mari epopei sanscrite din India antică, descrie o reţetă de tocăniţă cu carne care conţine şi ghimbir. Ghimbirul a fost, de asemenea, o plantă cheie în medicina Ayurvedică, un sistem de medicină tradiţională nativă al poporului Indian.
Acum aproximativ 2000 de ani ghimbirul era exportat din India în Imperiul Roman, unde devenise foarte apreciat atât datorită proprietăţilor sale terapeutice, cât şi datorită proprietăţilor sale culinare.
Ghimbirul a continuat să fie comercializat în Europa după căderea imperiului Roman, comerţul fiind controlat de arabi timp de sute de ani. În Evul Mediu a devenit un ingredient popular în dulciuri.
În secolele 13 şi 14 ghimbirul şi piperul au devenit cele mai comune condimente comercializate. În secolul 16, o jumătate de kilogram de ghimbir costa echivalentul unei oi.
Care sunt beneficiile terapeutice ale ghimbirului?
În cele ce urmează sunt enumerate câteva dintre beneficiile terapeutice ale ghimbirului:
– Combate cancerul: mai multe studii au scos în evidenţă abilitatea ghimbirului de a combate diferite tipuri de cancer, inclusiv unele dintre cele mai agresive şi mai greu de tratat: pulmonar, ovarian, de colon, cancerul de sân, de piele, de prostată, de pancres.
Un studiu a demonstrat că expunerea celulelor de cancer ovarian la o soluţie obţinută din pulbere de ghimbir a dus la moartea celulelor canceroase. Cercetătorii de Universitatea din Michigan au arătat că soluţia de ghimbir previne apariţia rezistenţei la tratament a celulelor canceroase. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la întâlnirea anuală a American Association for Cancer Research.
Un alt studiu al Universităţii din Michigan (Michigan Medical School) a arătat că suplimentele ce conţin rizom de ghimbir, administrate la participanţii voluntari, au redus markerii inflamatorii de la nivelul colonului după administrarea timp de o lună. Studiul a fost publicat în revista Cancer Prevention Reasearch. Experţii sunt de părere că inflamaţia de la nivelul colonului poate fi un precursor al cancerului de colon. Astfel, prin reducerea inflamaţiei de la nivelul colonului se reduce şi riscul de apariţie a cancerului. Gimbirul este eficient nu doar în combaterea cancerului, dar şi în prevenirea lui.
Articol recomandat: Sfaturile medicilor pentru a folosi corect ceaiul de ghimbir
– Previne diabetul: Studiile au arătat că diabetul poate fi atât prevenit cât şi tratat cu ajutorul ghimbirului, datorită proprietăţilor sale de reducere a glucidelor din sânge, cât şi pentru reducerea colesterolului şi grăsimilor din sânge.
– Antibiotic: Ghimbirul are un excepţional efect şi ca antibiotic. Un studiu a comparat efectul ghimbirului şi al antibioticelor asupra infecţiilor cu Staphylococcus aureus şi S. pyreus şi s-a demonstrat că extractul de ghimbir poate fi superior antibioticelor. Efectul asupra infecţiilor rezistente la medicamente nu este încă cunoscut. Ghimbirul are un efect antibacterian în infecţiile respiratorii şi paradontale.
– Antifungic: Infecţiile fungice sunt unele dintre cele mai dificil de tratat şi se pot dezvolta fungi rezistenţi la medicamente. Totuşi, ghimbirul are proprietăţi antifungice, inclusiv împotriva formelor de fungi rezistenţi la medicamente.
– Prevenirea şi tratamentul ulcerului cu ghimbir: Ulcerele gastrointestinale pot fi prevenite cu ajutorul ghimbirului. Ghimbirul combate bacteria Helico pylori bacterium, care este cel mai adesea cauza ulcerului. Studiile arată, însă, că şi alte tipuri de ulcer pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul ghimbirului.
– Complicaţii cauzate de diabet: Complicaţiile diabetului pot fi diminuate cu ajutorul ghimbirului. Studiile au arătat că poate reduce concentraţiile de proteine din urină, poate reduce consumul de apă şi urinările dese şi poate să redreseze proteinuria. Ghimbirul s-a dovedit a fi un inhibitor al aldoz-reductazei, reducând astfel complicaţiile produse de diabet. Ghimbirul poate proteja nervii şi poate reduce concentraţia de grăsimi din sânge. (17, 18, 19, 20)
– Antinflamator: Inflamaţia apare în majoritatea afecţiunilor cronice, iar ghimbirul este foarte eficient în combaterea ei. În bolile neurodegenerative ghimbirul poate fi un ajutor benefic datorită abilităţii sale de a inhiba producţia de oxizi de azot şi de citokine proinflamatoare. Acţiunea antiinflamatoare a ghimbirului este benefică în tratamentul artritei, în prevenţia cancerului şi a altor procese inflamatoare. (21 22, 23, 24, 25)
De asemenea, ghimbirul este foarte eficient în tratamentul inflamaţiilor cronice deoarece inhibă parţial două dintre cele mai importante enzime cu rol în procesul inflamator: ciclooxigenaza (COX) şi lipooxigenaza (LOX). Medicamentele antiinflamatoare blochează doar COX şi nu afectează deloc activitatea LOX, deci rezolvă doar o parte din problemă. Mai mult, medicamentele antiinflamatoare pot cauza reacţii adverse precum apariţia ulcerului, deoarece blochează efectul benefic pe care îl are COX în protejarea stomacului.
Ghimbirul nu provoacă iritarea stomacului; în plus, el ajută la vindecarea tractului intestinal afectat de ulcer. Ghimbirul tratează o gamă largă de probleme inflamatorii deoarece blochează ambele enzime COX şi LOX.
– Toxicitate: Ghimbirul ajută la prevenirea efectelor toxice a anumitor substanţe, inclusiv pesticide, lindan, medicamente anticancer, bromobenzen, sau excitotoxina glutamat monosodic. Lindanul, care este o neurotoxină şi doxorubicina (un medicament anticancer) produc leziuni la nivelul ficatului, dar ghimbirul s-a dovedit a fi eficient în atenuarea efectelor nocive. Bromobenzenul este foarte toxic şi poate afecta ficatul şi sistemul nervos, dar şi în acest caz ghimbirul poate atenua efectele toxice. Ghimbirul protejează şi împotriva efectelor glutamatului monosodic.
– Dureri menstruale: Un studiu realizat la femei tinere care suferă de dureri menstruale a comparat acţiunea acidului mefenamic, ibuprofenului, pulberii de ghimbir şi placebo. Ghimbirul s-a dovedit a fi la fel de eficient ca acidul mefenamic, sau ca ibuprofenul.
Ghimbirul ajută la reducerea simptomelor de durere în dismenoree, după cum au demonstrat cercetătorii de la Universitatea Islamic Azad din Iran. Studiul a arătat că 82,85% dintre femeile care au luat capsule cu ghimbir au prezentat o îmbunătăţire a simptomelor dureroase, comparativ cu doar 47,05% la femeile care au luat placebo.
Citeste si: 12 efecte surprinzatoare ale ceaiului de ghimbir
– Radiaţii: Ghimbirul s-a dovedit a fi benefic împotriva radiaţiilor de orice fel. Un studiu a demonstrat că ghimbirul poate ajuta la prevenirea stărilor de vomă şi a alterării gustului provocate de intoxicaţiile prin iradiere.
Suplimentele alimentare pe bază de ghimbir administrate împreună cu alte antivomitive pot reduce simptomele de greaţă provocate de chimioterapie cu 40%, conform unui studiu de fază II/III realizat la Centrul Medical al Universităţii Rochester. Rezultatele acestui studiu, care au fost publicate de către American Society of Clinical Oncology, au arătat că ghimbirul administrat înainte de chimioterapie are efecte antiinflmatorii.
Într-un alt studiu s-au administrat doze mari de extract de ghimbir la şoareci înainte de expunerea lor la radiaţii gamma, comparativ cu şoarecii care au primit doar apă distilată. Ghimbirul a redus severitatea simptomelor şi mortalitatea. Şoarecii au fost protejaţi împotriva leziunilor gastro-intestinale şi a leziunilor măduvei spinării.
– Gută, Artrită reumatoidă, Osteoartrită: Indometacinul este un medicament antiinflamator folosit frecvent în tratamentul gutei, artritei reumatoide sau osteoartritei genunchiului. Studiile care au comparat efectul extractului de ghimbir cu efectul indometacinului au arătat că ghimbirul este cel puţin la fel de eficient, şi uneori chiar mai eficient decât indometacinul. Deoarece efectele adverse ale indometacinului includ insuficienţă renală în 40% din cazuri, icter la 10% din cazuri, dureri de cap la 12%, precum şi afectarea funcţiei ficatului, este bine de ştiut că ghimbirul este o soluţie la fel de eficientă, dar care nu atrage după sine reacţii adverse.
– Tulburări hepatice provocate de paracetamol: Este cunoscut faptul că paracetamolul este hepatotoxic, în special la pacienţii care au afecţiuni hepatice. Cercetătorii de la Centrul Naţional de Cercetare din Egipt au vrut să vadă dacă un tratament prealabil cu ghimbir poate reduce hepatotoxicitatea paracetamolului. Rezultatele au arătat că ghimbirul poate preveni leziunile hepatice, reducând stresul oxidativ, într-o manieră comparabilă cu vitamina E.
Articol recomandat: Ceai de Salvie: Tratamente si modul de folosire corect
– Greaţa şi răul de mişcare: Ghimbirul a fost foarte mult studiat pentru proprietăţile sale de reducere a stării de greaţă care apare în diferite situaţii. El este folosit de mult pentru răul de mişcare şi răul de mare. Stările de rău şi greaţa de dimineaţă din timpul sarcinii pot fi combătute cu ajutorul unor băuturi pe bază de ghimbir.
– Durerile musculare cauzate de exerciţiile fizice: Un studiu realizat de Universitatea din Georgia, pe 74 de voluntari a arătat că consumul zilnic de ghimbir poate reduce durerile provocate de exerciţiile fizice cu 25%.
Un alt studiu a arătat efectele administrării timp de 11 zile a gimbirului ,crud sau tratat termic, asupra durerilor musculare cauzate de exerciţiile fizice. Voluntarii au consumat ghimbir timp de 11 zile consecutiv. În cea de a 8-a zi au efectuat 18 extensii cu extensorul cu greutăţi. Scopul a fost inducerea unei dureri musculare moderate la nivelul braţului. Funcţionalitatea braţului, inflamaţia şi durerea musculară au fost evaluate pentru fiecare participant înainte de exerciţii şi după 3 zile. Cercetătorii au constatat că efectul de reducere a durerii nu este ridicat în cazul ghimbirului tratat termic. Studiul a fost publicat în The Journal of Pain. Concluzia este urmatoarea: pentru a beneficia pe deplin de calităţile sale terapeutice, ghimbirul trebuie consumat în stare proaspătă.
– Astm: O echipă de la Universitatea din Columbia a realizat un studiu pentru a determina care sunt efectele unor compuşi specifici ai ghimbirului asupra simptomelor astmului.
Studiul a demonstrat că unele componente purificate din ghimbir (de exemplu 6-gingerol, 8-gingerol) pot acţiona sinergic împreună cu medicamentele pentru astm (β-antagonişti) pentru relaxarea musculaturii netede a căilor respiratorii. Rezultatele studiului au fost prezentate la Thoracic Society International Conference 2013 în Filadelphia.
– Hipertensiune arterială: Un studiu publicat în jurnalul Pharmaceutical Biology a demonstrat că extractul de ghimbir a fost mai eficient decât clorhidratul de prazosin în reducerea hipertesiunii arteriale la şoarecii de laborator.
– Diareea bacteriană: Principala cauză de deces la copii în ţările în curs de dezvoltare este diareea provocată de bacterii. Bacteriile nu cauzează diareea în mod direct. Toxinele eliberate de acestea sunt cele responsabile de declanşarea bolii. Gingerona, un compus al ghimbirului, leagă toxinele şi le elimină din intestin. Tratamentul standard în cazul diereei bacteriene constă în antibiotice, însă având în vedere că efectele adverse ale unui tratament pe termen lung cu antibiotice sunt foarte grave, ghimbirul ar putea reprezenta o alternativă pentru diareea bacteriană.
– Alte Beneficii: Beneficiile ghimbirului sunt uimitoare. Iată alte câteva beneficii, pe lângă cele deja enumerate mai sus:
– Incontinenţa urinară provocată de atacul vascular cerebral poate fi ameliorată prin moxibustie cu ghimbir. (Moxibustia reprezintă o metodă a medicinii tradiţionale orientale (China, Coreea), care constă din aplicarea punctuală (în anumite puncte de pe meridiane), a moxei (o mică grămăjoară realizată din plante, care se aprinde arzând mocnit).
– Pacienţii cu pneumonie pot fi ajutaţi de extractul de ghimbir.
– Durerea nervului trigemen este atenuată cu o combinaţie de plante tradiţionale japoneze, care include ghimbir, Saiko-Keishi-To.
– Concentraţia de uree din sânge poate fi scăzută cu ajutorul extractului de ghimbir.
– Atacul cerebral vascular cauzează leziuni cerebrale, inclusiv pierderi de memorie. Extractul de gimbir reduce leziunile cerebrale şi ameliorează pierderea memoriei.
– Un studiu demonstrează că extractul de ghimbir poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord.
Ghimbirul: Preparare şi mod de dozare, forme de prezentare
Partea plantei, care se foloseşte atât în bucătărie cât şi în terapie, este rizomul. Compuşii picanţi şi aromaţi din rizom, care îi conferă acestei plante proprietăţile medicinale, sunt sensibili la lumină şi se oxidează uşor, aşa că ghimbirul trebuie preparat cu grijă.
Pentru a prepara un ceai tăiaţi 2 cm de rizom în felii subţiri peste care adăugaţi o cană de apă fierbinte şi lăsaţi la infuzat timp de 10 minute. Acoperiţi ceaiul pentru a păstra cât mai mulţi compuşi volatili posibil. Îndepărtaţi bucăţile de ghimbir şi beţi lichidul înainte de masă. Dacă doriţi, puteţi îndulci ceaiul cu miere şi puteţi adăuga şi o felie de lămâie. Consumaţi bucăţelele de ghimber după ce beţi ceaiul. Beţi trei căni de ceai pe zi, câte una înainte de fiecare masă.
Desigur că puteţi să cumpăraţi şi ceai de ghimbir la pliculeţe, dar nu este la fel de eficient ca cel pe care îl preparaţi dumneavoastră din ghimbir proaspăt.
Capsulele cu ghimbir, sau pudra de ghimbir pot fi, de asemenea, folosite. Luaţi cel puţin 2 g de pudră de trei ori pe zi, cu sau fără alimente. Dar asiguraţi-vă ca pulberea să fie proaspătă, pentru că ea îşi pierde din proprietăţi în timp.
Extractul de ghimibir se găseşte sub două forme: extractul apos şi extractul alcoolic. În cazul ghimbirului, extractul alcoolic este mult superior extractului apos, fiind mult mai eficient în tratamentul multor afecţiuni.
Pentru a obţine toate beneficiile pe care le oferă această plantă, trebuie consumată o cantitate suficientă de ghimbir.
Depozitarea ghimbirului
Depozitaţi rizomii de ghimbir proaspăt într-un loc răcoros, întunecat şi uscat. Nu îl păstraţi în frigider, nici chiar după tăierea rizomului, pentru că se va deshidrata. Utilizaţi rizomii în termen de 2 până la 3 săptămâni pentru a obţine efecte optime. Capsulele sau pulberea ar trebui să fie ţinute departe de căldură şi lumină.
Precauţii in utilizarea ghimbirului
Consumarea ghimbirului este sigură. Totuşi, unele persoane este posibil să nu tolereze faptul că este picant, dar gustul se poate adapta pe măsură ce îl consumaţi.
Conform Centrului Medical al Univesrităţii din Marzland, utilizarea anumitor plante poate interacţiona cu alte plante sau medicamente. De aceea, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente alimentare pe bază de plante, inclusiv pe bază de ghimbir.
Nu trebuie să consumaţi ghimbir dacă suferiţi de deficienţe de coagulare a sângelui sau dacă luaţi medicamente pentru împiedicarea coagulării, cum sunt warfarina sau aspirina.
De asemenea, dacă luaţi şi alte plante împreună cu ghimbirul, trebuie să ştiţi dacă aceste plante nu au proprietăţi anticoagulante.
În sarcină este bine să nu fie consumat mai mult de căteva zile.
Unele persoane pot fi alergice la ghimbir. Dacă aceste reacţii apar, adresaţi-vă imediat medicului şi încetaţi să mai consumaţi această plantă.
Reacţiile adverse provocate de consumul de ghimbir sunt foarte rare, dar acestea pot include
– diaree;
– arsuri stomacale;
– iritaţii la nivelul gurii.
Este uimitoare varietatea şi severitatea afecţiunilor pentru care ghimbirul poate fi eficient. Ar fi momentul să ne orientăm mai mult către un tratament natural, aşa cum este ghimbirul, în loc să folosim medicamente mai puţin eficiente şi care au numeroase efecte adverse.