Nu întotdeauna remediile naturiste pot concura cu medicamentele moderne patentate). De obicei, efectul lor terapeutic este mai moale, dar ele nu cauzeaza boli cu etiologie medicamentoasa, adesea observate după chimioterapie. Există cazuri în care remediile naturiste sunt aproape de neînlocuit. De exemplu, unguentele pe baza de propolis au un efect deosebit in tratarea combustiilor, plagilor şi ulcerelor greu vindecabile, o varietate de afectiuni ale pielii, etc. Autentic s-a stabilit că propolisul contribuie la păstrarea elasticitatii peretilor vaselor sangvine, le fortifica, scade tensiunea arterială ridicata, inhibă formarea trombilor, previne oxidarea intracelulară a grăsimilor şi, astlfel, asigură pastrarea vitalitatii celulelor (inclusiv le protejeaza impotriva degenerarii neoplazice). Propolisul are efect negativ asupra bacilului tuberculozei, şi nu numai , asupra multor alti agenti patogeni de boli infecţioase, cu sensibilitate scazuta sau nula la antibiotice. Acesta nu afecteaza compoziţia microflorei intestinale si chiar prin folosirea interna de lunga durata nu provoaca disbacterioza. Pe linga toate acestea, mununatul produs apicol mareste eficienţa antibioticelor şi altor medicamente în aplicarea lor comună. In special, e recomandat de a se utiliza in compex a cu laptisor de matca, ambrozie sau miere. Actioneaza negativ asupra virusurilor şi normalizează procesele metabolice, are un efect marcat anti-inflamator şi anticancerigen. Acest compus natural valoros, se poate spune, inofensiv, se păstreaza bine, aproape fără a compromite proprietatile sale curative şi profilactice timp de 5 ani sau mai mult. Într-un cuvant, inalte sunt demnitatile balsamului de albine, trebuie să nu uităm despre ele şi să-l utilizam intr-un spectru mai larg.
Un sir de preparate, caracterizarea carora apare mai jos, demult a câştigat popularitate în rândul oamenilor, sunt din astea, care au trecut cu succes testarea în clinici, au primit aprobare din partea medicilor-practicieni.
Tinctura de propolis
Alegeti propolis de tip mai moale (contine mai puţine impurităţi),fara semne de alterare, apoi faramitati in particule de 2-4 mm. Pentru aceasta puteţi, de exemplu, pune propolisul la frigider, apoi il dati prin razatoarea mica şi dupa, treceti-l printr-o sită. Acest lucru va permite mărirea suprafetei de contact cu alcoolul şi obtinerea unei extractii rapide cu continut mai mare de substanţe active. Apoi, e necesar de a pune propolisul pregătit intr-un recipient din sticlă de culoare închisă, sa se toarne alcool (de preferinţă de 70%), sa se închida ermetic şi sa se lase într-un loc întunecos, la temperatura camerei timp de 8-10 zile. Sticla trebuie periodic (4-6 ori pe zi) agitata. Tinctura de propolis obtinuta se va tine la frigider 10-12 ore, apoi se va filtra. Va fi un lichid transparent de culoare galben spre maro închis cu un miros specific placut. Tinctura, cu un gust amar are efect anestezic.