Mierea se recoltează din cele mai vechi timpuri
Tablouri care datează de 6000 de ani î.Hr. stau mărturie a acestui fapt. Albinele au fabricat acest aliment minunat şi numai ele deţin reţeta. Ştiinţa nu a reuşit să o cunoască decât parţial. Mierea nu este doar un aliment foarte nutritiv, ci este cunoscută şi pentru virtuţile sale medicinale. Putem să o folosim pentru liniştea sufletului, pentru înfrumuseţare (mască) şi pentru pansarea rănilor. Numeroase studii medicale au demonstrat că mierea are capacitatea de a vindeca rănile prin proprietăţile sale antimicrobiene, imunologice şi biologice.
Proprietăţile antimicrobiene ale mierii:
Mierea conţine două grupe de produşi care acționează împotriva bacteriilor. Fără a intra în detalii, se poate spune că unii se formează în miere, eficiența lor variind în funcție de originea florală a mierii, iar ceilalți sunt secretați în mod direct de glanda de nutriție a albinei. Aceștia din urmă au proprietatea de a rezista la modificările de temperatură, la lumină, fiind eficienți pentru mult timp. Acești produși acționează cu succes împotriva bacteriilor.
Proprietățile imunologice ale mierii:
Mierea posedă capacitatea de a stimula sistemul imunitar, care reprezintă apărarea naturală a organismului. Încă nu au fost identificate elementele componente responsabile de această acțiune.
Proprietăți fizice și biologice ale mierii:
Datorită structurii sale, mierea poate acoperi în mod uniform rănile adânci. Ea absoarbe resturile și țesuturile moarte din rană cu ajutorul enzimelor specifice pe care le conține și favorizează crearea țesutului sănătos care va umple rana. Este foarte indicată în tratarea rănilor cronice, adesea invadate de mai multe tipuri de bacterii, foarte dificil de controlat, cum ar fi cazul ulcerelor varicoase. Mai mult, mierea limitează adeziunea pansamentelor pe răni, prin crearea unei interfețe vâscoase, care împiedică lipirea.
Nu este simplu, cu ajutorul medicamentelor obișnuite propuse de industria farmaceutică, să obținem o acțiune antibacteriană vastă, cu efect de dezinfectare și, în același timp, antibiotic.
Mierea este un produs natural… totuși…
Mierea are, fără îndoială, proprietăți antimicrobiene, însă poate fi colonizată de drojdii și de bacterii care formează spori, mai ales Clostridium botulinum (care produce toxina botulinică). Polenul și nectarul sunt surse de contaminări. Prin urmare, în tubul lor digestiv, albinele poartă spori care pot contamina mierea.
Astfel, se recomandă prudență în cazul copiilor cu vârsta sub 1-2 ani, pentru că aceștia au un sistem digestiv încă imatur, care permite acestei bacterii să prolifereze și să producă toxina botulinică. Totuși, nu trebuie să absolutizăm, deoarece numărul de germeni din miere este foarte scăzut, dar dacă este cazul, putem folosi miere în scop medical, aceasta fiind strict controlată.
Când poate fi folosită mierea?
În prezent, în farmacii există pansamente și preparate pe bază de miere de albine. Însă până acum, eficiența sa nu a fost demonstrată în detaliu prin studii medicale (Spitalul din Limoges, Spitalul Universitar din Geneva), decât în tratarea arsurilor, în chirurgia digestivă și în tratarea ulcerelor cronice de gambă.