Unei persoane sănătoase este normal sa-i cada zilnic in jur de 80-100 fire de par.
Imbătrânirea prematura a pielii capului, precum şi a pielii fetei se datoreaza influenţei frigului, vântului, razelor solare. Deteriorarea parului se produce si atunci cand umblam cu capul descoperit pe timpul rece, parul devinind subtire si fragil.
Coafurile, permanentul, utilizarea frecventă a vopselelor, spalatul neregulat şi rar duce la caderea parului.
Prin spalarea rara a parului are loc extinderea grăsimii şi transpiratiei, inmultirea bacteriilor care impiedica nutritia părului. Se considera ca parul ar trebui să spălat de cel puţin 2 ori pe saptamana, chiar si cel uscat. Dupa efortul fizic pe timpul cald părul trebuie spalat mai des.
Solutii naturiste
1. O dată pe săptămână părul se unge cu iaurt (sau cu alte produse din lapte fermentat), masand bine scalpul. Se tine capul acoperit timp de 20-30 minute cu o caciulita de cauciuc sau pungă de plastic. Dupa care părul se spala cu apa calda. Dacă persista un miros de acru – părul se clateste cu apă de muştar
2. Se freaca scalpul cu suc sau terci de usturoi zdrobit sau de ceapa o dată pe săptămână
3. Cu suc de hrean proaspat se unge zona afectată de 3 ori pe săptămână (la fiecare 2 zile).
4. Este eficient să se maseze scalpul cu ulei de cătină de 2 ori pe saptamana.
5. Spălaţi-vă părul cu infuzie şi decoct din conuri de hamei (1 lingura de conuri la 1 pahar de apa clocotită, care se lasă pe noapte într-un termos)
6. Se ia cimbru, scoarţă de salcie, coaja de stejar in proportii egale – 4 linguri de amestec se fierbe timp de 15 minute într-un 1 litru de apă, cu care se spala parul de 3 ori pe săptămână.
7. Se amesteca radacina de brusture o patrime si frunze de urzica o treime. 2 linguri din amestecul de plante tocate se fierbe timp de 10 minute in 0,5 l de apa la foc mic. Pe părul prespălat se aplica infuzia calduta, masand cu grijă scalpul timp de 20-30 de minute, dupa care se pune o caciulita de cauciuc, apoi se usuca părul fără clătire. Procedura se repetă de 2-3 ori pe saptamana
8. Se amesteca coada-calului o cincime, frunze de troscot o treime, rădăcină de obligeană 1 parte. 2 linguri din amestecul de plante tocate se fierb timp de 10 minute in 0,5 l de apa la foc mic. Se aplica pe părul prespălat, masand cu grija scalpul.
Însanatosirea parului are loc pe parcursul a 4-6 săptămâni de utilizare regulată a remediilor recomandate.
Cu toate acestea, efectul mult dorit se poate obtine numai în cazul unei utilizari prelungite şi regulate a plantelor ( timp 8-12 luni sau mai mult).