• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Untul de Shea reduce vergeturile și ridurile de expresie

Fructul arborelui african de Shea (Vitellaria paradoxa) este sursa din care se obține untul de shea.
Untul de shea, sau untul de karité este folosit în mod tradițional pentru a reduce ridurile fine, cicatricile și ridurile de expresie precum și pentru a diminua iritațiile pielii provocate de psoriazis, eczeme, arsuri solare, înțepături de insecte sau orice alte afecțiuni cutanate. Untul de shea ameliorează cicatricile și vergeturile si este considerat de multi drept cel mai bun antidot natural impotriva imbatranirii pielii.
Untul de shea stimuleaza regenerarea celulară, previne îmbătrânirea pielii și a părului si are proprietăți hidratante și nutritive excelente pentru ten și pentru corp. De asemenea, untul de shea are și proprietăți cicatrizante și antibacteriene ce îi conferă efecte curative și calmente. Reprezintă un excelent tratament pentru buze, sau pentru călcâiele crăpate. Tonifică, luminează și redă finețea pielii într-o manieră impresionantă.
Untul de shea este benefic pentru toate tipurile de ten, chiar și pentru cel sensibil. Deoarece este un produs 100% natural este excelent si pentru pielea bebelușilor, prevenind apariția iritațiilor.

Este un ingredient ideal pentru a fi folosit, împreună cu alte extracte de plante, în produsele cosmetice. Deoarece untul de shea se topește la contactul cu pielea, principiile active se absorb foarte ușor, fără a lăsa urme grase.

Compoziția untului de Shea

Untul de shea este compus în principal din acid palmitic, acid stearic, acid oleic, linoleic și dintr-o fracțiune nesaponificabilă proprie care îi conferă capacitățile hidratante și emoliente.Conține vitaminele A, D, E și F, precum și catechine, antioxidanți din plante, care se regăsesc și în ceaiul verde(1)
Vitamina A stimulează formarea de noi celule, elimină țesuturile moarte, crește numărul receptorilor pentru hormonii de creștere de la nivelul pielii și accelerează procesul de cicatrizare. Asigură elasticitatea și finețea pielii, o protejează împotriva deshidratării, favorizează regenerarea și previne apariția ridurilor.
Vitamina D crește absorbția calciului, favorizează retenția și utilizarea sa în organism, dar are și acțiune calmantă.
Vitamina E joacă un rol important împotriva îmbătrânirii. Având rol antioxidant, el împiedică oxidarea acizilor grași nesaturați care intră în strctura pereților celulari. Vitamina E protejează împotriva radicalilor liberi, responsabili de pierderea elasticității pielii și de apariția ridurilor, deoarece ei distrug ADN-ul celular.
Cu toate că nu se cunoaște încă cât de bine sunt absorbite vitaminele din untul de shea, sunt dovezi științifice care demonstrează faptul că esterii acidului cinamic ajută la prevenirea deterioarării pielii sub acțiunea radiațiilor ultraviolete(3).

Proprietatile curative ale untului de Shea

Proprietatile curative ale untului de Shea sunt datorate prezenței acizilor și a fitosterolilor cum sunt acizii: oleic, stearic, palmitic și linolenic.
Untul de shea nu este saponificabil. El conține alcooli și steroli cu acțiune decongestionată și antiinflamatoare, precum și kariten cu proprietăți emoliente, fiind o substanță care în contact cu substanțele alcaline (de exemplu transpirația) nu se transformă în săpun, permițând celulelor cutanate să producă mai mult timp collagen și elastină și favorizând persistențași pătrunderea prin osmoză a principiilor active în derm și epiderm. Aceste proprietăți îi conferă potențialul pentru vindecarea afecțiunilor pielii.
Proprietățile regeneratoare și reparatoare sunt datorate vitaminelor A, D și E. De asemenea, untul de shea crește rezistența membranei celulare, prin aportul de acizi grași esențiali.
Alantoina prezentă în untul de shea are o acțiune reparatoare asupra mâinilor și buzelor crăpate.

Proprietățile antiinflamatoare ale untului de shea

Untul de shea conține câțiva derivați de acid cinamic, un compus care se găsește în special în arboreal de scorțișoară. În ediția din luna mai 2010 a „Journal of Oleo Science,” cercetătorul Toshihiro Akihisa a publicat rezultatele unui studiu în care a investigat efectele a 4 acizi tritepenici și derivați triterpenici ai acidului cinamic, izolați din untul de shea, asupra țesutului cutanat la șoareci. Cercetătorii au raportat faptul că nu numai că untul de sheaare proprietăți antiinflamatoare, dar unul dintre compuși, cinamatul de lupeol, previne apatiția tumorilor, într-un test de carcinogeneză(2).

untul-de-shea

Utilizări ale untului de Shea

Utilizarea continuă a untului de Shea asigură un efect protector pentru combaterea îmbătrânirii pielii protejand pielea cu o peliculă invizibilă ce permite evitarea deshidratării și este foarte eficienta împotriva agresiunilor cauzate de soare, vânt si schimbarea bruscă a temperaturii. Este foarte eficient în regenerarea pielii, calmarea pielii iritate și este poate cel mai bun remediu natural împotriva îmbătrânirii.

Utilizarea în timpul sarcinii și alăptării

Utilizarea untului de Shea în timpul sarcinii permite prevenirea apariției și formării de vergeturi. În timpul alăptării previne formarea de vergeturi pe sâni. De asemenea, previne apariția iritațiilor pe pielea bebelușilor.

Utilizarea untului de shea pentru buze, nas și corp

Untul de shea este folosit pentru tratarea buzelor uscate din cauza frigului, redându-le strălucirea naturală. Este util și pentru nasul iritat din cauza alergiilor sau a răcelilor.
De asemenea, poate fi folosit pentru a da pielii corpului un aspect satinat, hidratat și neted.

Utilizarea de către persoanele care fac sport

Este foarte eficient pentru articulațiile coatelor și genunchilor și pentru tălpi. Utilizarea sa este recomandată inainte și după exercițiile fizice pentru că face pielea mai suplă și reduce bătăturile. Untul de shea permite recuperarea rapidă a mușchilor și a elasticității pielii și stimulează eliminarea toxinelor.

Îngrijirea părului cu unt de shea

Untul de shea protejează parul împotrivă efectelor razelor solare și are efect regenerator asupra structurii capilare, conferindu-i finețe, strălucire și volum.

Utilizarea untului de Shea pentru pielea foarte sensibilă

Untul de shea se caracterizează printr-o intensa și durabilă putere de hidratare pentru ten și corp. Are un efect antiiritant prin excelență, fiind ideal pentru pielea care se înroșește ușor, cu tendințe alergice, sau care nu a fost îngrijită mult timp.
Utilizarea untului de Shea în îngrijirea tenului

Untul de shea acționează ca un protector împotriva acțiunii razelor solare, permițând obținerea unui bronz natural și de durată, fără deterioararea pielii. În plus, poate fi folosit pentru tipurile de ten acneic sau gras, pentru că nu lasă urme grase.
Proprietățile nutritive și conținutul ridicat în vitamina F, un component vital al membranelor celulare, fac ca untul de shea să redea elasticitatea pielii.

Alte utilizări ale untului de shea

Untul de shea înmoaie și face mai fine pielea și lemnul, de aceea este folosit pentru întreținerea instrumentelor muzicale care sunt fabricate din aceste materiale. Africanii folosesc unt de shea la gătit, iar în alte părți ale lumii este adăugat la fabricarea margarinei.
Untul de shea este un substitut ideal al untului de cacao și este folosit la fabricarea ciocolatei sau a dulciurilor.
Pe lângă utilizarea sa în produsele cosmetice și alimentare, untul de shea este folosit și la fabricarea produselor farmaceutice.

Unt de shea – Precauții

Untul de shea este disponibil diferite grade de puritate, în funcție de metoda de extracție. Pentru cele mai bune rezultate este de preferat folosirea untuluide Shea nerafinat, sau de grad A. Dacă știți că aveți alergie la orice alte fructe de tipul nucilor sau alunelor, este posibil să apară o recție alergică și la untul de shea De aceea, este mai bine să consultți medicul înainte de a folosi produse pe bază de unt de Shea.

Referințe
1.United Nations Development Program: Shea Butter Scoping Paper
2.”Journal of Oleo Science”; Anti-Inflammatory and Chemopreventive Effects of Triterpene Cinnamates and Acetates from Shea Fat; T. Akihisa et al.; 2010
3. „Journal of Photochemistry and Photobiology”; Caffeic Acid Modulates Ultraviolet Radiation-B Induced Oxidative Damage in Human Blood Lymphocytes; N. R. Prasad et al.; June 2009

Rubrica: Frumusete, remediu Tags: acid cinamic, acid palmitic, ADN, corp. riduri, exercitii, hidratare, imbatranire, karite, muschi, par, piele, proprietati, ten, toxine, unt, unt de shea, vitamina A, vitamina E

Loading...

Reteta: Siropul de urzica cu miere recomandat bolnavilor care se confruntă cu efectele multor afecţiuni cronice

Sucul de patrunjel un remediu periculos de puternic

Leacul extraordinar din florile de liliac. Dincolo de frumusete e multa SANATATE

Ceai de coada soricelului – sustine sistemul imunitar si regleaza tensiunea arteriala

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

Cel mai EFICIENT si rapid condiment pentru SLABIT

Cum se prepara corect celebrul DECOCT de LEURDA recomandat pentru afectiunile inimii

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti. Efectul este surprinzator !

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

Tratamente cu hrean, cimbru şi piper pentru alergii, astm si bolile iernii

Mierea de albine: Ce trebuie sa stim despre ea?

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

Mierea, eficientă împotriva tusei

Frunzele de PRUN elimina cheagurile din vasele de sange. Reteta lui Ovidiu BOJOR

Nas înfundat – 8 remedii naturale verificate

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Scapa de tenul uscat folosind ulei de masline

Tratamente naturiste impotriva caderii parului

Adevăratele cauze ale acneei

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020