Consumul excesiv de sare nu este recomandat, însă înlăturarea sării din alimentaţia zilnică nu este o soluţie. Sodiul, clorul şi iodul din sarea de bucătărie sunt substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor şi funcţionarea normală a organismului uman.
Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un adult care nu are probleme grave de sănătate are nevoie de 6 grame de sare pe zi, cifră susţinută şi de Asociaţia Cardiologilor din America.
Există anumite tipuri de sare pe care oamenii le pot consuma, fiind considerate cele mai sănătoase.
Primul tip este sarea de mare. Aceasta se obţine prin evaporarea apei sărate de mare. Este naturală, sănătoasă şi conţine ioni care ajută la menţinerea echilibrului hormonal şi la îmbunătăţirea reacţiilor chimice din organism. Mai mult, în sarea de mare se găsesc minerale precum sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu şi zinc, elemente de bază pentru sănătatea sistemului nervos şi cardiovascular.
Sarea de Himalaya – De ce este considerata cea mai sanatoasa
Sarea de Himalaya este şi ea una dintre cele mai recomandate. Cristalul roz provine din Munţii Himalaya şi s-a format în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, din straturi de sare de mare cristalizate care au fost acoperite cu lavă. Sarea de Himalaya este considerată cea mai curată şi benefică pentru organism, pentru că este neatinsă de poluare. Dincolo de substanţele pe care le conţine, structura ei inmagazinează energie hidroelectrică (vibratorie), care ajută la mărirea randamentului.
Ultimul tip este reprezentat de sarea pe bază de clorură de potasiu, care este o alternativă pentru persoanele cu hipertensiune, care au nevoie de o dietă hiposodată. Potasiul este foarte necesar organismului, fiind implicat în reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, el contribuie la buna funcţionare a sistemului muscular.