Stiai ca exista situatii in care consumul si cura cu usturoi nu sunt recomandate? Usturoiul poate fi consumat in siguranta de cca 85 – 90% dintre persoanele adulte.
Totusi, exista anumite precautii si contraindicatii pe care este bine sa le cunosti in cazul in care doresti sa urmezi cura cu usturoi. Cu exceptia aromei sale intense si a faptului ca provoaca transpiratie, cura cu usturoi are putine efecte negative.
In cele ce urmeaza iti voi reaminti, pe scurt, cinci dintre beneficiile pentru sanatate ale usturoiului, apoi vei afla sapte situatii in care nu este recomandata cura cu usturoi.
Usturoiul (Allium sativum) era cunoscut din antichitate drept un remediu pentru raceli, infectii, boli cardio-vasculare si hipercolesterolemie. Avand in vedere faptul ca in ultimul secol medicina a evoluat intr-un ritm alert, nici aceasta planta cu puteri miraculoase nu a fost lasata de-o parte, fiind studiata in amanunt de catre medici si chimisti.
Cambridge Journal a publicat rezultatele studiului Departamentului de Biochimie si Nutritie din cadrul Institutului Central de Cercetare in Nutritie din India, in care se arata faptul ca usturoiul si ceapa reduc cantitatea de colesterol din organism.
De asemenea, in alte studii a fost aratat faptul ca persoanele care consuma regulat ceapa si usturoi sunt protejate impotriva cancerului, insa nu se stie inca rolul exact pe care il joaca aceste legume in combaterea cancerului, singura explicatie fiind, momentan, faptul ca ele contin niste antioxidanti foarte puternici.
Precautii si contraindicatii privind cura cu usturoi
Daca ai decis sa mananci mai mult usturoi sau sa urmezi o cura cu usturoi, asigura-te ca mananci un usturoi de calitate, de preferat, „de la tara” sau organic.
In magazine poti gasi si usturoi care a fost tratat chimic si odata cu usturoiul, adaugi in alimentatie ta si pesticidile sau alte substante chimice. De asemenea, daca usturoiul este inflorit, inseamna ca acesta si-a pierdut mare parte din compusii sai valorosi.
Sarcina si alaptarea
Desi ceapa si usturoiul au multe calitati deosebite, este bine sa le eviti in timpul sarcinii sau al alaptarii, deoarece componentele lor pot ajunge in lapte, provocand colici sugarilor.
Respiratie dezagreabila
Consumul unei cantitati prea mari de usturoi crud poate cauza respiratie urat mirositoare si acest lucru ar putea afecta viata ta sociala.
O modalitate de a contracara acest lucru este sa se consume usturoi crud, impreuna cu mancare si acest lucru sa se faca, de preferat, inainte de a merge la culcare.
Alte recomandari care te-ar putea ajuta sunt: inghite cateii de usturoi cu apa, mesteca patrunjel sau cuisoare pentru a neutraliza mirosul.
Probleme de digestie
Consumul unei cantitati mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului si poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenta, diaree sau constipatie.
Fii precaut in utilizarea usturoiului daca ai un stomac sensibil. Daca se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.
Alergii
Daca esti alergic la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapa, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele si lalelele, evita usturoiul. Persoanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reactii, cum ar fi: eruptii cutanate, febra sau varsaturi, fie ca inhaleaza, consuma sau aplica usturoiul pe piele.
Mirosul neplacut al corpului
Daca consumi prea mult usturoi vei observa ca organismul sa va incepe sa miroasa a usturoi.
Acest lucru este rezultatul faptului ca usturoiul este secretat prin pori si fenomenul va persista pana cand usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant si poate provoca destul de mult stres.
Subtiaza sangele si favorizeaza sangerarea
Persoanele care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau dentare, persoanele cu tulburari de coagulare, ar trebui sa evite sa consume cantitati mari de usutroi in mod regulat din cauza proprietatii acestuia de a subtia sangele, fapt ce a putea provoca sangerari excesive.
Persoanele care utilizeaza anticoagulante, aspirina si antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui sa consume usturoi decat dupa ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera.
Interactioneaza cu unele medicamente
Usturoiul poate interactiona cu actiunea anticonceptionalelor, ciclosporinei si altor medicamente, cum este Isoniazid.
Usturoiul are capacitatea de a reduce gradul de absorbtie a acestor medicamente la nivelul organismului, fapt care poate reduce eficienta tratamentului medicamentos.