Brândușa de primăvară (Crocus), denumită traditional stânjenel, brândușa de munte, șofran, face parte din familia Iridaceae. Originară din Europa și Asia, este o plantă perenă, herbacee si bulboas. Este una dintre cele mai timpurii flori ale primaverii alaturi de ghiocei. Unele varietăți înflorind încă din luna ianuarie.Genul Crocus cuprinde peste 80 de specii și numeroase varietăți dintre care cea mai cunoscuta este cea din care se obtine sofranul(Crocus Kozanis)
Brandusa – beneficii pentru sanatate
Este recomandata doar pentru utilizare externa
– desi in tradiția populară s-a creat obiceiul de a fi consumată, în stare crudă, prima brândușă găsită primăvara ca prevenție contra “frigurilor”.
– se utilizeaza cu mult succes la spălarea rănilor si are, de asemenea, un efect antiinflamator
– compoztia sa o ajuta sa fie de folos ca dezinfectant și cicatrizant.
– conține uleiuri grase, fitosterol și este indicată în afecțiuni ale pielii precum tratarea coșurilor și a ridurilor, redând elasticitatea și suplețea pielii.
Brândușa de primăvară este comestibilă spre deosebire de cea de toamnă, care este toxică. Petalele acestei au fost folosite la prepararea dulcețurilor de primăvară. În formă uscată, florile sunt folosite pentru ornarea ciocolatei sau a prăjiturilor.
Frunzele sunt înguste și lungi. Florile neparfumate ating o înălțime între 8-15 cm, au forma unor cupe și petale ascuțite sau rotunjite, în nuanțe diverse: roșu, galben, alb, bicolore, cu puncte și striații. Cresc în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise.
Poți aduna florile de brândușă de primăvară și le poți usca. Petalele se pot combina cu alte flori și plante pentru a face ceaiuri aromate și pline de beneficii pentru sănătate.
Brandusa de primavara este printre primele flori ce apar la inceputul primaverii, imediat cand caldura isi face aparitia. Astfel, nu in putine cazuri, se pot observa, chiar si sub zapada, micile flori albastrui ce ne incanta mereu ochii. Brandusa este inrudita cu ghiocelul si isi face aparitie aproape in acelasi cu acesta. Desi este o planta salbatica, dat fiind ca este larg raspandita in Europa si in Romania, este foarte usor de crescut in propria gradina sau in ghivece.
Hibrizii noi creeati, au o gramada de nuante, cele mai cunoscute culori fiind alb, albastru sau galben. Brandusele de primavara sunt intotdeauna o mare bucurie pentru orice iubitor de flori si de frumos in general.
brandusa – Contrindicatii si pericole
Spre deosebire de brandusa de toamna, brandusa de primavara nu este otravitoare dar ingerarea sa poate provoca uneori efecte adverse cum ar fi vărsături, diaree și tulburări gastrointestinale generale.
Atentie la animalale de companie. Ingerarea poate provoca tulburări gastrointestinale ușoare la câini si pisici.
Utilizarea branduselor de primăvară trebuie tratata cu prudență din cauza asemănării lor cu brandusa de toamnă, o planta otravitoarecare poate avea efecte mortale. Diferitele varietati de brandusa pot înflori în momente diferite ale anului, deci sezonul nu este o metodă sigură de identificare.