Lichiorul de nuci verzi nu trebuie sa lipseasca din camara ta, fiind un preparat care are efecte terapeutice foarte puternice.Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile verzi ne coloreaza mainile, insa, probabil, putini dintre noi stim ca aceste fructe sezoniere previn aparitia bolilor casdiovasculare, cresc imunitatea si bineinteles scad nivelul colesterolului.
Specialistii in nutritie, ne indeamna sa mancam cinci portii de nuci verzi in fiecare saptamana, iar inima noastra va fi mai sanatoasa ca a unui atlet.
Se spune ca nucile verzi sunt simbolul vietii si al fecunditatii, iar coaja verde are proprietati astringente, datorita continutului mare de tanin si iod
Reteta de preparare lichior medicinal de nuci verzi
1. Se maruntesc 20-24 de nuci verzi. Se pun intr-o sticla de 1 litru, cu gat larg, iar deasupra turnati alcool de 40 de grade, de buna calitate, sa fie de 2-3 degete deasupra nivelului nucilor.
2. Se lasa la macerat 15-30 zile, intr-un loc calduros sau chiar la soare.
3. Se strecoara si, in alcoolul obtinut, se adauga 3 cuisoare, 3 nucsoare, jumatate de baton (pastaie) de vanilie, coaja de la jumatate de portocala bio si 300 g zahar brun. Se amesteca bine si se lasa iar la macerat, inca 3-4 zile.
4. Se filtreaza si se pune in sticlute mici, de 50 – 100 ml, pastrandu-se la racoare si intuneric.
Lichiorul medicinal de nuci verzi poate fi preparat si toamna, cand invelisul verde se desprinde de pe nuci. Reteta este aceeasi, in locul nucilor verzi folosindu-se cojile verzi de la 15-18 nuci.
Modul de administrare al lichiorului medicinal de nuci verzi
Se ia in cure de 20-30 zile, cate 1-2 lingurite, seara, inainte de cina. Are efecte deosebite asupra tubului digestiv, curatind stomacul, stimuland stomacul lenes si reducand grasimea din ficat. Cura de lichior de nuci verzi purifica sangele si, in plus, combate viermii intestinali.
Beneficiilor cojilor de nuci verzi
Multi oameni nu stiu ce rol important au pentru sanatate cojile de nuci verzi. Acestea sunt indicate pentru combaterea afectiunilor la nivelul stomacului, precum infectiile intestinale acute. In 300 de ml de apa se adauga aproximativ cinci lingurite de coji de nuci verzi maruntite, care se lasa la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar amestecul ramas se fierbe cu 300 ml de apa timp de cinci minute. Cele doua preparate se combina si se recomanda consumul unui litru din acest amestec.
Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru eliminarea negilor. Timp de o saptamana, zonele in care sunt prezenti negii trebuie sa fie frecate, timp de trei ori pe zi, cu coaja verde in care sunt invelitele nucile. Specialistii spun ca aceasta coaja contine substante care au un efect antiinfectios, precum taninurile si iodul.
Daca aveti probleme cu varicele, coaja de nuca verde pusa la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.
Pentru a scapa de durerile de cap si de stres, puteti prepara o pasta din miezurile a zece nuci verzi macinate si o lingura de miere. Ingredientele se amesteca foarte bine, pana devin o pasta, la care se adauga un pahar cu suc natural de fructe. Acest preparat are un efect energizant si combate stresul. Pentru ca efectul sa fie vizibil, trebuie sa urmati acest tratament timp de patru saptamani.