Despre Branca Ursului. Ce este si a ce ajuta?
Branca Ursului – Heracleum lanatum ; Heracleum = hay-ra-klee-um, vindecătorul lui L. Hercules (un nume folosit de Theophrastus); lanatum = L. “lână”; Heracleum Sphondylium este numele științific folosit pentru o familie de plante care aparține genului Heracleum. Genul său reflectă faptul că toate părțile, inclusiv frunzele, tulpina și florile sunt enorme în dimensiune. Este o plantă erbacee care are o natură bienală și aparține unei familii de plante umbelliferoase. În timp ce genul plantei poartă numele eroului grec Hercules, numele său de specie este Sphondylium, care înseamnă vertebrate sau cu o tulpină segmentată.
Heracleum Sphondylium este numele botanic, dar această plantă care se găsește în întreaga Europă și America de Nord, este cunoscută sub denumirea de Branca Ursului. Motivul pentru care se numește astfel se datorează utilizării sale ca furaj pentru porci si animale in general. Îi place să crească rapid în locuri umede și în regiuni montane în sol bogat în azot. Această plantă poate fi văzută în creștere de-a lungul drumului și în șanțuri cu proprietarii de grădini care elimina această plantă de îndată ce ei văd că crește în interiorul grădinilor lor. Acest lucru se datorează faptului abilitatii acestei plante de a provoca reacții alergice cum ar fi erupții cutanate și iritatii pe pielea umană. De asemenea, faptul că această plantă crește rapid și se înalță peste alte plante din grădină îi determina pe oameni să o îndepărteze.
Branca Ursului este o planta de 1-2 m inaltime, cu frunze de 30 cm latime. Florile sunt mici si dulci. Tulpinile sunt tari și goale. Fructul este plat. Aceasta planta reprezinta cel mai frecvent membru al familiei de morcov din Munții Stâncoși. Se găsește în creștere în goluri umede de-a lungul cursurilor intermitente, printre salcii și alte păduri, în întreaga regiune.
Aceasta planta este raspandita in soluri umede și in munți, în special de-a lungul cursurilor de apă și în pădurea deschisă din nordul Americii de Vest. Planta este originala din Europa și Asia și au fost introduse în America de Nord în secolul al XVII-lea.
In ceea ce priveste utilizarea medicinala, oamenii obișnuiau să creadă (fals) căci consumul acestei plante nu ar putea vindeca o durere de dinți sau sa relaxeze picioarele obosite.
Exista o multime de nutrienții pe care îi primești – de exmplu, o jumătate de ceasca din Branca Ursului fierta sau gătita, contine 3 grame de fibre și doar 55 de calorii. Prin urmarea, aceasta reprezinta o sursă bună de vitamină C (11% din doza zilnică recomandată), folat (11%) și mangan (10%).
Cand vorbim despre « familia » acestei plante, nu este o coincidență faptul că Branca Ursului seamănă cu morcovul. Cele două legume sunt rude apropiate.
Gustul unic al plantei rezulta atunci când amidonul său se transformă în zahăr. Acest lucru se întâmplă după primul îngheț, când leguma este încă în pământ. În Europa, Branca Ursului a fost folosita pentru a îndulci gemurile și prăjiturile, înainte ca zahărul să fie disponibil pe scară largă.
Branca Ursului – Beneficii si utilizare, care sunt indicatiile:
În multe părți ale lumii, Heracleum Sphondylium este considerat un afrodiziac natural. Frunzele și rădăcinile plantei sunt transformate într-o formă de tinctură care este utilizată pentru a trata diferite probleme sexuale. Multe companii vând tablete fabricate din extract din această plantă, care sunt folosite de oameni pentru a-și crește energia sexuală. În România, extractul din această plantă este folosit la fel ca ginsengul, care este o plantă foarte comună folosită pentru rezistență și vitalitate.
Partile exterioare ale acestei plante sunt folosite pentru a face o tinctura care este folosita pentru tratarea debilitatii generale. Deoarece seva acestei plante poate provoca arsuri sau erupții cutanate pe piele, trebuie să aveți grijă când tăiați tulpina. De asemenea, nu utilizați planta în scopuri medicinale dacă nu sunteți sigur de identitatea acesteia. Este o idee bună ca planta să fie verificată de către experți înainte de a încerca propietatile sale în scopuri medicinale.
Branca Ursului a fost utilizata pe scară largă din punct de vedere medical de către un număr mare de triburi indigen nord-americani indieni care au folosit-o pentru a trata o mare varietate de rani, mai ales ca un pansament pentru vânătăi, răni, iritatii etc. Este puțin folosită în herbalismul modern, in urma investigațiilor recente.
Toate părțile plantei sunt antireumatice, antispastice, carminative, febrifuge, odontalgice și stimulante. Frunzele sunt tonice. Acestea au fost utilizate în tratamentul răcelilor. O băutură liniștitoare din frunze este folosită pentru a trata durerile gâtului. O capsulă a frunzelor încălzite a fost aplicată tăieturilor minore, si peste mușchii inflamați etc. O perfuzie din tulpini tinere proaspete a fost utilizată în tratamentul diareei. De asemenea, planta poate fi utilizata ca si o spălare pentru eliminarea negilor.
Branca Ursulu poate fi utilizată de asemenea în tratamentul epilepsiei. Un ceai fabricat din rădăcini este folosit în tratamentul indigestiei, răcelii, crampe de stomac, reumatism, durere în gât, tuberculoză etc.
În afară de aceasta, rădăcina este folosită pentru răni, vânătăi, umflături, fierturi, articulații reumatice, etc, în timp ce un pic de rădăcină ținuta pe un dinte infectat poate reduce durerea. Rădăcina poate fi zdrobită, amestecată cu apă și folosită pentru a spala si clati părul uscat.
Rădăcina conține psoralen, care este studiat pentru utilizarea sa în tratamentul psoriazisului, leucemiei și SIDA. Sămânța plantei a fost utilizată pentru a trata durerile de cap severe.
O infuzie de tulpini tinere poate fi aplicată pentru îndepărtarea negilor, cat si ca medicament pentru caiile și probleme respiratorii.
Rădăcinile și semințele sunt considerate antispastice, carminative și expectorante. Semințele sunt folosite în același mod ca semințele de mărar pentru colici și flatulență. Rădăcinile uscate (mai puțin acide decât rădăcinile proaspete) pot fi transformate într-un ceai și băut pentru greață, utilizat fiind si pentru gaz și hernie hiatus.
Pentru paralizie, planta afectează în cea mai mare parte măduva spinării, deși este, de asemenea, cunoscută că este eficientă pentru sciatică. De asemenea, poate fi masat pe diverse zone ale corpului sub formă de ulei sau sub forma solida. Aceste două preparate necesită o rădăcină proaspătă, nu uscată. Tinctura proaspătă de semințe verzi de Branca Ursului are o proprietate analgezică eficientă atunci când este aplicată pe un dinte inflamat, similar cu uleiul de căpșună. Atat rădăcinile cat și semințele pot fi folosite pentru calmarea unui colon spastic nervos.
Branca Ursului a fost folosita din punct de vedere medicinal de foarte mult timp. Rădăcina acestei plante este utilizata pentru durerile de dinți (plasate direct în zonă) sau se poate utiliza, de asemenea, o tinctură de rădăcină sau semințe, fiind mai puțin iritantă pentru gingii decât pentru cuișoare. Rădăcina și semințele sunt folosite ca si antispastice pentru tractul intestinal. Dacă este folosit într-un ceai, asigurați-vă că este uscat mai întâi, ceaiul este folosit pentru greață de natură persistentă, când nu ați vărsat încă, precum și indigestie acidă și pentru inima, conform Micheal Moore, în Plantele Medicale din Munții Vest . Semințele tincturate sunt eficiente pentru durerile de stomac, doza trebuie să fie una sau două picături.
Această plantă a fost adesea găsită în pachetele de medicamente ale vânătorilor. Frunzele sunt cunoscute pentru a funcționa ca un insect ușor respingător. Semințele au fost folosite pentru dureri de cap severe de catre indienii Meskwaki.
Mod de Preparare / Consum pentru Branca Ursului:
Branca Ursului este o specie furajeră valoroasă pentru animale, căprioare, elan, si urs. In zone ca si Montana și Parcul Național Yellowstone animalele consuma aceasta planta. În zonele cu colțuri joase este o hrană importantă pentru ursul grizzly, mai ales în primăvară. În Parcul Național Glacier, raspindirea plantei a cuprins 15% din volumul dietei totale a ursului grizzly, în primăvara toamna.
Pregătirea și folosirea plantei – Rădăcinile gătite din Branca Ursului se spune că au gust asemănător rutabagilor, dar foarte multi oameni le gasesc foarte dezagreabile. Frunzele foarte tinere sunt delicioase și sunt consumate în salate sau chiar si fierte, dar pe măsură ce cresc, devin prea puternice. Tulpinile tinere ale acestei plante pot fi curățate și consumate crude, dar sunt cele mai bune gătite. Porțiunea bazală tubulară a plantei poate fi tăiată în lungimi scurte, apoi uscate și utilizată ca înlocuitor pentru sare. Și frunzele pot fi uscate, iar cenușa folosită în loc de sare. Tufa de flori, înainte de deschiderea florii, poate fi curățată, iar porțiunea interioară este mâncată ca o țelină sau fiartă . Semințele, atât coapte cât și necoapte, pot fi adăugate cu ușurință la salate pentru condimente.
Parte comestibila a acestei plante: Rădăcina poate fi gătită. Este folosita ca si cartofii, deși este considerata a fi otrăvitoare de unii oamenii. Tulpina decojită poate fi consumată în stare brută, dar este cel mai bine sa fie preparată. Tulpina poate fi utilizată atunci când planta este tanara si doar țesutul interior al tulpinilor mai vechi poate fi utilizat înainte ca planta să înflorească. Pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu aroma, ele sunt cele mai bune gătite, dupa două schimburi de apă, atunci când sunt pregatite alaturi de legume gustoase ca si țelina.
Un alt studiu a descoperit ca, în ciuda mirosului puternic al frunzelor și al partii exterioare, tulpinile tinere decojite sunt ușoare și dulci, asemănătoare cu țelina aromata. Tulpinile nu pot fi consumate crude în cantități mari deoarece dau o senzație de arsură în gură. Tulpinile sunt extrem de hrănitoare, conținând până la 18% proteine. Frunze și lăstari tineri pot fi consumate crude sau fierte. Se prepară ca si verdeața sau se adaugă la salate. Semințele uscate sunt folosite ca si aromă pentru supe, tocană și salate de cartofi. Baza uscată a plantei și cenușa din frunzele arse sunt folosite ca si un înlocuitor de sare. Indienii Blackfoot obisnuiau sa taie tulpina în bucăți mici, depozitate fiind pentru a fi utilizate în supe sau în bulion.
Alte utilizări ale plantei: Fluierul poate fi făcut din tulpinile goale in interior. Frunzele sunt folosite ca si o acoperire pentru coșuri de fructe . Din radacina plantei se poate obtine un colorant galben . O infuzie de flori, frecata de corp, poate respinge muștele și țânțarii.
Rețetă: Branca Ursului si cartofi gratinati (6 portii)
Ingrediente : 2 pahare mari praz subțire ; 2 capatani de usturoi, tocate fin ; cartofi tăiați subțiri ; Branca Ursului, curățata și tăiata în felii subțiri ; 1/4 de lingură de sare ; 1 lingurita de piper proaspat macinat ; 1/2 linguriță de nucșoară ; 1 lingură de cimbru proaspăt tocat ; 1 ceașcă supă de pui cu conținut scăzut de sodiu ; 4 lingurite de branza rasa ; 2 linguri de paine uscata ; smantana
- Preîncălziți cuptorul la 350 de grade F. Se pulverizează și se încălzește o tigaie mare pe foc mediu. Gatiti prazul până la caramelizare, aproximativ 7 minute. Adăugați usturoiul și continuați să gătiți 2 până la 3 minute.
- Aplicati spray de gatit pe o farfurie de copt de sticla. Aranjați jumătate din cartofi în vas, pe care ii suprapuneti. Finalizati cu jumătate din cantitatea de praz pregatita, usturoiul și painea uscata, și puteti condimenta cu sare, piper, nucșoară și cimbru. Repetați straturile, utilizând legumele și condimentele rămase. Se toarnă bulion peste și în jurul legumelor. Se acoperă bine tigaia cu folie și se coace timp de 1 oră.
- Creșteți temperatura cuptorului la 375 F. Îndepărtați folia și turnați smantana peste legume. Se presară brânza și pesmetul și se continuă coacerea, descoperită, 30 de minute sau până se rumeneste.
O porție poate contine: 195 de calorii, 5 g de proteine, 33 g de carbohidrat, 6 g de grăsime (3 g de grăsimi saturate), 18 mg colesterol, 5 g fibră, 6 g zahăr, 268 mg sodiu. Calorii din grăsime: 25%
Branca Ursului: Contraindicatii / Efecte Adverse
Riscurile cunoscute ale plantei Heracleum sphondylium.
- Mulți membri din această specie conțin furanocumarine. Acestea au proprietăți carcinogene, mutagene și fototoxice. Frunzele proaspete pot cauza dermatita. Dacă sucul și firele de păr ale partii exterioare ale plantei sunt atinse de față și de gură, acestea pot provoca iritatii. Acest efect este predominant în special pentru persoanele cu o sensibilitate epidermica mai acuta.
- Alergii – Se evita consumul sau folosirea plantei la persoanele cu o alergie sau hipersensibilitate cunoscută pentru Branca Ursului sau la constituenții săi.
- Există puține efecte adverse datorate acestei plante, conforme si raportate în literatura disponibilă. Există câteva rapoarte despre cazurile de dermatită de contact, dermatită acută și phytophotodermatida toxică. Trebuie evitat contactul cu miezul din planta, deoarece poate provoca iritatii și phytophotodermatitis.
- Sarcina și alăptarea – Brancul Ursului nu este recomandat la gravide sau femeile care alăptează din cauza lipsei probelor științifice disponibile.
- Interacțiunile cu medicamentele, plante medicinale si suplimente alimentare– Aceasta planta poate provoca dermatită in urma contactului, incluzând phytophotodermatitis sau dermatită bulloasă acută. Se recomandă prudență la administrarea altor agenți fotosensibilizanți, deoarece riscul apariției reacțiilor adverse poate crește.