1. Abdomen umflat: ciroză, una din afecţiunile grave ale ficatului, cauzează retenţia de lichide în abdomen (afecţiune cunoscută sub denumirea de ascită). Pacientul poate avea aspectul unei femei gravide.
Icter
Pielea palidă, decolorată şi ochii îngălbeniţi sunt simptomele cele mai evidente ale unui ficat bolnav. Acest fenomen de îngălbenire este un rezultat al excesului de bilirubină care nu poate fi eliminată. Alte semne asociate nivelului cresut al bilirubinei sunt : urină de culoare închisă, scaun deschis la culoare şi mâncărimi insuportabile.
3. Starea de greaţă: apare datorită capacităţii reduse a organismului de a procesa şi elimină toxinele sau datorită schimbărilor de metabolism. Totuşi, atunci când avem greţuri sau vomitam fără a avea o cauza cunoscută sau o problemă digestivă depistată, acest simptom poate indică o afecţiune serioasă la nivelul ficatului.
4. Pierderea apetitului: un ficat bolnav va declanşa semne de alarmă tot mai serioase. Pierderea apetitului şi scăderea rapidă în greutate sunt două simptome ce indică deja o afecţiune serioasă a ficatului.
5. Retenţie de fluide: un ficat bolnav inhibă funcţia circulatorie, astfel încât reţinem lichide în zona picioarelor, gleznelor, având în vedere că gravitaţia atrage aceste fluide în mod natural în această zonă a corpului.
6. Oboseală cronică împreună cu stări de confuzie, tulburări ale memoriei, dificultăţi în concentrare, “denunta” un ficat obosit.
7. Halenă sau respiraţia urât mirositoare împreună cu modificări ale mirosului corpului pot fi semne ale unui ficat bolnav, datorită acumulării toxinelor.
8. Colonul iritabil, constipaţia şi balonarea sunt alte simptome asociate unui ficat obosit, ce survin pe fondul unui metabolism lent.
9. Unul din semnele mai puţin cunoscute ale prezenţei bolilor la nivelul ficatului este faptul că ne învineţim repede.
Practic, o afecţiune a ficatului are un impact asupra întregului organism. Să nu uităm că ficatul este “sediul” apărării sistemului imunitar, este cel care filtrează substanţele care ajung în corp şi că tot ficatul are rolul de a fabrica „materialele” din care se reface corpul nostru – aminoacizii, dar şi alte substanţe. Este organul care ajută corpul să se refacă în urma uzurii induse de activitatea din lumea exterioară.
Este important să ajutăm ficatul să-şi menţină funcţiile normale pe parcursul întregii vieţi si mai ales dupa 40 de ani.