Toate legumele din grădină au în conţinutul lor elemente benefice într-o măsură sau alta sănătăţii, însă ardeiul iute este un veritabil medicament. Cu acest ingredient, pe care oricine îl are în casă, puteţi preveni un atac de cord. Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi are o mulţime de beneficii pentru sănătatea noastră. Se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Poate fi ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, usturat sau nu.
Ardeiul iute, util în afecţiunile cardiovasculare
Un renumit medic specialist în plante medicinale, John Cristopher, a dovedit ştiinţific în peste 30 de ani de cercetare că ardeiul cayenne, un ardei roşu, este un foarte bun remediu pentru afecţiunile cardiovasculare, fiind foarte util chiar şi pentru stoparea infarcturilor.
Reducând presiunea sanguină şi îngrosând în mod natural sângele, boiaua de cayenne opreşte şi hemoragiile interne şi sângerările externe ale rănilor. Doctorul John Cristopher susţine, în publicaţia „Healthy Food Team“, că în cele trei decenii de meserie nu a pierdut niciun pacient cu atac de cord deoarece şi-a format un obicei de a-i da suferindului să bea o cană cu ceai de cayenne, o linguriţă la o cană de apă fierbinte. În cateva minute, pacientul este deja pe picioare, întrucât ceaiul cald de cayenne deschide structura celulelor şi merge direct la inimă prin sistemul arterial, hrănindu-l.
John Christopher explică acest lucru prin faptul că ardeiul cayenne are un efect de echilibrare a presiunii sângelui din cap până în picioare. Acesta ridică presiunea de pe zona hemoragică, permiţând sângelui să se coaguleze rapid.
El explică, de asemenea, că oricare dintre noi putem folosi acest remediu atunci când ne aflăm în preajma unei persoane care a suferit un atac de cord. Dacă persoana este inconştientă, se pun câteva picături de tinctură de ardei iute sub limba pacientului.
Reteta faimoasei tincturi de ardei iute
Pentru prepararea tincturii de arei iute avem nevoie de următoarele ingrediente:
• pudră de ardei roşu (ardei Cayenne)
• 2 ardei Cayenne proaspeţi
• 50% alcool (vodcă).
• 1 recipient din sticlă de 1 litru.
Mod de preparare:
1. Se umple un sfert din recipientul de sticlă cu pudra de ardei Cayenne şi se pune suficient alcool pentru a acoperi pudra.
2. Se amestecă cei doi ardei Cayenne proaspeţi şi se adaugă suficient alcool astfel încât amestecul să aibă o textură asemănătoare unui sos.
3. Se pune amestecul în recipientul care ar trebui să fie acum trei sferturi plin.
4. Se umple sticla până sus cu alcool şi se închide bine. Se agită sticla de mai multe ori în timpul zilei, pentru a se amesteca bine conţinutul. 5. Se lasă tinctura la macerat (circa 28 de zile) şi apoi se strecoară compoziţia cu ajutorul unei bucăţi de tifon.
Se păstrează produsul într-o sticlă închisă la culoare şi se ţine într-un loc uscat şi întunecos. Acest amestec nu expiră, astfel încât se poate folosi oricând se doreşte.
Cum se utilizează tinctura de ardei iute?
Doza recomandată este de 5 – 10 picături din această tinctură la un pacient care a suferit cu adevărat un atac de cord. Se adaugă alte 5 – 10 picături în 5 minute. Repetă terapia până când problema persoanei se îmbunătăţeşte, se arată în publicaţia „Healthy Food Team“.
„Ardeiul iute conţine caroten şi licopen, vitamina C, hidraţi de carbon, însă cea mai important este capsaicina, adică ceea ce ştim noi că ustură, care este o substanţă antiinflamatorie şi pentru care nu întâmplător este folosit pe scară largă în multe produse farmaceutice, chiar şi pentru prevenirea şi combaterea alcoolismului. Este bine de ştiut că un ardei iute din acelaşi soi, cultivat în seră are un conţinut mai scăzut de capsaicină, iar cultivat în câmp are fructul ceva mai mic, dar mai usturat. Deci, chiar dacă vorbim de acelaşi soi, este influenţat foarte mult de mediul de cultură , fie că vorbim de solar, fie de câmp”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, Şeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Vânătoru este unul dintre specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău care, după aproape 20 de ani de studiu, au creat un ardei de 200 de ori mai iute decât cel obişnuit. El spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obişnuit are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville, iar cel obţinut la Buzău măsoară până la două milioane de unităţi. Cercetătorul buzoian susţine că ardeiul obţinut la Buzău nu poate fi mâncat, susţinând că gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.
„N-ai cum să mănânci aşa ceva, nici să scoţi seminţele cu mâna. Dacă e să compari un ardei iute pe care-l mănânci la masă cu un ardei obţinut de noi e ca şi cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la tăierea unui astfel de ardei ar provoca strănut în masă, stare de lăcrimare excesivă, e imposibil să-l consumi”, a mai spus Vânătoru. Pentru conţinutul bogat de capsaicină, acest ardei va fi utilizat în industria farmaceutică.
Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, întrucât stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale. Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, ajutând la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie.
Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului. Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.
Beta-carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale. Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. Ardeiul iute conţine capsaicină, care este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale. Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
Ardeiul iute roşu are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar.
Sursa:Adevarul