Umflaturi, picioare grele, luare in greutate … retentia de apa este o problema pe care nu trebuie sa o neglijam! Iata cateva sfaturi pentru a combate retentia de apa:
Reduceti consumul de sare. Cand mancam prea sarat, atragem apa in tesuturi. Astfel pot sa apara umflaturi in orice parte a corpului. Ce puteti face? Organsimul are nevoie de putina sare sa functioneze: intre 4 si 6g pe zi. Exista sare peste tot, in biscuiti, in mancarea preparata. Optati pentru produsele proaspete, gatite acasa, pentru a putea controla cantitatea de sare.
Atentie la medicamente. Daca suferiti de hipertensiune sau urmati un tratament antiinflamator pe baza de cortizon, un tratament neuroleptic (depresie, boli mintale) sau un tratament hormonal (menopauza, contraceptive, hipertiroidie), aceste tratamente pot provoca retentia de apa. Ce puteti face? Daca simtiti ca va umflati (la degete, la brate, picioare, burta) intoarceti-va la medic.
Consumati proteine. Daca nu consumati suficiente proteine (carne, peste, oua), sangele contine prea putine. Apa trece din sange spre tesuturi si nu este reabsorbita. Pot aparea astfel umflaturi la picioare in special. Ce puteti face? Evitati carentele! Doza minima recomandata este de 8g /kg corp/zi. Concret, un barbat are nevoie intre 55 si 65g de proteine pe zi si o femeie intre 45 si 55g.
Folositi produse pentru drenaj. Produsele pentru drenaj pot ajuta corpul sa scape de excesul de apa, dirijand-o spre sange, care o conduce apoi spre rinichi, inainte de a fi eliminata prin urina. Ce puteti face? Exista trei tipuri de produse de drenaj: Drenante: lejere si naturale, ofera rezultate bune, fara efecte adverse. Printre acestea se afla hamamelisul, vinul rosu, disponibili in farmacie sub forma de suplimente alimentare. Aquaretice: asociatii de plante sau de produse chimice care au efecte diuretice usoare. Le puteti gasi in farmacii fara reteta. Diureticele: sunt eficiente, dar periculoase. Pot provoca daune asupra rinichilor si sa elimine potasiul de care corpul are nevoie.
Masajul este eficient. Prin masaj sau prin exercitii se lucreaza muschii profunzi (mai aproape de os) si ajuta astfel la o eliminare mai usoara a apei din organism. Exista drenaj pasiv realizat in general in institutii specializate de kineziterapeuti si un drenaj activ. Pentru drenajul activ faceti inot, plimbari cu bicicleta.
Evitati caldura. Expunerea la caldura dilata vasele sangvine facandu-le mai putin permeabile. Daca aveti o circulatie mai proasta a sangelui atunci va veti umfla mai usor cauza caldurii. Ce puteti face? Nu exista solutii minune impotriva caldurii. Dusurile cu apa rece pe membrele inferioare pot atenua umflaturile. Cand caldura este mare ridicati-va salteaua la nivelul picioarelor facilitand circulatia sangelui in timp ce dormiti. Evitati hainele stramte. De ce? O circulatie sangvina blocata sau incomodata poate favoriza retentia de apa. Acest gen de umflaturi se manifesta in general la picioare si la glezne. Ce puteti face? Pentru a evita blocarea circulatiei sangvine, mai ales daca acesta este mai lenesa, trebuie sa evitati sa purtati ciorapi, sosete sau haine prea stramte. Atentie la gluten si la lactoza. La unele persoane retentia de apa poate fi provocata de intoleranta la gluten sau la lactoza. In cazul acesta umflaturile apar pe pleoape sau pe degete. In ce alimente sunt prezente glutenul si lactoza? La supermarket exista produse si fara gluten. Glutenul se afla in general in alimentele care contin grau, orz, secara. Lactoza o puteti gasi in lactate in special.