• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare si hipertensiunea arteriala

In aceste afectiuni, regimul alimentar va fi sarac in sare (hiposodat), cu proteine limitate la 60-80 g/zi si cu continut redus de glucide (fainoase, dulciuri) si grasimi, mai ales cele de origine animala.

Se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai dese si se vor evita alimentele greu digerabile, ca si cele care au fost supuse unei pregatiri prea laborioase.

Intrucat regimul hiposodat (1,5-3 g/zi) este greu de suportat, se va evita monotonia alimentatiei, prezentandu-se o gama cat mai bogata de preparate, asezonate din plin cu condimentele permise, pentru a evita sau masca lipsa sarii.

Sunt permise urmatoarele alimente:

  • laptele degresat, branza de vaci, casul slab, nesarat, urda dulce, telemea de vaca desarata;
  • carnea de vita, pui, gaina, curcan, in cantitate limitata (150-200 g/zi) si numai de 3-4 ori pe saptamana. Carnea se va da fiarta, ca rasol, sau fripta;
  • pestele slab de rau (lin, salau, stiuca, crap de primavara, etc.), fiert ca rasol, fript sau copt in pergament;
  • ouale se vor da in cantitate limitata, numai in preparate (4-5 oua/saptamana);
  • grasimi: unt nesarat, smantana, frisca, ulei vegetal (floarea soarelui, soia, porumb), margarina nesarata. Cantitatea totala de grasimi din alimentatie va reprezenta cel mult 1/2 din cea a individului sanatos;
  • painea alba sau intermediara, fara sare, sau cu sare redusa, de preferat veche de o zi;
  • fainoasele, in cantitate limitata (gris, orez, paste fainoase, fulgi de ovaz, mamaliguta pripita) fierte, cu sarea mult redusa;
  • fructele sunt permise toate si sub orice forma: crude, coapte, pireuri, compoturi, gelatine, rase pe razatoare, sucuri de fructe;
  • legumele permise vor fi cele sarace in sodiu si celuloza (morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, ardei, vinete), evitand varza, telina, spanacul, leguminoasele uscate, ridichile de iarna, sfecla. Legumele se vor da rase marunt, ca salate, fierte ca soteuri, budinci de legume fierte „a la grecque”;
  • dulciurile permise sunt numai cele preparate fara sare, bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Sunt permise: aluatul de tarta, de ecler, gelatine, miere, marmelade si gemuri preparate in casa (fara conservant), peltea;
  • bauturi: in limitele lichidelor permise, sub forma de ceaiuri de plante, sucuri de fructe si legume, lapte simplu, degresat, lapte amestecat cu ceai sau cafea de orz (malt), lapte batut, iaurt;
  • condimentele permise sunt aromatele: patrunjelul, tarhonul, mararul, leusteanul, dafinul, cimbrul, zeama de lamaie, sifonul;
  • supe: supe din legumele permise, supe-creme ingrosate cu fainoase, supe de cereale, supe de fructe, dar in cantitati limitate;
  • sosuri: cele preparate dietetic din legume, sos alb, sos de smantana, sos de caramel, etc.

Sunt interzise urmatoarele alimente:

  • branzeturile grase, fermentate, sarate (cascaval, branzaturi topite, telemea nesarata);
  • carnea grasa de porc, gasca, rata, vanat, organe, mezeluri, carne conservata cu sare, conservele de carne, pestele sarat, afumat sau gras (de mare);
  • painea neagra, cu sare, fainoasele preparate cu bicarbonat de sodiu sau sare;
  • grasimi: slanina, untura, untul sarat, margarina sarata, grasimi prajite sau in cantitati mari;
  • legumele bogate in sodiu sau celuloza ca: telina, spanacul, varza creata, sfecla, usturoiul, redicile, gogosarii murati, varza murata cu sare, varza de Bruxelles, conopida, leguminoasele uscate;
  • fructele oleaginoase: nuci, alune, migdale etc;
  • dulciurile preparate cu bicarbonat, cu aluat dospit, cu unt si cu galbenus de ou in cantitate crescuta;
  • bauturile alcoolice sub orice forma, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale, clorurosodice;
  • supele de carne;
  • sosurile preparate cu zeama de oase sau carne, cele cu rantasuri, cu usturoi, maioneza cu mustar;
  • condimentele iuti: boiaua, piperul, mustarul cu sare, ceapa, usturoiul, hreanul;
  • se va interzice fumatul.

Nu se vor consuma lichide in timpul mesei si nu se vor bea bauturi prea reci.

Masa de seara se va servi cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare.

regim hiposodat

Informatiile au fost preluate din cartea „Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare”, de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002

Rubrica: Afectiuni Tags: regim hiposodat

Loading...

Secretele ceaiului de urzica, supranumit „Focul Vindecator”

Ceaiul de cimbru te scapa imediat de tuse si febra

Miere cu nuci – elixir natural cu puteri terapeutice uimitoare

Uleiul de catina – 10 beneficii si modul de folosire corect

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Socul, ingredientul secret folosit de companiile farmaceutice în lupta cu SARS-CoV-2

5 beneficii pentru sanatate ale uleiului CBD sau de Canabis

Ceaiul din codite de cireşe purifica sangele, curăță rinichii și previne formarea pietrelor la rinichi

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

Cel mai EFICIENT si rapid condiment pentru SLABIT

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

5 alimente care te ajuta sa dai burtica jos

De ce arătăm mai bătrâni decât suntem

Bila leneşă: remedii naturale pentru bila leneşă

Mierea, eficientă împotriva tusei

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

SAPTE motive suprinzatoare sa mananci CIRESE de Mai

Adevăratele cauze ale acneei

Solutii eficiente impotriva căderii părului

Tratamente naturiste impotriva caderii parului

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Tratament naturist pentru caderea parului

Secretele unui păr frumos

Mierea de albine: Ce trebuie sa stim despre ea?

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020