In aceste afectiuni, regimul alimentar va fi sarac in sare (hiposodat), cu proteine limitate la 60-80 g/zi si cu continut redus de glucide (fainoase, dulciuri) si grasimi, mai ales cele de origine animala.
Se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai dese si se vor evita alimentele greu digerabile, ca si cele care au fost supuse unei pregatiri prea laborioase.
Intrucat regimul hiposodat (1,5-3 g/zi) este greu de suportat, se va evita monotonia alimentatiei, prezentandu-se o gama cat mai bogata de preparate, asezonate din plin cu condimentele permise, pentru a evita sau masca lipsa sarii.
Sunt permise urmatoarele alimente:
- laptele degresat, branza de vaci, casul slab, nesarat, urda dulce, telemea de vaca desarata;
- carnea de vita, pui, gaina, curcan, in cantitate limitata (150-200 g/zi) si numai de 3-4 ori pe saptamana. Carnea se va da fiarta, ca rasol, sau fripta;
- pestele slab de rau (lin, salau, stiuca, crap de primavara, etc.), fiert ca rasol, fript sau copt in pergament;
- ouale se vor da in cantitate limitata, numai in preparate (4-5 oua/saptamana);
- grasimi: unt nesarat, smantana, frisca, ulei vegetal (floarea soarelui, soia, porumb), margarina nesarata. Cantitatea totala de grasimi din alimentatie va reprezenta cel mult 1/2 din cea a individului sanatos;
- painea alba sau intermediara, fara sare, sau cu sare redusa, de preferat veche de o zi;
- fainoasele, in cantitate limitata (gris, orez, paste fainoase, fulgi de ovaz, mamaliguta pripita) fierte, cu sarea mult redusa;
- fructele sunt permise toate si sub orice forma: crude, coapte, pireuri, compoturi, gelatine, rase pe razatoare, sucuri de fructe;
- legumele permise vor fi cele sarace in sodiu si celuloza (morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, ardei, vinete), evitand varza, telina, spanacul, leguminoasele uscate, ridichile de iarna, sfecla. Legumele se vor da rase marunt, ca salate, fierte ca soteuri, budinci de legume fierte „a la grecque”;
- dulciurile permise sunt numai cele preparate fara sare, bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Sunt permise: aluatul de tarta, de ecler, gelatine, miere, marmelade si gemuri preparate in casa (fara conservant), peltea;
- bauturi: in limitele lichidelor permise, sub forma de ceaiuri de plante, sucuri de fructe si legume, lapte simplu, degresat, lapte amestecat cu ceai sau cafea de orz (malt), lapte batut, iaurt;
- condimentele permise sunt aromatele: patrunjelul, tarhonul, mararul, leusteanul, dafinul, cimbrul, zeama de lamaie, sifonul;
- supe: supe din legumele permise, supe-creme ingrosate cu fainoase, supe de cereale, supe de fructe, dar in cantitati limitate;
- sosuri: cele preparate dietetic din legume, sos alb, sos de smantana, sos de caramel, etc.
Sunt interzise urmatoarele alimente:
- branzeturile grase, fermentate, sarate (cascaval, branzaturi topite, telemea nesarata);
- carnea grasa de porc, gasca, rata, vanat, organe, mezeluri, carne conservata cu sare, conservele de carne, pestele sarat, afumat sau gras (de mare);
- painea neagra, cu sare, fainoasele preparate cu bicarbonat de sodiu sau sare;
- grasimi: slanina, untura, untul sarat, margarina sarata, grasimi prajite sau in cantitati mari;
- legumele bogate in sodiu sau celuloza ca: telina, spanacul, varza creata, sfecla, usturoiul, redicile, gogosarii murati, varza murata cu sare, varza de Bruxelles, conopida, leguminoasele uscate;
- fructele oleaginoase: nuci, alune, migdale etc;
- dulciurile preparate cu bicarbonat, cu aluat dospit, cu unt si cu galbenus de ou in cantitate crescuta;
- bauturile alcoolice sub orice forma, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale, clorurosodice;
- supele de carne;
- sosurile preparate cu zeama de oase sau carne, cele cu rantasuri, cu usturoi, maioneza cu mustar;
- condimentele iuti: boiaua, piperul, mustarul cu sare, ceapa, usturoiul, hreanul;
- se va interzice fumatul.
Nu se vor consuma lichide in timpul mesei si nu se vor bea bauturi prea reci.
Masa de seara se va servi cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare.
regim hiposodat
Informatiile au fost preluate din cartea „Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare”, de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002