Uleiul extras din salvie are o valoare medicinală extraordinară. Uleiul se obţine prin distiliarea cu aburi a frunzelor uscate şi este folosit atât în tratamente interne, cât şi externe.Uleiul de salvie este cunoscut pentru conţinutul său chimic foarte bogat. Acesta include o mare de compuşi naturali şi ingrediente cum ar fi Limonene, linalool, terpineol Alpha, Aesculetinen, pinen Alpha, Beta pinen, cineol, Camphene, camfor, Paracymene, myrcene, şi altele.
Cele mai vechi şi mai cunoscute beneficii ale uleiului de salvie sunt : îngrijire pielii , inclusiv curăţare, de dezinfecţie, hidratare, eliminarea acnee şi aşa mai departe.
Un alt grup important de beneficii pentru sanatate de ulei de salvie se bazează pe acţiuni antioxidante si anti-imbatranire ale acestui produs natural, care sunt, de asemenea, folosite în îngrijirea pielii, precum şi ajutor ca să ne împiedice degenerarea ţesuturilor, pierderi de memorie, pierderea vederii şi facultăţile auditive . Uleiul de salvie combate infecţiile şi microbii şi prin aceasta creşte rezistenţa organismului.
Alte beneficii de sănătate ale uleiului de salvie şi cuprinde proprietăţi digestive, astfel încât acest remediu naturist poate fi folosit pentru stimularea secretiei de bila, de echilibrare a proceselor în intestine, prevenirea flatulenţă şi alte probleme minore de digestie. Are un rol eficient şi asupra glandelor endocrine, reglând activitatea tiroidei. Uleiul de salvie se poate consuma şi pentru stimularea poftei de mâncare, precum şi pentru calmarea durerilor de cap sau de abdomen. Tonic si revigorant al organismului, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale. Este un leac minunat pentru stomac, acţionând ca un cicatrizant.
Ca un expectorant natural în condiţii de siguranţă, ulei esential de salvie poate fi utilizat pentru a trata problemele respiratorii cu simptome, cum ar fi tuse, febră, infecţii pulmonare şi aşa mai departe. Uleiul de salvie reduce durerile menstruale şi reglează ciclul menstrual abundent. Este un bun antiperspirant, întrucât combate cu succes transpiraţia. Vindecă eczemele pielii, dermatitele, infecţiile cutanate şi ajută la eliminarea celulitei.
Indicatii de utilizare pentru uleiul de salvie
UZ INTERN: ciclu dificil, cu sangerari abundente, dureri abdominale, retentie de apa in tesuturi, balonari, dureri de cap, nervozitate, astm
UZ EXTERN: faringita (gargara cu infuzia), gingivita (clatirea gurii cu infuzie), rani (comprese cu infuzie), tratarea tenului gras, seboreic (comprese cu infuzie/tinctura), leucoree, spalaturi cu infuzie sau tinctura diluata
Ulei aromat pentru ingrijirea tenului si a corpului – Mod de preparare acasa
Se umple o sticla cu flori si frunze de salvie si se toarna deasupra ulei de masline curat. Se pune la macerat timp de o sapatamana, lasandu-se plantele inauntru, chiar dupa primele intrebuintari.
Pentru ten: se face o emulsie dintr-o lingurita de ulei de salvie si un pahar de apa distilata sau plata, batand bine ingredientele cu o furculita. Stergeti-va fata dimineata si seara cu un tampon imbibat cu emulsie, dupa ce in prealabil v-ati demachiat.
Lasati produsul sa actioneze asupra pielii 15-20 minute, dupa care stergeti-va excesul de grasime cu un tampon de vata, fara a va spala pe obraz (daca aveti ten normal) sau clatindu-va cu apa calduta (daca aveti tenul gras).
Pentru corp: cateva picaturi de ulei de salvie puse pe fundul cazii, peste care se lasa la inceput sa curga apa fierbinte, apoi la sfarsit apa rece, vor avea asupra organismului un efect de inviorare, contribuind si la indepartarea celulelor moarte.
Atenţie! Uleiul de salvie este extrem de puternic, de aceea se recomandă utilizarea lui cu precauţie. Se va citi prospectul înainte de folosire. Mai mult decât în cazul altor uleiuri esenţiale, uleiul de salvie poate da efecte adverse serioase, când este administrat în doze mari, sau pe termen lung.