Uleiul de ricin este un dar extraordinar al naturii care poate face minuni impotriva multor afectiuni dar ricinul are si cateva contraindicatii importante in special pentru curele cu ulei de ricin cu administrare interna.
Inainte de a incepe un tratament cu ulei de ricin este recomandat sa consultati un medic sau un farmacist pentru a afla daca sunteti alergic la vreunul dintre compusii acestei plante, compusi ce ar determina efecte negative ale uleiului de ricin in organism. In general folosirea puternicului ulei de ricin in situatii unde alte metode au dat gres este in acelasi timp si o idee buna si o idee rea. Multi dintre cei care l-au folosit in tratamente spun ca sunt bucurosi ca l-au folosit dar nu ar mai face-o niciodata.
Un medic specialist va poate contraindica uleiul de ricin pentru uz intern daca ar observa in istoricul dv. medical afectiuni ca apendicită sau simptome de apendicită (cum ar fi greață / vărsături, dureri abdominale sau bruște), o schimbare bruscă a obiceiurilor intestinale care durează mai mult de 2 săptămâni, sângerări din rect, blocaj intestinal.
Ce cantitate de ulei de ricin este necesara pentru a avea efect
Nu luați mai mult de 1-2 linguri (aproximativ 30 ml) într-o perioadă de 24 de ore. Beți multa de apă, deoarece uleiul de ricin are efect laxativ și vă va dezhidrata.
Poate fi uleiul de ricin toxic?
Sămânța de ricin conține ricină, o enzimă toxică. Încălzirea în timpul procesului de extracție a uleiului denaturează și dezactivează enzima. In momentul actual cercetători de la mai multe universitati încearcă să modifice genetic planta de ricin pentru a preveni sinteza ricinei facand mai sigure tratamentele cu ulei de ricin pentru uz intern.
Citeste si:Uleiul de ricin regenereaza parul si ingrijeste pielea
Din ce este compus uleiul de ricin
Compozitia uleiul de ricin consta in mare parte din trigliceride. Compusul major este acidul ricinoleic, care este un acid gras mononesaturat ce are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea,ricinul conține in cantitati mai mici alți acizi precum acizii oleic și linoleic cu multiple efecte benefice pentru sanatate.
Uleiul de ricin are termen de valabilitate
Da. Și există o modalitate simplă de a verifica daca uleiul de ricin mai este bun pentru a fi folosit pentru administrare interna sau externa. Uleiul de ricin bun va fi limpede fara portiuni tulburi.Uleiul de ricin bun nu prezinta nici un fel de miros. Uleiul este alb-gălbiu şi foarte vâscos, cel de calitate, care nu e înmulţit. Este important să fie vâscos iar dacă nu are această consistenţă este probabil nu a fost obţinut în mod corect, adică presa de ulei nu a fost chiar performantă. Presa de ulei atunci când atinge o anumită temperatură subţiază uleiul de ricin şi acesta nu mai are aceleaşi caracteristici. Trebuie să fim atenţi la consistenţă, pentru că ade multe ori uleiul de ricin din comert, desi are etichete frumos colorate, este mult subtiat si efectele terapeutice vor intarzia sa apara.
Uleiul de ricin impotriva constipatiei
Un studiu din 2011 pentru adulții cu varsta cuprinsa intre 45 si 70 de ani ce sufereau de constipatie cronică a constatat că utilizarea uleiului de ricin are rezultate bune pe termen lung impotriva acestei afectiuni.
Uleiul de ricin funcționează foarte repede ca laxativ. Se iau pe cale orala 15ml(doza pentru adulti) de ulei de ricin cu un pahat de suc de fructe pentru a-i masca gustul. Ar trebui să vedeți rezultatele foarte repede, în termen de două până la șase ore după ce l-ati luat. Deoarece uleiul de ricin funcționează atât de repede, nu este o idee bună să il luati înainte de culcare, așa cum ați proceda cu alte laxative. Ca orice laxativ stimulant, uleiul de ricin nu ar trebui luat pe termen lung.
Desi oamenii au folosit acest ulei ca laxativ de mii de ani, abia recent oamenii de știință au dat seama cum funcționează.Cercetătorii au descoperit că acidul ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin, se ataseaza de receptorii celulelor musculare netede ale pereților intestinali si stimuleaza mușchii să împingă scaunul, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva constipatiei. Uleiul de ricin are un efect similar asupra uterului, motiv pentru care este folosit pentru a induce travaliul.