Osteoporoza este o boală ce afectează de obicei femeile aflate în perioada menopauzei sau post-menopauză, deşi utilizarea steroizilor şi vârsta înaintată pot provoca osteoporoza şi în rândul bărbaţilor. Diagnosticarea osteoporozei se poate face prin analizarea unor simptome precum leziuni osoase suspecte, pierdere de înălţime şi durerile de spate inexplicabile ar trebui discutate cu medicul dumneavoastră.
Diagnosticarea osteoporozei se face printr-o examinare ce poate implica mai multe etape care prezic inclusiv riscurile fracturilor viitoare.
Coada calului are efect uimitor impotriva osteoporozei
Coada calului este capabilă absoarbă din pământ minerale precum siliciul,care nu se regăsește în alte plante.
Un studiu realizat de Centrul medical al Universității din Maryland a constatat că la femeile cu osteoporoză care au luat 270 mg de extract de coada calului timp de un an, s-a îmbunătățit densitatea osoasă. Alte studii clinice mai mici sugerează că siliciul din coada calului poate ajuta la o absorbție și la o utilizare mai bună a calciului în organism și poate grăbi vindecarea fracturilor osoase, poate consolida țesuturile conjuctive și articulațiile, și mai ales ajută la creșterea densității osoase.
Activitatea antiinflamatorie a acestei plante poate ajuta la ameliorarea artritei reumatoide. Prin urmare, consumul de extract de coada calului împreună cu un supliment de calciu poate fi benefic pentru osteoporoză, artrită și alte afecțiuni cauzate de densitatea osoasă redusă. Este indicat ca să se oprească consumul de coada calului timp de o săptămână după fiecare lună de tratament.
Cu rol preventiv, pana la aparitia osteopeniei – faza incipienta a osteoporozei –, femeile la menopauza sunt sfatuite de medic sa recurga la administrarea unei combinatii de tinctura de coada-calului, extract din mladite de zmeur si extract din merisor. Din tinctura de coada-calului se administreaza cate 40 de picaturi de doua ori pe zi, iar din celelalte, cate o doza, echivalentul a 50-60 de picaturi, in fiecare dimineata, timp de trei luni.
Preparare si administrarea corecta
Ca tratament in caz de osteoporoza, coada-calului se poate folosi fie sub forma extract care se gaseste in unele farmacii, de infuzie sau de tinctura (care este mai concentrata). Deoarece de cele mai multe ori tincturile nu sunt bine suportate de pacienti, caci au un gust usor iute, ele necesita diluarea in ceai sau apa. In acest caz, pentru potentarea efectului, 40 de picaturi de tinctura se dizolva intr-o cana cu infuzie de coada-calului, care se prepara prin adaugarea unei lingurite cu varf de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa fierbinte.
Acest remediu se administreaza de doua ori pe zi, timp de trei luni. Apoi se face pauza timp de trei luni si se reia iar tratamentul. In faza incipienta a osteoporozei se poate folosi numai infuzia simpla de coada-calului.
Pulberea de coada-calului se obţine prin măcinarea plantei uscate, se administrează de 3- 4 ori pe zi cate o linguriţă, fiind bine tolerată de organism în tratamente de lungă durată şi eficienţă în: tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, consolidarea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardio-vasculare.
Maceratul la rece: se obtine prin adaosul intr-un litru de apa a 4- 6 linguri de pulbere de coada calului si se lasa la infuzat de seara pana dimineata; se consuma apoi pe parcursul întregii zile; are acţiune diuretică, elimină surplusul de apă din ţesuturi, detoxifică organismul.
Coada-calului – Precauţii şi contraindicaţii
Datorită conţinutului mare de siliciu este indicat să se oprească consumul de coada calului timp de o săptămână după fiecare lună de tratamenti (se fac pauze şi apoi se reia)
Nu prelungiţi o cură de coada-calului mai mult de 6 săptămâni.Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.
Coada-calului poate irita tractul digestiv.Este bine să o evitaţi dacă suferiţi de boli cardiace sau renale.
Atenţie! Coada-calului poate fi confundată cu o plantă otrăvitoare asemănătoare, care creşte în mlaştini (Equisetum palustre).