Papadia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale si ne ajută să prevenim, dar şi să tratăm multe probleme de sănătate. Primăvara este momentul potrivit pentru a ţine o cură de detoxifiere cu tijele acestei plante.
În scop medicinal, pot fi folosite atât tijele plantelor, cât şi frunzele, florile şi rădăcina, din care se prepară tincturi, pulberi, infuzii şi tot felul de tratamente homeopate recomandate ca adjuvant în diverse probleme de sănătate. Papadia are actiune detoxifianta puternica, efect diuretic si coleretic-colagog (stimuleaza excretia si secretia de bila), ajuta la emulsionarea grasimilor si reglarea valorilor colesterolului sanguin.
Florile de păpădie pot fi adaugate în salate sau, în combinaţie cu diverse ingrediente, pot fi utilizate pentru producerea vinului de păpădie.
Tratamente naturiste cu flori de păpădie pentru curăţarea ficatului
Păpădia este bogată în vitaminele A, C şi K, betacaroten, calciu, fier, potasiu şi mangan, care ajută la protejarea sistemului imunitar şi care conferă efect diuretic. Tratamentele naturiste cu flori de păpădie sunt recomandate în special în ameliorarea problemelor hepatice si îndepărtarea pietrelor la rinichi.
De asemenea, păpădia curăţă sângele de toxine şi ajută la reducerea colesterolului.
„Păpădia are acţiune detoxifiantă puternică, efect diuretic şi coleretic-colagog, adică stimulează excreţia şi secreţia de bilă, ajută la emulsionarea grăsimilor şi reglează valorile colesterolului sangvin“, spune Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist naturopatie-apifitoterapie.
Dacă vrei să slăbeşti, tot păpădia îţi vine în ajutor. Ai probleme cu acneea? Curele cu păpădie curăţă corpul de toxine şi reduc erupţiile cutanate. Bea zilnic timp de două săptămâni câte o cană de ceai de păpădie, preparat din o lingură de rădăcină uscată și mărunțită la 250 de ml de apă clocotită.
Salata din flori de păpădie este benefică şi pentru că florile proaspăt culese conţin polen, care este o sursă excelentă de vitamine. În schimb, persoanele alergice la polen trebuie să evite consumul de flori de orice fel.
Gustul unei astfel de salate nu este tocmai cel cu care suntem obişnuiţi, acesta fiind uşor amar, motiv petnru care se recomandă adăugarea altor ingrediente precum avocado, castraveţi, ceapă verde. Păpădia ajută la stimularea pofteu de mâncare şi la purificarea bilei.
Tratamente naturiste cu flori de păpădie. Planta conţine substanţe găsite şi în vinul roşu
Florile de păpădie conţin flavonoide, antioxidanţi care se regăsesc şi în vinul roşu sau ceaiul verde, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Cu alte cuvinte, aceştia protejează organismul de îmbătrânirea prematură şi bolile apărute ca o consecinţă a factorilor de mediu nocivi, făcând tratamentele naturiste cu flori de păpădie o soluţie facilă de prevenire a multor probleme.
E bine să se respecte indicaţiile medicului fitoterapeut atunci când se urmează o cură cu păpădie, indiferent că se consumă ceaiuri, salate ori capsule sau tinctură.
Atenţionare: În doze mari, păpădia poate cauza eczeme şi probleme cu stomacul. De aceea, cel mai bine este să respecţi indicaţiile medicului fitoterapeut când urmezi un tratament cu această plantă.
INFO: Extern, sucul de păpădie, obţinut din frunze verzi pisate şi stoarse, estompează pistruii şi petele de pe faţă sau corp. Cataplasmele cu suc de păpădie alină durerile reumatice.
Fiecare problemă de sanatate cu remediul ei
* În caz de constipaţie, bea ceai de păpădie de 3 ori pe zi.
* Dacă observi că reţii apă multă în corp, consumă tot 3 căni cu ceai zilnic, pentru a împiedica ţesuturile să absoarbă mult lichid.
* În anemie, se recomandă consumul unei linguriţe cu suc proaspăt de păpădie sau de tinctură cu un pahar de apă, dimineaţa şi seara.
* Dacă suferi de hepatită, calculi biliari ori endometrioză, păpădia îţi poate ameliora durerile. Ia de 2 ori pe zi capsule cu extract de rădăcină de păpădie sau de 3 ori pe zi câte o linguriţă de extract lichid din această plantă.
Acest tratament poate dura aproximativ 2 săptămâni, dar medicul fitoterapeut îţi va spune exact durata curei cu păpădie, în funcţie de cât de gravă este afecţiunea de care suferi.
Pont: Poţi face acasă tinctură de păpădie. Ai nevoie de 100 ml de suc din rădăcină proaspătă de păpădie, 18 ml de alcool de 90°, 15 ml de glicerină şi 17 ml de apă. Găseşti ingredientele în magazinele naturiste ori în farmacii.
Papadia este un diuretic natural
Remediile din păpădie – infuzia, capsulele şi tinctura – sunt indicate în bolile de ficat, când este nevoie de o tonifiere a întregului organism. Păpădia este un bun diuretic, elimină toxinele şi apa în exces din ţesuturi.
Mai mult, preparatele din păpădie pot dizolva pietrele la rinichi şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, prevenind problemele digestive ca diareea şi constipaţia. Dacă vrei să slăbeşti, tot păpădia îţi vine în ajutor. Ai probleme cu acneea? Curele cu păpădie curăţă corpul de reziduuri şi reduc erupţiile cutanate.
Superstiţii legate de florile păpădiilor
Potrivit traditiilor, dacă o păpădie rămâne deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua, iar dacă mirosind o păpădie ţi se îngălbeneşte nasul, cineva e îndrăgostit de tine.
Tot în folclor există mitul conform căruia florile de păpădie puse în buchetul miresei ar aduce noroc cuplului, iar mariajul va fi presărat de prosperitate, sănătate şi copii frumoşi. În schimb, nu e bine să culegem păpădii dintr-un cimitir pentru că ar aduce ghinion.
Indiferent de superstiţii, tratamentele naturiste cu flori de păpădie sau cu alte părţi ale acestei plante sunt soluţii facile şi ieftine pentru menţinerea unei stări bune a sănătăţii.