Fie că vorbim despre gaze, dureri de burtă, constipaţie, diaree, natura are întotdeauna câte un leac pentru fiecare. Iată cum ne pot ajuta plantele medicinale în cazul afecţiunilor digestive.
Menta
Menta este considerată „regina” afecţiunilor digestive. Menta mai este folosită în caz de răceli, dureri de cap, respiraţie urât mirositoare. Încă din antichitate era apreciată pentru puterea ei de a trata indigestia, diareea, gazele şi balonarea, crampele abdominale, dar şi greaţa şi stările de vomă. Pe lângă toate aceste afecţiuni digestive în care e expertă, menta mai este folosită în caz de răceli, dureri de cap, respiraţie urât mirositoare. O plantă-minune sub toate formele sale: ceai, ulei esenţial, tinctură sau pulbere.
Muşeţel şi gălbenele
Muşeţelul şi gălbenelele sunt cele mai bune prietene ale stomacului afectat de ulcer, gastrită, reflux acid. Cu efectul lor cicatrizant, calmant, emolient, antiinflamator, ele funcţionează ca un pansament şi grăbesc vindecarea. Consumă-le sub formă de ceai călduţ.
Cicoare
Cei care au probleme cu bila ar trebui să bea ceai de cicoare. Susţine funcţiile hepatice şi biliare, stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale şi contribuie la obţinerea confortului digestiv.
Busuioc şi roiniţa
Busuiocul şi roiniţa sunt printre cele mai bune leacuri în afecţiunile stomacului şi intestinelor. Ajută la îndepărtarea gazelor, stimulează secreţia şi eliminarea bilei, secreţia sucurilor gastro-intestinale, taie greaţa. Acestea sunt bune în tot ce înseamnă balonare, gastrite, indigestie.
Ghimbir
Nu putem uita ghimbirul. Sub formă de ceai, sau în stare crudă, ras şi adăugat în apă, aromatul ghimbir taie greaţa, stimulează digestia, reduce gazele şi balonarea, calmează arsurile gastrice.
Sunătoarea – ceaiul de sunătoare ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin protejarea mucoasei gastrice, stimularea producerii şi eliminării de bilă, susţinerea funcţiilor hepatice, reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal sau eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului.
Leurda este o alta planta recunoscuta pentru efectul puternic laxativ. Se poate administra sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta la 250 ml de apa. Se consuma doua cani pe zi. Dr Cristina Balanescu recomanda si socul in cazul constipatiilor. Cu o lingurita de flori la o cana cu apa se poate obtine o infuzie, care se bea seara, inainte de culcare.
Hameiul stimuleaza digestia
Probabil hameiul iti evoca o fabrica de bere si un fel nu neaparat curativ al folosirii acestei plante. Cu toate acestea, hameiul este bun la mai mult. Fructele, grupate in formatiuni asemanatoare cu conurile de brad, au un miros puternic, placut aromat, iar gustul lor este amar, astringent. Datorita uleiului volatil, hameiul este un sedativ al sistemului nervos.