ALIMENTAŢIE l Persoanele care sunt diagnosticate cu gastrită trebuie să aibă grijă ce mănâncă, deoarece starea lor se poate înrăutăţi.
Senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului, dureri insuportabile ale stomacului, aciditate gastrică, greaţă. Recunoaşteţi semnele. Toamna este anotimpul în care numărul persoanelor care suferă de gastrită creşte.
Medicul gastro-enterolog Mihai Ciocârlan, de la Spitalul Fundeni, din Capitală, spune că gastrita sau ulcerul apar din cauza infecţiei cu o bacterie, sau din cauza anumitor medicamente precum cele antiinflamatoare. „Acestea atacă stomacul, iar gastrita se vede numai în urma unei analize endoscopice sau la biopsie”, adaugă dr. Ciocârlan. Medicii nutriţionişti spun că persoanele care sunt diagnosticate cu această afecţiune trebuie să aibă grijă ce mănâncă, deoarece starea lor se poate înrăutăţi, în special în această perioadă.
1.Ouale calmeaza aciditatea gastrica
Astfel, oul fiert calmează aciditatea gastrică. „Oul trebuie să fie moale, şi în nici un caz prăjit, deoarece, în caz contrar, stomacul trebuie să «muncească» mai mult, iar aciditatea gastrică este stimulată”, spune nutriţionistul Tiberiu Viorel Mogoş, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”.
2. Lactatele şi brânzeturile sunt recomandate persoanelor care suferă de gastrită.
Medicul Mogoş atenţionează însă că pacienţii trebuie să evite brânzeturile sărate, pentru că acestea agravează starea. Este recomandată brânza dulce de vaci, urda şi caşul nesărat.
3. Legumele
Legumele fac parte din categoria alimentelor permise în această boală, dar nutriţionistul recomandă mâncarea lor sunt formă de preparate, chiar dacă prin fierbere se pierd substanţele nutritive şi vitaminele.
4. Pâinea prăjită calmează aciditatea.
„Atenţie însă, nu orice fel de pâine face bine pacienţilor care au leziuni la stomac. Este indicată pâinea albă, în nici un caz cea neagră, de secară sau grahamul, deoarece acestea conţin foarte multe seminţe, care stimulează sucul gastric”, completează dr. Mogoş.
Carnea slaba de peste sau pui
Carnea pentru a putea fi inclusă pe lista alimentelor permise în cazul gastritei trebuie să fie fiartă şi să fie slabă, precum cea de pui sau de peşte.