Ce este tinctura de coada soricelului
Acesta tinctura preparata din alcool alimentar si flori de coada soricelului este un adevarat elixir cu multiple beneficii verificate pentru sanatate dar si cu cateva contraindicatii de care trebuie tinut cont pentru a nu declansa efecte negative ale cozii soricelului
Tinctura de coada soricelului, beneficii pentru sanatate
1. Aparat digestiv: Ajută digestia. Susţine buna funcţionare a tractului gastro-intestinal. Reduce spasmul de la acest nivel.
2. Tonic digestiv important: stimulează circulaţia portală stagnantă şi circulaţia la nivel intestinal; îmbunătăţeşte digestia, catalizează fermentaţia intestinală, intensifică activitatea secretorie intestinală, are efect detoxifiant hepatic.
3. Poate reduce febra în stări febrile: câteva picături în apă, băută din 10 în 10 minute, câteva administrări.
4. Sângerări: aplicaţie locală de tinctură de Coada şoricelului în apă, pansament compresiv local (ducând la oprirea hemoragiei şi diminuarea fenomenelor inflamatorii)
5. Afecţiuni genitale feminine: util în dezechilibre hormonale feminine, fiind un reglator menstrual valoros: diminuă/opreşte sângerările când acestea sunt prea abundente şi debilitante; porneşte ciclul menstrual, atunci când acesta este blocat .
6. Efect decongestionant şi de fluidifiere a sângelui: determină reducerea tensiunii arteriale şi o acţiune de „cruţare” a inimii, fiind indicată la persoane cu tendinţă la angină pectorală.
7. Are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi de drenaj asupra mucoaselor respiratorii, fiind indicată în inflamaţii ale mucoaselor, mai ales cu tendinţa la evoluţie cronică (stagnare de mucus).
Citeste si:Ceai de coada soricelului – sustine sistemul imunitar si regleaza tensiunea arteriala
Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).
Coada-soricelului se administreaza cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 grame pe zi. Un studiu al Universitati din Sidney, Australia, arata ca o depasire de 56 de ori a dozei normale de Coada-soricelului determina o greutate a fetusului mai redusa si o greutate a placentei mai mare decat la grupele de control, fara a aparea insa malformatii, intreruperi de sarcina sau alte efecte nedorite asupra fetusului sau gravidei.
La persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat ca dozele mari de Coada-soricelului potenteaza efectul sedativelor si al antihipertensivelor si, totodata, pot sa contracareze efectele anticoagulantelor.Se recomanda evitarea dozelor foarte mari (10-20 de grame zilnic) de Coada-soricelului, pentru perioade lungi de timp.
Modul de preparare al tincturii de coada soricelului
Pentru obţinerea acestui preparat se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de inflorescenţe de coada-şoricelului, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
Cu tuica: Doi pumni cu flori de coada soricelului se adauga intr-un borcan si peste ele se toarna tuica de 40 grade si se lasa la macerat 3 saptamani, la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Tuica trebuie sa acopere bine planta, pentru a nu intra in stare de descompunere. In fiecare zi, borcanul trebuie sa fie bine agitat pentru ca planta sa se macereze.
Cu vodca: De asemenea, se poate prepara si in felul urmator: se adauga o cana de coada-soricelului proaspata la 2 cani de votca. Se lasa lichidul la macerat timp de 2 saptamani si apoi se strecoara bine si se adauga lichidul obtinut in sticlute de culoare inchisa.
AdministrareIntern, se administrează din acest remediu de trei-patru ori pe zi câte o linguriţă adica 30 de picaturi de tinctura de coada soricelului diluată în puţină apă.
Citeste si:Coada Soricelului – 10 remedii care chiar functioneaza
Modul de folosire pentru diverse afectiuni
Ce actiuni terapeutice are tinctura de coada soricelului
Intern: dezinfectanta, antimicrobiana, tonic digestiva, stomahica, antiinflamatoare, calmanta, antispastica, hemostatica, bactericida, antipruriginoasa, cicatrizanta, imunomodulatoare.
Extern: antiinflamatoare, cicatrizanta, hemostatica, antimicrobiana, antipruriginoasa.
Tinctura de coada soricelului este recomandata in infectiile genitale – 30 de picaturi de tinctura, consumate de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa;
Tinctura de coada soricelului are rolul de a stimula secretia bilei si este depurativa;
Trateaza problemele stomacului (indigestii sau balonare) – se ia cate o lingurita diluata cu apa de tinctura de coada soricelului, inainte de masa;
Vindeca ranile usoare – se aplica pe piele comprese cu tinctura;
Tinctura de coada soricelului are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase si stimuleaza formarea sangelui. Ea ajuta in afectiunile maduvei osoase, daca se fac cure de ceai de coada soricelului, bai si frectii cu tinctura de coada soricelului. De asemenea, aceasta este un mijloc hemostatic bun in oprirea hemoragiilor pulmonare si poate trata, impreuna cu radacina de obligeana, cancerul pulmonar.