Câte dintre noi nu şi-au propus să scape de ţesutul adipos din talie, de pe şolduri, fund şi sau coapse?! Dar, deşi ne-am apucat cu avânt de fitness şi dietă, de cele mai multe ori rezultatele au fost abia vizibile sau de-a dreptul inexistente. De ce oare? Ne explică Alina Corcodet, trainer World Class Health Academy, Consultant 121 în fitness. Se spune că femeile au cu 10% mai mult ţesut adipos decât barbatii; ţesut care este distribuit neuniform pe suprafaţa corpului. Femeile au predispoziţie să aibă mai mult ţesut adipos pe coapse în adolescenţă şi se adaugă şi zona abdomenului şi poate a braţelor în perioada adultă. Bărbaţii, în schimb, au predispoziţie să aibă mai mult ţesut adipos în zona abdomenului şi, unii dintre ei, în zona coapselor şi a mâinilor. Ţesutul adipos este peste tot: în jurul inimii, pe abdomen, pe coapse, pe braţe, pe spate, peste tot, iar, în anumite zone, are un diametru care ne supără. În momentul în care ne apucăm fie de sală, fie de un regim alimentar, nu noi alegem de unde va micşora diametrul mai întâi. S-ar putea ca respectivul corp să considere ca ţesutul adipos din zona spatelui este mai accesibil şi de acolo să simtă nevoia să consume la început. Apoi să meargă în zona feţei, a sânilor, a coapselor, a abdomenului, a şoldurilor, dar fără a-şi epuiza nici pe departe rezervele! Pentru că acest ţesut adipos reprezintă excelente rezerve pentru perioadele grele prin care organismul se aşteaptă să treacă. Este ca o pregătire pentru un posibil război, dacă vrei.
Schimbarea care se produce când te apuci de fitness aduce cu sine un şoc nou pentru organism, mai ales dacă nu ai mai făcut sport vreodată sau dacă l-ai întrerupt de prea mult timp. Acest şoc este perceput destul de bine şi organismul reacţionează la început aşa cum persoana îşi doreşte – în cazul tău, o uşoară slăbire sau o micşorare a circumferinţelor. Dar, cele mai multe greşeli se fac atunci când se crede că, dacă forţezi nota, vei obţine rezultate mai repede şi mai bune. Ceea ce, de cele mai multe ori, este complet eronat, deoarece corpul intră în panică! Da, chiar intră, deoarece corpul uman este extrem de conservator şi se panichează. Ştie că va urma o nouă solicitare mare sau o înfometare şi se conservă. Limitează foarte mult din funcţiile pe care le controlează şi care-i consumă multe calorii pentru a putea susţine noul efort.
Astfel, de cele mai multe ori, persoana care face astfel de “salturi” poate experimenta acele stări de moleşeală, oboseală cronică, lipsa de concentrare, lipsa puterii de a reţine, lipsa energiei şi a “chefului” de a-şi îndeplini îndatoririle care nu de mult îi erau uşoare etc. De aceea, un efort fizic trebuie făcut treptat şi febra musculară ar trebui să nu-şi facă simţită prezenţa mai deloc. Apoi, nu poţi lucra doar grupa musculară care te interesează, pentru că nu vei obţine rezultatele aşteptate. Corpul este unul. Da, este un întreg, nu este compus din mai multe bucăţi pe care le poţi trata separat. Totul se leagă şi totul e legat. Aşa că, ideea ar fi să-ţi lucrezi toate grupele musculare, forţând organismul să consume din ţesutul adipos apropiat.
Slăbirea pe porţiuni se numeşte în literatura de specialitate Spot reduction si este doar un mit.
Nu se poate slăbi într-un singur loc, într-o singură zonă. Pentru a avea rezultate, trebuie să-ţi lucrezi musculatura fesieră, a abductorilor, cvadricepsul, femuralul, abdomenul şi inclusiv şi celelalte grupe musculare mari: spate, piept, biceps, la care se adaugă (într-o altă zi, desigur) un antrenament cardio de cel puţin 30 de minute până la 2 ore, în care să-ţi menţii pulsul în zona de Fat Burning. Formula de calcul pentru aflarea acestei zone este: 220-vârsta= A; între (A x 0,55) şi (A x 0.7) vei găsi zona în care trebuie să-ţi menţii pulsul pentru a fi în această zonă de fat burning. Şi încearcă să ajungi la o sală unde sa rogi un antrenor să-ţi facă un program în stil “circuit”. Vei lucra astfel majoritatea grupelor musculare mari şi vei pune accent pe zona pe care te interesează. Astfel, consumul caloric se va mări considerabil şi vei pierde în centrimetri corespunzător efortului făcut.
Lucrul grupelor musculare mari (cvadriceps, femural, piept, spate) va aduce un consum caloric mai mare (de obicei, din ţesutul adipos, indiferent de unde s-ar aproviziona el). Şi trebuie să combini cu efort cardio, de asemenea, pentru că numai cumulând efortul de tip aerob cu efortul de tip anaerob vei obţine rezultatele mult- visate. Mult succes!