Terapia si dieta Ornish este un program de tratament care poate sa schimbe in bine viata multor oameni.
Vindeca nu numai inima, ci si sufletul.
Terapia Ornish este un program de tratament care se adreseaza bolnavilor cu boli cardiovasculare, in special boli coronariene.
Dr. Dean Ornish a incercat si a reusit sa vindece bolile coronariene prin deblocarea arterelor coronare.
Terapia si dieta Ornish se bazeaza pe o schimbare radicala a stilului de viata al pacientilor.
Ce este de fapt terapia si dieta Ornish?
Dr. Dean Ornish
Programul terapeutic al dr. Dean Ornish combina mai multe metode naturiste folosite pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiace:
- dieta alimentara,
- exercitii fizice moderate,
- meditatie,
- yoga,
- sedinte de sprijin in grup.
Terapia Ornish a fost introdusa in 1977 de catre Dean Ornish, care la acea vreme era tanar student la medicina in Houston, iar la acel moment se considera ca progresia acestor afectiuni poate fi incetinita doar prin interventii chirurgicale si prin medicamente care reduc nivelul colesterolului din sange.
Asistand la sute de operatii pe cord deschis, in ciuda tehnologiei medicale impresionante si a conditiilor excelente in care se desfasura actul medical, studentul Dean Ornish isi da seama de limitele si „poleiala” medicinii moderne, dominata de tehnologiile scumpe, care ignora adevaratele cauze ale bolilor:
„…operatia by pass nu face ca artera obturata sa fie din nou permeabila, ci doar creeaza o derivatie…
Noi operam pacientii, durerile din zona inimii, in general, dispareau, si le spuneam ca sunt vindecati.
Dar cei mai multi, dupa ce mergeau acasa, isi reluau modul de viata care, la origine, le cauza boala de inima: fumau, mancau mancaruri grase, cu un continut mare de colesterol, se supuneau situatiilor de stres, asa cum o facusera intotdeauna si faceau prea putina miscare.”
De altfel, operatia by-pass este doar o solutie de moment pentru cazurile disperate, pentru ca 50% din arterele „reparate” se astupa din nou intr-o perioada de 5 ani, iar la 80% apar in decursul a 7 ani din nou stenoze.
In fata unor astfel de contradictii, dr. Dean Ornish incepe sa studieze la biblioteca medicala tot ce s-a scris despre bolile coronariene, facand comparatii si corelatii inteligente intre numeroasele studii epidemiologice internationale.
In final, el elaboreaza principiile de baza ale vindecarii inimii prin metode naturiste cu care dobandeste succese de prestigiu.
Medicul american ofera prin studii documentate, efectuate pe o durata de 14 ani, in care au fost urmariti si tratati mii de bolnavi, un program de vindecare a bolilor de inima care exclude medicamentele sau interventiile chirurgicale.
Schimbarea modului de viata duce la disparitia aproape totala a aterosclerozei, iar bolile coronariene severe sunt vindecate, dupa numai 1 an, fara medicamente.
Dr. Dean Ornish a constatat ca, daca sunt tratate doar simptomele unei boli de inima, fara a se insista asupra cauzelor profunde, care sunt foarte importante, exista probabilitatea ca acea boala sa reapara.
De aceea, aceasta terapie urmareste vindecarea cauzelor profunde ale bolii, pornind de la corectarea modului gresit de viata al pacientului pana la problemele emotionale care ating sufletul.
Descrierea dietei alimentare Ornish
Terapia doctorului Dean Ornish are la baza o dieta alimentara care are la baza motto-ul: „mananca mai mult si cantareste mai putin”.
Ideea de baza este sa se consume alimente bogate in fibre, cu un continut scazut de grasimi care vor contribui nu doar la mentinerea starii de sanatate ci vor ajuta si la pierderea numarului de kilograme.
Acest lucru va putea fi realizat printr-o combinatie dintre dieta si exercitii fizice care permite organismului sa arda grasimea intr-un mod mai eficient.
Terapia Ornish combina trei metode de tratament naturiste si anume:
- schimbarea alimentatiei si echilibrarea dietei
- miscarea moderata si exercitiile fizice
- managementul stresului
Schimbarea alimentatiei si echilibrarea dietei
Dieta: obiceiurile alimentare sunt extrem de importante.
Dr. Ornish subliaza ca se vor obtine rezultate semnificative nu prin micsorarea numarului de calorii, ci prin atentie si selectia alimentelor.
Medicul imparte produsele alimentare in alimente care ar trebui sa fie consumate tot timpul, altele care ar putea fi consumate uneori si unele care ar trebui evitate.
Dieta alimentara rebuie sa contina grasimi in proportie de 10% din totalul caloric zilnic.
Nu exista restrictii in ceea ce priveste aportul caloric, atat timp cat se respecta lista de alimente recomandate.
In cadrul terapiei Ornish sunt disponibile doua diete concepute de dr. Ornish:
- dieta de prevenire, pentru cei care nu sufera de boli de inima, insa au un nivel al colesterolului de peste 150, si
- dieta de inversare, pentru cei care doresc sa reduca efectele afectiunilor cardiace si riscul unui viitor atac de cord.
Dieta trebuie sa fie foarte saraca in grasimi si colesterol, in cazul in care se doreste prevenirea bolii cardiace, iar daca se urmareste vindecarea anumitor boli cardiace deja existente, este necesar ca dieta sa nu contina nici un fel de grasimi animale, uleiuri sau alte grasimi concentrate.
Zaharul, alcoolul si sarea nu sunt deloc recomandate, doar in anumite cazuri exceptionale pot fi utilizate in cantitati minime.
Se recomanda de asemenea renuntarea la cofeina si la stimulentele de orice fel (ceaiul negru, alimentele iuti, condimentele, mancarurile picante, dulciurile concentrate, semintele oleaginoase).
De asemenea, este recomandat sa se consume multe cruditati, zarzavaturi, cereale si fasole uscata.
Se elimina treptat din alimentatie, pana la eliminarea totala, produsele animale (carnea, branza, laptele cu grasime, ouale), uleiurile si mancarea procesata.
Proteinele pot fi asimilate din urmatoarele alimente: cereale fierte, orez, grau bulgur (grau sfaramat, prefiert si uscat), mei, cuscus, fasole boabe, legume fierte in abur (morcovi, dovlecei, ciuperci), salata de morcovi rasi, branza tofu obtinuta din soia.
Printre produsele alimentare care ar trebui consumate cu moderatie se numara: lactatele degresate, laptele degresat, iaurtul degresat, branza fara grasimi, smantana cu un continut scazut de grasimi si albusurile de ou, orice produse cu un continut scazut de grasimi sau degresate disponibile in comert, dar care nu contin prea mult zahar.
Nu sunt permise: carnea de toate tipurile (indiferent ca este vorba de carne alba, de peste sau de pui).
In cazul in care o persoana nu poate renunta la carne ar trebui, totusi sa consume cat mai putina posibil.
Alte alimente interzise sunt: uleiuri si produse pe baza de grasimi (margarina, sosuri pentru salate), avocado, masline, nuci si seminte, sarea nepreparata termic, cafeaua, ceaiul, alcoolul, ciocolata si tigarile, zaharul si produsele care contin mult zahar (miere, melasa, sirop de porumb, fructoza), orice preparat comercial care contine mai mult de doua grame de grasime per portie.
Dr. Ornish recomanda consumul de portii mici pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze cat mai rapid, fara a creste numarul de calorii.
Pe langa o dieta strict vegetariana si renuntarea la alcool, renuntarea la fumat este un alt punct important al terapiei Ornish.
Renuntarea la fumat: nicotina este unul din drogurile psihoactive cu efecte in principal asupra asupra creierului si asupra sistemului nervos.
Nicotina stimuleaza sistemul nervos simpatic si eliberarea de hormoni de stres (adrenalina) ceea ce conduce la contractia vaselor de sange.
Se poate ajunge la dureri toracice, infarct miocardic, dar si la accidente cerebrale. Poate conduce la infertilitate.
Beneficiile renuntarii la fumat:
- scaderea frecventei durerilor de inima in cazul unei cardiopatii coronariene
- creste capacitatea de perceptie a gustului si a mirosului
- creste energia sexuala
- creste imunitatea organismului
Simpla respectare a programului de terapie Ornish conduce la o rapida renuntare la fumat si elimina efectele secundare ale dezintoxicarii.
Miscare moderata si exercitii fizice
Exercitiile fizice sunt necesare pentru mentinerea starii de sanatate, pentru prevenirea a numeroase afectiuni si prelungirea duratei vietii.
Dr. Ornish recomanda exercitiile usoare, cum sunt mersul pe jos si yoga. Incepe prin a te plimba zilnic 30 de minute apoi, iar pe masura ce corpul tau se obisnuieste cu efortul, intensifica ritmul.
Sunt indicate si exercitiile fizice continue (aerobice) – efectuate aproximativ 40 minute, sase zile pe saptamana.
Este important ca aceste exercitii sa fie realizate in mod regulat. Acest minim de miscare te ajuta ca bolnavii sa te simti mult mai bine.
Plimbarea poate fi facuta atat seara cat si dimineata, in functie de programul zilnic al fiecaruia.
Printr-un antrenament fizic regulat se mareste numarul de vase sanguine din muschi, ceea ce determina o mai buna irigare si alimentare a tesuturilor cu oxigen.
Exercitiile fizice ajuta de asemenea la reducerea procentului de grasime din organism, are efect benefic asupra structurii oaselor, mareste nivelul colesterolului HDL (denumit si „colesterolul bun”) si scade nivelul trigliceridelor din sange.
Tehnici de management al stresului
Gestionarea stresului poate fi efectuata prin diverse tehnici care pot include meditatia, masajul, psihoterapia sau yoga. Cateva dintre aceste tehnici de management al stresului includ:
- exercitii de relaxare profunda
- exercitii de stretching – sunt exercitii care maresc flexibilitatea corpului
- exercitii de respiratie
- meditatia
- exercitii de imaginatie creatoare dirijata (vizualizare)
- comunitatile si grupurile de sprijin
Exercitiile de relaxare profunda: relaxarea profunda a intregii musculaturi este o metoda simpla prin care se relaxeaza progresiv fiecare muschi al corpului;
Exercitiile de streching sau exercitiile care maresc flexibilitatea corpului: acestea flexibilizeaza corpul si se executa incet cu atentie si control (de exemplu posturile din Yoga sau exercitiile Pilates).
Aceste exercitii permit echilibrarea in fiinta a fortelor polare, ne ajuta sa regasim armonia atat in interior cat si in exterior.
Dr. Ornish afirma ca spiritul influenteaza corpul, si invers, constitutia fizica are efect asupra spiritului.
Atunci cand ne confruntam cu situatii de stres, toti muschii nostri se incordeaza, pentru a fortifica corpul si a-l apara. In conditii de stress cronic, muschii nostri sunt permanent incordati.
Prin exercitii care intind muschii incordati ajutam corpul si totodata si spiritul sa-si regaseasca echilibrul.
Exercitii de respiratie: tehnicile de respiratie realizate in cadrul terapiei Ornish echilibreaza sistemul nervos si au un efect linistitor asupra corpului.
Sunt folosesc tehnicile de respiratie abdominala, toracica, respiratie profunda si respiratie in rafale. Modificarile care se produc atat in corpul fizic cat si la nivelul constiintei influenteaza respiratia si invers, modificarile respiratiei influenteaza constiinta.
Tehnicile de respiratie realizate in terapia Ornish echilibreaza sistemul nervos si au efect calmant asupra corpului.
Meditatia: este arta prin care se aduce spiritului pacea interioara.
Practica meditatiei poate sa fie dificila la inceput, cere rabdare si exercitiu pana cand ajungi la linistirea spiritului si la bucuria de a trai. Aceste trairi interioare te elibereaza de sentimentul de izolare.
Meditatia iti ofera posibilitatea de a patrunde in profunzimea tulburarilor care pot apare in viata noastra si chiar le poate inlatura.
Meditatia te ajuta sa fi mai eficient in actiune si sa te concentrezi la ceea ce ai de indeplinit.
Poti folosi orice proces de meditatie pentru a-ti calma corpul si mintea si pentru a avea o atitudine pozitiva. Astfel vei reduce tensiunea si stresul.
Afectiunea: bucuria inimii te elibereaza de sentimentele de izolare, de ura, ranchiuna, rautate, violenta si resentimente profunde.
Recurge la activitatile care iti vor imbogati sufletul si iti vor linisti mintea, si regaseste astfel iubirea si bucuria de a trai.
Amplifica-ti iubirea pe care o simti fata de cei dragi, inconjoara-te de prieteni adevarati, petrece cat mai mult timp in natura, in aer liber.
Animalele de casa pot fi de un mare ajutor, iar numeroase studii stiintifice au aratat ca oamenii care traiesc singuri se imbolnavesc mai frecvent de boli cardiace decat cei care au macar un animal de companie.
Angiogramele persoanelor care se simt iubite au fost intotdeauna mai bune decat ale celor ce traiesc izolati.
Vizualizarea dirijata: corpul uman reactioneaza la reprezentari de imagini.
Vizualizarea creatoare inseamna recurgerea la reprezentari de imagini terapeutice in care inima este sanatoasa si bate regulat sau se vizualizeaza dizolvarea obstructiilor de pe artere, iar sangele curge lin si fara obstacole.
Comunitatile si grupurile de sprijin
Uneori, bolile de inima sunt cauzate de un soc mental sau de unele suferinte interioare.
Bolnavii sufera de singuratate, cred ca nu au pe nimeni alaturi si se simt neglijati. Discutiile de grup ajuta la risipirea acestor frustrari, intrucat aceste persoane isi impartasesc unii altora sentimentele si se simt mai bine.
Iata ce spune dr. Dean Ornish despre puterea tamaduitoare a dragostei in cartea sa, „Dragoste si supravietuire”:
„Eu, unul, nu cunosc să existe in medicina vreun alt factor, fie ca e vorba de regimul alimentar, de fumat, de exercitiile fizice, de stres, genetica, medicamente sau chirurgie, care sa aiba un mai mare impact asupra calitătii vietii noastre, a incidentei imbolnavirilor si a mortii premature.“
Informatii suplimentare despre terapia si dieta Ornish gasesti pe site-ul oficial al dr. Dean Ornish – http://ornishspectrum.com/
In fond, ce este viata? O calatorie, din care sa invatam, sa acumulam experienta si mai ales, pe care sa o facem cu BUCURIE!
Terapia dr. Dean Ornish este una dintre cele mai populare terapii intrucat este utila nu doar pentru pierderea numarului de kilograme, fara sa fie necesara numararea caloriilor, ci contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate, ajuta la reducerea riscului dezvoltarii cancerului de san, rect sau prostata, diabetului, osteoporoza, hipertensiunea arteriala, dupa cum arata si un raport prezentat de „Surgeon General”, din Statele Unite.