Aliment ideal datorita combinatiei sale de elemente ce hranesc intreg organismul, morcovul se adreseaza atat uzului intern (sub forma de suc), cat si uzului extern (ca decoct, sub forma de morcov ras, cataplasme din frunze de morcov proaspete, pisate, lotiuni din decoct de frunze). Sucul de morcovi constituie cea mai importanta sursa de vitamina A si in special de provitamina A (binecunoscutul caroten, cu efecte benefice pentru vedere si piele), pe langa o serie de alte vitamine: B, C, D, E, G, K. Sucul ofera un bogat continut de zaharuri (levuloza si dextroza), cat si de saruri minerale (brom, calciu, cupru, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, sulf, etc.), asparagina si daucarina.
Sucul de morcovi stimuleaza pofta de mancare, contribuie la cicatrizarea formatiunilor ulceroase gastro-intestinale, dizolva formatiunile canceroase si are un aport important in mentinerea structurii dintilor.
Sucul de morcovi contine vitamina A (utila in tratarea afectiunilor oculare, ale celor respiratorii si infectioase).
Cat suc de morcovi trebuie sa bem?
Baut in combinatie cu alte legume, dimineata, putem consuma 400 – 600 ml suc pe stomacul gol.
Specialistii recomanda morcovii sau sucul de morcovi ca pe un aliment care ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia zilnica, dar in privinta cantitatii de suc ce poate fi consumata zilnic, parerile sunt impartite – multi specialisti spun ca volumul nu ar trebui sa depaseasca 50 – 60 ml pe zi (evident, vorbim despre un consum constant si de lunga durata si nu despre cura cu suc de morcovi). Sucul de morcovi este usor asimilabil, avand un gust placut, dar poate reprezenta in acelasi timp un important ingredient al diferitelor combinatii de sucuri de legume. Astfel, in cura cu suc de morcovi, putem bea 200 ml pe zi, dimineata, inainte de masa, timp de trei saptamani, cu pauza de o saptamana. In cazuri speciale, in care sucul de legume devine aliment de baza, se pot bea pana la doi litri pe zi. Desigur, daca nu exista alte tipuri de sensibilitati.
Morcovii tineri, proaspat culesi si puternic colorati au efecte terapeutice mai puternice. Tine cont de faptul ca partea verde de la capatul morcovului nu se foloseste in prepararea sucului, deoarece poate avea efecte iritative asupra tubului digestiv. De asemenea, e recomandabil sa bei sucul cat este proaspat, fara sa-l tii prea mult la conservat.
Proprietatile tamaduitoare ale sucului de morcovi
Daca lista de boli pentru care se recomanda aceasta bautura miraculoasa – sucul de morcovi – este extrem de larga, calitatile sale terapeutice sunt pe masura de variate:
Una dintre formele cele mai recomandate de consum este sucul de morcov proaspăt preparat, care păstrează intactă toată gama de vitamine şi săruri minerale pe care această miraculoasă rădăcină le conţine. Uşor de preparat (prin stoarcerea la mixer a rădăcinilor bine spălate şi curăţate), acesta poate fi consumat în formă concentrată sau diluat cu apă, consituind o adevărată porţie de sănătate. Iată câteva dintre afecţiunile pentru recomandă consumul sucului de morcov:
Afectiuni – Calitati terapeutice
– Contribuie la cresterea numarului de globule rosii si la procentajul hemoglobinei
– Reintinereste celulele
– Stimuleaza functiile hepatice
– Este un factor important ce se opune gastritelor si ulcerelor gastroduodenale
– Este un important factor de crestere la copii
– Are rol de reglementator intestinal, antiputrid si cicatrizant gastric si depurative
Cercetarile stiitifice realizate pana in prezent demonstreaza capacitatile vindecatoare ale sucului de morcov in tratarea bolilor de piele. Constituie o sursa importanta de vitamina A, care are un rol primordial in mentinerea sanatatii pielii.
– pentru mineralizarea organismului, creşterea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii este indicat consumul a 100-300 ml de suc pe zi, de preferat dimineaţa, pe stomacul gol;
– consumul a 100 de ml de suc pe zi, timp de 3 săptămâni, are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniază;
– consumul a un litru de suc pe zi ajută în tratarea bolilor de rinichi, în mărirea acuităţii vizuale, în refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi în mărirea secreţiei biliare;
– consumul de suc de morcov amestecat cu puţină smântână proaspătă are rolul de a îmbunătăţi calităţile gustative;
– dacă sucul este amestecat cu lapte dulce, devine un excelent expectorat pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare, astm bronşic, tuberculoză;
– amestecând 100 ml suc cu 100 g miere se obţine un remediu cu acţiuni antiseptice, hrănitoare şi cicatrizante în vindecarea rănilor, a eczemelor uscate sau supurânde, a infecţiilor externe, a afecţiunilor bucale şi a leziunlor mucoaselor.
– amestecul a 300 ml suc de morcovi şi 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi diferite afecţiuni ale aparatului digestiv (colite, constipaţie, gastrită hiperacidă), pneumonie şi bronşite, diverse afecţiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoză);
– amestecul de suc de morcov cu miere de albine sau cu felii de lămâie are proprietăţi reconfortante, diuretice şi vermifuge. Totodată este un excelent remediu contra afecţiunilor gâtului şi un bun energizant (se bea câte o cană dimineaţa sau înainte de mese).
Protejeaza pielea de actiunea radiatiilor solare
Sucul de morcovi este recunoscut pentru proprietatile curative si protectia pe care o ofera pielii. Fiind cel mai intins organ al corpului, pielea este prima bariera in calea factorilor de risc din mediul inconjurator. De aceea, pentru a incetini procesul de imbatranire trebuie sa ne asiguram ca pielea noastra este perfect hidratata, consumand sucuri proaspete si multa apa. Substantele nutritive din sucul de morcovi au proprietatea de a reduce fotosensibilitatea, protejand pielea de actiunea nociva a razelor solare.
Sfaturi utile:
Nu curata morcovii de coaja, spala-i bine de pamant si perie-i sub un jet de apa rece; Aplicat pe piele 30 de minute, sucul de morcovi intinereste tesuturile; Morcovul sporeste numarul globulelor rosii si procentajul hemoglobinei (pe care o reinnoieste); Morcovul reintinereste celulele si stimuleaza functiile hepatice; Morcovul este o gustare sanatoasa ce poate inlocui biscuitii, de exemplu; Betacarotenul este un bun agent antioxidant impotriva radicalilor liberi care grabesc imbatranirea.