Dulceag şi înmiresmat, dovleacul nu este doar leguma gustoasă care ne duce cu gândul la plăcintele aromate ale bunicii. El are o valoare nutritivă ridicată şi cateva proprietati terapeutice de exceptie. Proprietatile sucului de dovleac au efecte uimitoare pentru cei cu probleme renale, hipertensiune dar si pentru cei ce sufera de sindromul oboseală cronică, obezitate şi insomnie.
Sucul de dovleac este foarte util pentru pacienţii hipertensivi şi pentru persoanele cu probleme renale. Acesta stimuleaza activitatea rinichilor,extrage excesul de lichid din organism. Acest suc este bogat in vitamine , minerale, acizi organici şi conţine mai puţine fibre, ceea ce îl face foarte util pentru toate bolile de stomac.
RETETA: Amestecaţi 50 ml suc de dovleac proaspăt, cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul are şi o reacţie secundară plăcută: puteţi scăpa de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.
Pectina din sucul de dovleac ajută organismul să scape de excesul de colesterol . Vitaminele prezente în dovleac sunt C, A si C. Din aceasta cauza dovleacul proaspăt este folositor pentru piele si sistemul nervos. El îmbunătăţeşte imunitatea şi purifică organismul. Toate soiurile de dovleac contin o multime de minerale, enzime şi zahăr de fructe. Este util în boli ale vezicii urinare şi în boli de piele.
Pentru a pregăti ia o felie proaspătă de dovleac , spalati-o bine, se curăţa de seminţe şi de coajă, tăiati-o în bucăţi mici şi se stoarce sucul extractor.Sau puneti felia de dovleac într-un blender şi se pune putina apa fiarta. Sucul este turnat in cesti si ar trebui sa nu treaca mai mult de 20 minute pana sa-l consumati,deoarece apoi îşi pierde proprietăţile sale benefice.
Reglează glicemia
Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.
Alungă astenia de toamnă
Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Consumând 50 de grame seminţe prăjite pe zi, ne asigurăm 300 miligrame de magneziu, doza zilnică recomandată de terapeuţi.