Soia este originara din Asia si datorita valorii sale nutritive asemanatoare cu cea a produselor de origine animala, este considerata unul din alimentele cele mai importante.
Soia stabilizeaza insulina in sange, regleaza functiile intestinale si scade riscul aparitiei afectiunilor oncologice.
Soia are urmatorul continut: proteine (40,4%), grasimi (19%), acizi (20,6%), apa (10%), celuloza (5%), reziduuri minerale (5%).
Alimente din soia cum ar fi tofu (branza din soia ), tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri) si laptele de soia contin compusi chimici numiti izoflavone, care par sa diminueze cantitatea de colesterol produsa de ficat .
Persoanele care mananca zilnic aproximativ 30-40 g de proteina din soia pot sa-si diminueze colesterolul cu aproximativ 16% .Soia se dovedeste cea mai eficienta la persoanele cu niveluri foarte crescute ale colesterolului
Este un aliment ideal pentru vegetarieni si contine o serie de elemente esentiale pentru buna functionare a organismului, printre care fosfor, calciu, magneziu, sodium. Soia contine de sapte ori mai mult magneziu decat painea din grau. Vitaminele B, D si E impiedica procesul de imbatranire, in timp ce acizii grasi nesaturati stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Produsele naturale din soia sunt recomandate de nutritionisti si medici pentru urmatoarele boli: ateroscleroza, hipertensiune, cardiopatie ischemica, colecistita cronica, constipatie cronica pe fond alimentar, obezitate, patologia aparatului locomotor, perioada de recuperare in urma infarctului de miocard, etc.
Totusi produsele din soia nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece izoflavonele, care in conditii normale au un efect pozitiv, pot influenta negativ dezvoltarea creierului embrionului. De asemenea, pot inhiba dezvoltarea sistemului endocrin. Din acest motiv, soia este interzisa in alimentatia copiilor sub trei ani, intrucat poate avea efecte negative asupra dezvoltarii glandei tiroide.
Alimente din soia cum ar fi tofu (branza din soia ), tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri) si laptele de soia contin compusi chimici numiti izofiavone, care par sa diminueze cantitatea de colesterol produsa de ficat .
Soia se dovedeste cea mai eficienta la persoanele cu niveluri foarte crescute ale colesterolului .
Iata cateva sugestii pentru a introduce mai multa soia in dieta :
• Mancati boabe de soia intregi. Ele contin mai multi compusi benefici decat alimentele din soia prelucrata. Muiati boabele de soia peste noapte, aruncati apa si apoi fierbeti-le intr-un vas acoperit 2-3 ore.
• Adaugati tofu la retete. Tofu, in sine, este insipid, dar are calitatea de a prelua gustul altor ingrediente si poate fi folosit in locul branzei sau al carnii.
• incercati tempeh. impreuna cu miso (pasta de soia , care se prepara in diverse varietati, de la foarte dulce la foarte sarata), este un produs din soia fermentat, cu un usor gust de fum si exceptional de bogat in izofiavone.
• Preparati un desert cu soia . O modalitate delicioasa de a introduce mai multa soia in dieta este amestecand 30-90 de grame de tofu cu diferite fructe proaspete si cu 1 ceasca de lapte din soia