Silimarina este denumirea generica a unui complex de flavonoide (silibina, silicristina si silidianina) si se gaseste in semintele de armurariu (Silybum marianum), planta de la care isi trage si denumirea. Armurariul mai e cunoscut la noi si sub numele de ciulinul-laptelui. In traditia populara, se folosesc de la aceasta planta radacinile, frunzele si fructele pentru tratarea bolilor de ficat si splina. Planta contine substante amare, amine, tanin si, mai ales, silimarina. Rolul ei in medicina traditionala, dar si in cea moderna, este hepato-protector, fiind recomandata in tratamentul cirozei, hepatitelor, insuficientei hepatice, in intoxicatiile cu ciuperci, dar si persoanelor care lucreaza in medii toxice. Frunzele se pot consuma in salate fiind un stimulator al stomacului si totodata un calmant.
Cum actioneaza silimarina?
Actiunea benefica a silimarinei se bazeaza pe doua mecanisme: mareste capacitatea celulelor hepatice de a rezista impotriva actiunii toxinelor, stimulind functia antitoxica a ficatului, si stimuleaza functia de sinteza a hepatocitelor, marind capacitatea de regenerare a acestora. Astfel ca semintele de armurariu sint indicate chiar si persoanelor care sint nevoite sa ia tratament medicamentos, suprasolicitindu-si ficatul. Dar si alcoolicilor sau dependentilor de tutun.
Silibina, cea mai activa componenta a silimarinei, impiedica procesul de acumulare a toxinelor in ficat. Silimarina scade riscul aparitiei calculilor biliari (pietre la fiere), ajutind la scurgerea bilei. Ajuta sistemul de aparare a organismului. Are si efecte antioxidante evidente, impiedicind atacul radicalilor liberi asupra celulelor, previne aparitia bolilor datorate civilizatiei, cum ar fi ateroscleroza sau oboseala cronica.
Nu are efecte secundare nici in cazul unei administrari mai indelungate si poate fi folosita si preventiv, mai ales de catre persoanele care traiesc in medii poluate. Ajuta in afectiunile cardiace (hipotensiune), insuficienta renala, dar si in boli ale sistemului nervos (surmenaj, migrene).
Pulbere si ceai
Silimarina se poate cumpara de la farmacii si magazine naturiste sub forma de pulberi si capsule. Sau o putem prepara in casa din seminte de armurariu. Cea mai utilizata este pulberea de armurariu (seminte proaspat risnite, intrucit se oxideaza foarte repede), de 3-4 ori pe zi cite o lingurita rasa, inainte de mese, cu circa 30 minute. Se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu un pahar de apa sau suc de legume/fructe. Mai poate fi administrata sub forma de ceai din pulbere de seminte de armurariu.
La 250 ml apa clocotita se va pune doar o lingurita de seminte proaspat macinate. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara.
Se pot consuma doua cani pe zi. Este bine ca prima sa fie bauta dimineata la trezire, inainte de micul-dejun, apoi se va sta culcat pe partea dreapta timp de 30 minute, dupa care puteti sa va continuati activitatea de peste zi. Cealalta cana se bea in doua reprize, inaintea meselor, cu 15 minute.
Cura cu acest ceai dureaza 15-20 zile, apoi se va face o pauza de 15 zile si se poate relua.
Tinctura de armurariu tine si doi ani
Tinctura de armurariu se prepara astfel: se macina semintele (50 g) si se pune pulberea intr-o sticla, se adauga 250 ml alcool alimentar de 70 de grade, apoi sticla se inchide ermetic. Se tine la temperatura camerei, agitind des. Se strecoara, apoi se filtreaza. Se pune in sticle mai mici la rece, unde se pot pastra timp de 2 ani. Tinctura se poate administra ca atare sau impreuna cu alte tincturi in functie de afectiunile de care sufera persoana. Se pot lua intre 10 picaturi si o lingurita, cu 15 minute inainte de mesele principale.