Studiile arata ca intre 5% si 20% dintre copii sufera de COLON IRITABIL, iar aproape 1 din 5 romani adulti au si ei sindromul.
Chimenul este printre puţinele condimente originare din România, fiind utilizat la scară largă în trecut în tratarea diverselor afecţiuni. Decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădeau pe vremuri copiilor, mici pentru a scăpa de bube şi pentru a estompa durerile de burtă. De asemenea, fetele se spălau cu zeamă de chimen călduţă, pentru a avea faţa curată. Chimenul fiert în lapte sau în apă se ia pentru bolile de inimă, iar pisat şi pus cu puţin unt pe burtă este considerat remediul excelent contra durerilor de stomac.
Ceaiul din chimen este eficient şi împotriva răcelilor. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în ceea ce priveşte colonul iritabil, astenia, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei. Cataplasmele cu seminţe de chimen fierte ajută la tratarea sânilor inflamaţi şi umflaţi.
Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras şi proteine este indicat în fluidizarea secreţiilor bronhice şi calmarea colicilor intestinali. Pulberea de fructe (cca 1 gram) se amestecă cu puţină miere şi se consumă de 3 ori pe zi, după masă.
De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de pofta de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluşi. Se face infuzie din 5 grame de fructe mărunţite la 1/2 L de apă şi se consuma câte 1/2 de cană la fiecare masă ca stimulent digestiv. Ceaiul de colici se face din câteva fructe peste care se adăugă apă fiartă – se infuzează 3-5 minute, se strecoară şi se dă cu linguriţa sau în biberon pentru colicile bebeluşilor.
Infuzia de chimen se poate folosi şi pentru spălaturi oculare, iar cataplasme de frunze de chimen se pot folosi pentru umflături ale pielii. Primii care l-au folosit ca medicament au fost egiptenii.
Echilibrează flora intestinală
„Moartea vine din colon”, afirmă unii medici. Astfel, sindromul colonului iritabil se întâlneşte la unu din cinci oameni, din cauza alimentaţiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, combinată cu seminţe de chimen. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale.
Te scapă de viermii intestinali
Poţi să administrezi 2-5 picături de ulei volatil de chimen de trei ori pe zi. Cura trebuie să fie urmată 21 de zile, cu o pauză la fel de lungă.
Te scapă de balonare şi gaze intestinale
Chimenul este micul miracol aşteptat de cei care suferă de balonări excesive şi digestie laborioasă. Este plăcut la gust şi, recent, s-a dovedit că, în afară efectului antispastic, care combate „gazele” are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste, spun medicii. În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este dezirabil când avem de-a face cu dezechilibre în flora digestivă, diaree, toxiinfecţii.
Ameliorează colitele
Diareea şi colita se pot ameliora sau chiar remedia rapid prin administrarea pulberei de seminţe de chimen în amestec cu pulbere de frunze de mentă, în proporţii egale. Se iau zilnic câte patru-şase linguriţe din această combinaţie, pe o perioadă de două săptămâni. Rezultatul este uluitor mai ales mulţumită calităţilor antiseptice şi antiinflamatoare ale celor două plante medicinale.
Dacă aveţi probleme cu abdomenul, secreţia de bilă sau cu excesul de suc gastric se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe din combinaţia de pulberi de chimen şi mentă, ambele în proporţii egale. Plantele trebuie să fie proaspăt măcinate, pentru a avea un conţinut maxim de uleiuri volatile.
Stiati ca: Aburul degajat de infuzia cu chimen îţi poate uşura respiraţia atunci când ai nasul înfundat.