Hipertensiunea arteriala este una dintre principalele cauze de deces din Romania si din lume, dar un stil de viata sanatos poate preveni declansarea acestei boli.
Iata sase alimente care scad valorile hipertensiunii arteriale:
Sucul de sfecla rosie, bogat in nitrati, are efecte benefice in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala. Cercetatorii britanici sustin ca nitratii din sfecla rosie se transforma in organism in monoxid de azot, iar acest gaz contribuie la relaxarea vaselor de sange si mentine tensiunea arteriala la cote scazute.

Mazarea a fost considerata mult timp drept un super-aliment, ce contine proteine, fibre dietetice si vitamine, avand un continut scazut de grasimi si de colesterol. Un studiu canadian a demonstrat ca o un anumita proteina din mazare poate avea un efect pozitiv asupra presiunii arteriale si poate preveni maladiile renale cronice.
Supa de pui poate fi folosita ca tratament impotriva hipertensiunii arteriale, potrivit unui studiu al unor cercetatori japonezi. Carnea de pui contine proteine de colagen, care au efecte asemanatoare cu cele ale inhibitorilor enzimei de conversie, folositi pentru tratarea hipertensiunii.
Strugurii au efecte benefice asupra tensiunii arteriale la pacienti hipertensivi. Medicii nu au putut sa identifice mecanismul prin care strugurii actioneaza asupra presiunii arteriale, dar au subliniat ca aceste fructe sunt bogate in potasiu si antioxidanti.
Soia, bogata in fitoestrogeni, este considerata o arma eficienta pentru a preveni declansarea hipertensiunii arteriale. Fitoestrogenii sunt substante apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducand astfel tensiunea arteriala.
Ciocolata amara contine o substanta care face vasele de sange mai elastice. Un studiu in cadrul caruia pacientii hipertensivi au mancat ciocolata amara zilnic a aratat ca nivelul tensiunii arteriale a scazut vizibil. Cantitatea zilnica recomandata este de 14 grame, cu conditia ca ciocolata sa aiba cel putin 70% cacao