Folosită de sute de ani în medicina tradițională chineză, rubarba este o legumă cu efect astringent, purgativ, tonic, antiinflamator, antioxidant, anticancerigen, antimicrobian, fiind utilizată în ameliorarea unor afecțiuni, precum reumatismul, lumbago, diareea, constipația etc.
Rubarba este o sursa excelenta de vitamina C, care este un nutrient important pentru sistemul imunitar. Contine si fibre alimentare care ajuta la reglarea sistemului digestiv. Este si o sursa importanta de calciu, care este esentiala pentru oase si dinti puternici.
Este saraca in sare si grasimi saturate, fiind astfel ideala pentru prevenirea afectiunilor cardiace. Este de asemenea bogata in vitamina K, care previne diabetul.
Rubarba este si o sursa importanta de luteina, un compus natural cu o serie de beneficii pentru organismul uman. Alimentele bogate in luteina imbunatatesc sanatatea pielii si a ochilor. Ochii si pielea sunt singurele organe ale corpului care sunt expuse la factorii din mediul inconjurator. Luteina neutralizeaza radialii liberii care sunt periculosi si pot duce la cancer.
Compusii care confera rubarbei culorea intensa sunt antioxidanti puternici care imbunatatesc sanatatea si previn imbolnavirile. Licopenul si antocianinele sunt antioxidantii care se gasesc in rubarba si care previn cancerul.
În scop terapeutic și alimentar, de la rubarbă se consumă doar tulpinile și rizomii, frunzele fiind recomandat a se evita, deoarece conțin oxalați, substanțe care pot provoca intoxicații, calculi renali sau urinari.
Beneficiile consumului de rubarba
Rubarba are proprientati anti-cancer care reduc riscul de cancer si dezvoltarea anormala a celulelor. Datorita continutului mare de fibre, rubarba este indicata in cazurile de indigestie. Rubarba proaspata rece ajuta la echilibrarea acizilor stomacali si la reglarea digestiei.
Rubarba reduce si presiunea arteriala si este benefica si pentru femeile aflate la menopauza. Are si proprietati antibacteriene si ajuta la inhibarea afectiunilor produse de stafilococul auriu. De asemenea, ajuta si la reducerea coleterolului si are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antialergice.
Vitamina K din rubarba reduce rezistenta organismului la insulina, ceea ce previne diabetul, in special in randul barbatilor. Substantele active din rubarba ajuta si la intarirea sistemului imunitar, prevenirea infectiilor si reglarea greutatii corporale.
Rubarba reduce si inflamatiile ficatului, fiind astfel ideala pentru persoanele care sufera de hepatita. Este ideala si pentru tratarea afectiunilor renale si previne depunerile de calciu. Rubarba reduce si riscul de afectiuni ale plamanilor.
Alte afecțiuni pe care rubarba le ameliorează și/sau tratează sunt următoarele:
– hipertensiunea gestațională;
– nivelul mare de colesterol;
– reduce inflamația hepatică;
– reduce excesul de acid din tubul digestiv;
– detoxifică organismul;
– relaxează vasele sangvine;
– îmbunătățește circulația sangvină;
– calmează durerile provocate de lumbago;
– calmează crizele de gută;
– atenuează durerile reumatismale;
– adjuvant în tratarea hemoroizilor;
– ajută la combaterea bronșitelor, guturaiului;
– combate febra;
– adjuvant în tratamentul astmului;
– grăbește vindecarea echimozelor și a rănilor;
– calmează nevralgiile;
– combate indigestia;
– reglează digestia;
– previne dezvoltarea tumorilor;
– inhibă extinderea afecțiunilor produse de stafilococul auriu;
– previne diabetul prin reducerea rezistenței organismului la insulină;
– întărește sistemul imunitar;
– combate obezitatea și excesul de greutate prin reglarea greutății corporale;
– previne infecțiile;
– previne depunerile de calciu;
– combate crampele abdominale, diareea, constipația;
– reduce riscul apariției afecțiunilor pulmonare.
-În compoziția chimică a plantei se regăsesc minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc), vitaminele C, K, fibre, carbohidrați, grăsimi, proteine, antioxidanți.
Precautii in consumul de rubarba
Rubarba a fost folosita de secole in medicina traditionala chineza. Nu are efecte secundare daca este folosita cu moderatie. Chiar daca are proprientati anticancerigene, persoanele care sufera de cancer trebuie sa discute inainte cu medicul. De asemenea, si persoanele cardiace trebuie sa aiba grija la consumul de rubarba.
De la rubarba se consuma doar tija. Frunzele sunt toxice si pot fi chiar fatale. Contin oxalati, toxine puternice, otravitoare, care sunt foarte periculoase daca sunt consumate in cantitati mari.