Acest ceai nu este doar delicios si aromat dar are cateva proprietati antifungice si antivirale exceptionale pentru sanatate. Se poate prepara folosind atat cimbru proaspat cat si cu cimbrul uscat pe care il cumparati pentru gatit.
O ceașcă cu ceai de cimbru conține calciu, crom, fier, magneziu, mangan, potasiu și seleniu. De asemenea, conține flavonoide, complexul de vitamine B, C și D, taninurile și multe principii active. Este indicat sa aveti cimbru uscat la indemana iarna deoarece este util in lupta cu simptomele racelii, in special cu tusea. Ajută la descompunerea mucusului și este folosit cu succes impotriva bronșitei și a altor afecțiuni respiratorii.
Există numeroase studii care confirmă efectele benefice ale cimbrului, așa că este minunat să îl ai in casa si nu doar pe timpul sezonului de gripă.
• Citeste aici despre calitatile terapeutice remarcabile ale ceaiului de cimbru si despre tratamentele la care poate fi folosit
Cimbrul(Thymus vulgaris) proaspat se mentine bine in frigider si este usor de uscat. Trebuie doar intins pe o suprafata neteda si lasat cateva zile sa se usuce, apoi il puneti aduna si depozita intr-un recipient inchis.
Ingrediente necesare pentru ceaiul de cimbru
- 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate
- 250ml apa
- Un colt de lamaie sau zeama de lamaie
- Zahar sau miere dupa gust
Portii: 1 portie
Timp total:
Reteta de preparare
- Puneti apa pe foc pana ajunge la temperatura de fierbere
- Puneti tulpinile de cimbru intr-o cana si adaugati apa fierbinte
- Acoperiti cana si lasati ceaiul sa infuzeze 10 minute daca folositi cimbru verde sau 7 min daca folositi planta uscata
- Indepartati tulpinile de planta si adaugati lamaia inainte de a consuma ceaiul
- Puteti indulciti cu o lingurita de zahar sau dupa ce se mai raceste, putina miere
- Se poate bea cald sau rece, pe timp de vara chiar si cu gheata
* Puteti pastra ceaiul in frigider pana la o saptamana
Sfat: Pentru a avea un efect si mai puternic impotriva racelilor si gripei puteti adauga in ceai si cateva bucatele de scortisoara, combinatia de gust este incantatoare
Consumul de ceai de cimbru în mod regulat este deosebit de benefic pentru sănătate datorită abundenței acestei bauturi in antioxidanți, vitamine și minerale. Cantitatea maxima recomandata pe a fi bauta este de 2 pana la 4 cani pe zi.
Posibile efecte secundare
In general pentru aceasta bautura nu exista contraindicatii daca este consumata in cantitatile recomandate, totusi in cazuri rare unele persoane pot avea alergie la cimbru. Femeile însărcinate nu ar trebui să consume cimbru, de asemenea, deoarece au demonstrat că prezintă activitate abortivă. Siguranța pentru femeile care alăptează nu este stabilită, deoarece în prezent nu există dovezi științifice privind acest lucru.
Informatii nutritionale: 9 Calorii
Categorie: Tea, International, Autor Frunza Verde
reteta, ceai, cimbru