Denumită și “regina florilor”, iasomia (Jasminus communis) este un arbust originar din Caucaz si zona munţilor Himalaya şi este considerată de locuitorii acestor regiuni o plantă sacră.Deoarece compusii activi prezenti in florile de iasomie au efecte si beneficii dovedite pentru sanatate, ceaiul, uleiul esential si vinul de iasomie sunt foarte apreciate si recomandate de medici impotriva unui numar de peste 50 de afectiuni. Cu toate acestea, desi are multe benefii, iasomia are si cateva efecte adverse si contraindicatii importante pe care va invitam sa le cititi inainte de a folosi remedii cu iasomie sau a urma o cura cu vin sau ceai de iasomie in scop terapeutic.
Citeste aici contraindicatiile iasomiei
Iasomie – Beneficii si efecte pentru sanatate
Iasomia este un bun antispastic al musculaturii netede, antibacterian şi expectorant, motiv pentru care ameliorează tulburările respiratorii (dispneea) în caz de bronşite, tuse, răguşeală, laringită. Florile de iasomie conţin ulei eteric, acetat benzilic, alcool benzilic, linalcool, indol şi iasmon.
Iasomia este ideală pentru normalizarea tensiunii arteriale,pentru reglarea metabolismului dupa o perioada de convalescenta, a ciclului menstrual şi combaterea retenţiei de lichide. Iasomia conține multe uleiuri eterice şi este o importanta sursă naturală de acid salicilic, si din acest motiv are efect analgezic și calmeaza durerile. În plus iasomia stimulează transpiraţia şi măreşte secreţia acidă a stomacului. Substantele active prezente in aceste flori extraordinare face ca iasomia sa aiba efecte dovedite de tratare sau ameliorare pentru răceli, febră, cefalee, migrene, dureri articulare, precum şi pentru gastritele hipoacide.
Ceaiul de iasomie reglează producerea de insulină
Specialiștii au observat in urma unor studii că un consum regulat al unei cani cu ceai de iasomie reduce probabilitatea de a suferi de diabet deoarece ceaiul de iasomie reglează nivelele de zahăr din sânge și formarea insulinei în corp. Ceaiul de iasomie este de asemenea recomandat pentru reducerea nivelelor de zahăr din sânge, inclusiv în cazul persoanelor diabetice. In unele tari se foloseste ceai verde cu iasomie.
Ca o consecinţă a faptului că are în compoziţie precursori ai salicinei, iasomia are efecte antitermice (scade eficient temperatura), antiinflamatorii generale, antiagregante palchetare şi antivirale. Ceaiul de iasomie contribuie la eliminarea excesului de acid uric din sângele bolnavilor de gută.
Iasomie – contraidicaţii si efecte adverse
Este contraindicat consumul de ceai de iasomie pe stomacul gol deoarece in unele cazuri poate produce hiperaciditate gastrică. Acesta este si unul dintre motivele pentru care ceaiul de iasomie si remediile pe baza de iasomie sunt contraindicate celor care suferă de hiperaciditate gastrică, ulcer gastric, ulcer duodenal sau gastrită hiperacidă.Remediile cu iasomie nu se iau inainte de culcare deoarece poate produce efecte de insomnie persoanelor mai sensibile.
Ceaiul de iasomie este contraindicat pe perioada de sarcina pentru a nu afecta evolutia naturala a fatului. Contraindicatiile consumului regulat de ceai din iasomie se extind si pentru perioada alaptarii deoarece compusii activi din ceaiul de iasomie se pot transmite la bebelus prin lapte si pot provova dereglari in dezvoltarea naturala a sistemului imunitar al acestuia. In cazuri izolate, si doar dupa acordul medicului, se poate consuma ceai de iasomie foarte slab in sarcina deoarece o cană de ceai de iasomie poate fi cel mai bun și inofensiv remediu natural pentru migrene si durerile de cap aparute in timpul sarcinii, dar nu mai mult de o cana pe zi, preparată cu o linguriță de flori uscate de iasomie.
Iasomia este contraindicată bolnavilor ce suferă de bolile infecţioase de natură bacteriană.
Citeste:Tinctura de iasomie, leac pentru imbunatatirea circulatiei periferice
Consumul excesiv prin depăşirea dozei recomandate ori a perioadei de tratament poate avea efecte negative asupra organismului, care ajunge să reacţioneze invers faţă de beneficiile de bază ale ceaiului: somnolenţă, moleşeală, dureri abdominale, chiar disfuncţii renale şi scăderea imunităţii.
Ceaiul de iasomie nu va fi consumat de persoanele care suferă de boli precum ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrică. De asemenea, utilizarea lui va fi întreruptă în perioadele în care sistemul imunitar este slăbit, ceaiul putând accentua această deficienţă.
Iasomia – Beneficii pentru ingrijirea tenului
Florile de iasomie sunt pretioase si in ingrijirea tenului. Lasa-le la inmuiat peste noapte intr-un vas si foloseste aceasta solutie pentru a-ti spala tenul si pentru a aplica comprese pentru pungile de sub ochi. Se folosesc flori uscate de iasomie.
Vinul de iasomie – Mod de preparare
Modul de preparare al vinului de iasomie este următorul: 20 g flori de iasomie uscate şi mărunţite se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de zece zile.
După această perioadă, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Ulterior se completează cu vin până la un litru. Preparatul se păstrează în sticluțe de 250 ml.
Vinul de iasomie – proprietati si contraindicatii
Vinul este folosit și ca tonic al sistemului nervos central, dar este foarte bun și în cazul bolilor alergice.
Vinul de iasomie,cel mai bun remediu pentru sindromul picioarelor grele
Un remediu pe baza de iasomie imbatabil pentru bolile aparatului circulator periferic (în primul rand pentru sindromul picioarelor grele) este
vinul de iasomie. În acest caz se recomandă trei linguri cu vin de iasomie, de două ori pe zi, după masă.
Contraindicatiile vinului de iasomieVinul de iasomie nu este recomandat şoferilor sau celor cu intoleranță la alcool
Exista si cateva studii ale caror rezultate se „bat cap in cap” privind posibilitatea ca mirositul parfumului de iasomiei sa aiba efectul de a imbunatati activitatea cognitiva, insa deocamdata oamenii de stiinta nu pot dovedi clar aceste beneficii ale iasomiei si urmeaza sa efectueze cercetari suplimentare in perioada urmatoare.