„Quebecolul are o structură chimică unică, niciodată identificată în natură până acum”. O substanta nou identificata in seva de artar, denumita QUEBECOL de catre echipa de la Universitatea din Rhode Island care a descoperit-o, si care se formeaza numai atunci când seva de arţar este fiartă şi transformată în sirop poate combate peste 35 de boli printre care diabetul şi bolile bacteriene, si poate preveni debutul cancerului.
Cercetări recente prezentate la a 241a întâlnire anuală a American Chemical Society, care a avut loc în Anaheim (California), pun în evidenţă uimitoarele beneficii pentru sănătate ale siropului de arţar, inclusiv capacitatea sa de a trata diabetul şi de a preveni debutul cancerului.
Navindra Seeram şi colegii săi de la Universitatea din Rhode Island au descoperit anul trecut că siropul de arţar conţine 20 de substanţe unice care ameliorează sănătatea, dintre care 13 nu fuseseră până acum identificate în compoziţia siropului de arţar. Mai mult, conform unui comunicat din partea United Press International, cinci dintre ele nu mai fuseseră identificate nici altundeva în natură.
„Continui să susţin că natura este cel mai bun farmacist şi că siropul de arţar devine un campion printre alimente când e vorba de numărul şi varietatea substanţelor benefice pe care le conţine”, a declarat Seeram. „E important să amintesc că în cadrul cercetării noastre de laborator am aflat că unele dintre aceste substanţe au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare care, aşa cum s-a demonstrat, combat cancerul, diabetul şi bolile bacteriene.”
Siropul de arţar era deja cunoscut ca fiind bogat în vitamine şi minerale, dar acum a devenit evident că acest îndulcitor natural este plin de antioxidanţi puternici, care luptă împotriva bolilor. Şi printre diversele substanţe sănătoase din siropul de arţar se numără şi una nou identificată pe care echipa a denumit-o Quebecol, o substanţă creată numai atunci când seva de arţar este fiartă şi transformată în sirop.
„Quebecolul are o structură chimică unică, niciodată identificată în natură până acum”, a spus Seeram. „Se întâmplă nişte procese chimice benefice şi interesante în timpul fierberii. Cred că această substanţă unică este creată de căldură.”
În cercetarea sa, echipa a descoperit şi că anumiţi antioxidanţi fenolici din siropul de arţar inhibă
enzimele care hidrolizează carbohidraţii, asociate cu debutul diabetului tip 2. Aşa încât, deşi siropul de
arţar ar putea în general să fie considerat o ameninţare „zaharoasă” pentru diabet, noile cercetări par să
indice contrariul.
Studiul lui Seeram, care a fost finanţat de Federaţia Producătorilor de Sirop de Arţar din Quebec, va
fi publicat în Journal of Functional Foods.
Sursa:American Journal of Medicine