Dacă plantele ar trebui să desemeze una cu superputeri, probabil toate voturile ar merge către spirulină. Cei de la NASA au facut studii pe spirulina si au descoperit ca este cel mai bun aliment pentru calatoria in spatiu. 1 kg de spirulina are aceeasi nutritienti gasiti in 1 tona de legume asortate. Clorofila este inima spirulinei. Afla tot ce nu stiai despre spirulina!
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
La început, spirulina se găsea în lacurile alcaline calde din Africa şi din America Centrală şi de Sud, fiind consumată, printre alte popoare, de către azteci, care i-au confirmat siguranţa alimentară şi efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Pentru o planta mica de apa, spirulina are un profil nutritional incredibil:
– contine o concentratie mare de 18 vitamine si minerale;
– bogata in clorofila
– contine TOTI acizi grasi esentiali
– 65 % din spirulina sunt proteine
– are de 100 de ori mai multa vitamina A decat morcovi
– are de 50 ori mai mult fier decat spanacul
– are de 10 ori mai mult beta-caroten decat morcovii
– are de 7 ori mai mult calciu decat laptele;
– are de 6 ori mai multe proteine decat ouale;
– bogata in fitonutritienti si antioxidanti.
Beneficiile spirulinei asupra sănătăţii
Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule. Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 53-71% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă. Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate n.r.) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.
Printre celelalte proprietati insemnate, putem aminti faptul ca aceasta reduce colesterolul, este usor digerabila, ofera o buna imunitate organismului, protejeza impotriva gripei si racelii si grabeste vindecarea bolilor copilariei precum pojarul sau oreionul.
Avand o compozitie crescuta de acizi grasi Omega, spirulina combate imbolnavirile cardiace, reducand riscul de artrita, diabet, depresie sau osteoporoza.
Ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar si reprezinta o sursa crescuta de vitamina K, vitamina E, magneziu, calciu, zinc, fosfor, selenium.
Intrucat contine fitonutrienti aceasta detoxifiaza ficatul si rinichii, combate afectiunile de tip infectios ale organismului. Antioxidantii pe care ii contine reuseste sa mentina o piele frumoasa, prevenind astfel efectele nocive ale imbatranirii.
Protejează ficatul. Spirulina este cel mai eficient protector natural al ficatului, căruia îi furnizează din plin vitamine şi proteine. Alga contribuie la regenerarea celulelor hepatice, îmbunătăţind funcţiile ficatului. E indicată mai ales în hepatite cronice şi în ciroză hepatică. De asemenea, spirulina ajută la regenerarea ficatului afectat de consumul excesiv de alcool sau de medicamente.
Mod de administrare
Ce cantitati de spirulina sunt recomandate?
Specialistii recomanda sa se administreze 5-10 tablete de spirulina pe zi pentru adulti si 3-5 tablete pe zi in cazul copiilor sub 12 ani. Totusi, este indicat sa se consulte medicul inainte de a se utiliza orice fel de medicament sau supliment alimentar.
Cum se va administra spirulina?
Spirulina se va administra cu putina apa (nu suc, ceai, cafea sau bauturi racoritoare) si timp de 30 de minute se vor evita bauturile racoritoare, alcoolice sau cafeaua, deoarece acestea pot distruge o parte din nutrientii si enzimele din spirulina. Pe parcursul tratamentului cu spirulina se va bea o jumatate de litru de apa in plus, pe zi pentru a ajuta organismul sa o absoarba.
Efecte secundare
Desi ofera multiple beneficii, spirulina contine un aminoacid numit fenilalanina care trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate cu fenilcetonurile – tulburare metabolica in cazul careia organismul nu poate metaboliza o serie de aminoacizi, rezultatul fiind afectarea creierului.
In cazuri foarte rare, spirulina ar putea contine o toxina numita microcistina care poate provoca boli de ficat, inclusiv cancer. Din pacate, nu exista standarde care sa reglementeze consumul spirulinei in siguranta, insa microcistina este o toxina extrem de rara si nu ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma.
Beneficiile spirulinei depasesc posibilele dezavantaje. De aceea, consumul de spirulina este indicat pentru echilibrarea nivelului de multivitamine din organism.