Nutriţionistul Mihaela Bilic descrie beneficiile maslinelor pentru organism in functie de culoarea lor. Iată care sunt diferenţele!
,, Am trăit multă vreme cu impresia că există câte o specie diferită de arbori pentru fiecare culoare de măslină. Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că măslinul e unul singur ş culoarea verde, maronie sau neagră a măslinelor e determinată doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte măslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte”, precizează medicul Mihaela Bilic.
Nutriţionistul recunoaşte însă că din punct de vedere nutritiv există diferenţe între ele. ,,Cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabilă o substanţă numită oleuropeină. Pentru a putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se ţin timp de 8-72 ore într-o soluţie alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Apoi, indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele se pun în saramură (sarea are rol de conservant) sau în ulei pentru a putea fi păstrate timp îndelungat’’, adaugă Bilic.
Dacă măslina verde are gust amar, consideraţi că e normal şi bucuraţi-vă, oleuropeina are proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene şi anticanceroase. ,,În schimb, măslinele negre conţin de 3-4 ori mai mulţi compuşi fenolici (hidroxityrosol) deci au un efect antioxidant mult mai puternic decât cele verzi. Şi când spun antioxidant înseamnă că neutralizează radicalii liberi, responsabili de boli şi îmbătrânire.
Ca un mic secret, consumaţi măslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate în antioxidanţi şi mai sărace în calorii faţă de ulei. Şi tot măslinele au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol faţă de ulei. În final, uleiul de măsline este un fel de esenţă de grăsime extrasă din măsline, o lingură de ulei echivalează cu 25 de măsline, dar cu siguranţă o trecem uşor cu vederea, în timp ce mestecatul unui castronel de măsline ne ia mai mult timp’’, subliniază nutriţionistul Mihaela Bilic.
Dacă tot e vară, medicul crede că e bine să consumăm fructul simbol al alimentaţiei mediteraneene, măslina de orice culoare şi în orice preparat: în salate, paste, pizza, pâine, sosuri sau ca atare, ronţăite pe post de aperitiv.😋