“Un măr pe zi ţine doctorul departe”, acest proverb din spaţiul englez şi-a dovedit verdicitatea. Oţetul de mere conţine multe dintre beneficiile acestui fruct: peste 90 de substanţe diverse, dintre care 20 de minerale, oligoelemente şi vitamine. Aceste substanţe benefice, conţinute de oţetul de mere, vitalizează întregul metabolism. Proprietăţiile curative ale oţetului de mere sunt cunoscute încă din antichitate, când era folosit de fenicieni şi babilonieni. Mai târziu, călugăriţa Hildegard von Bingen a înscris oţetul de mere ca o metodă curativă naturistă.
În ultimii ani au fost realizate o serie de studii ştiinţifice pentru a stabili efectele oţetului de mere asupra sănătăţii. Conform unor rezultate recente, s-a demonstrat că oţetul de mere protejează inima şi întăreşte sistemul imunitar. Şi asta nu este tot. Oţetul de mere este bogat în minerale, conţinând calciu, fosfor, sodiu, magneziu şi potasiu, precum şi oligoelemente: fier, fluor şi siliciu. Prin acţiunea mineralelor şi a oligoelementelor pot fi preîntâmpinate o serie de boli ca temuta osteoporoză, care duce la rarefierea ţesutului osos; şi a cariilor dentare.
Oţetul de mere are şi o influenţă activă asupra circulaţiei apei în corp, drenând celulele, întărind nervii, asprind ţesutul conjunctiv, menţinându-l moale. În afara mineralelor, oţetul de mere conţine şi vitamine vitale ca vitamina A, B1, B2, B6, C şi vitamina E, care conferă pielii un aspect sănătos şi protejează celulele nervoase şi inima. Corpul nostru, ne dă semne, prin bolile de care suferim şi stările de disconfort, dacă nu beneficiază de substanţele vitale necesare. Dacă este folosit regulat, poate preveni anumite boli, să le reducă efectele sau chiar să le vindece.
Indicatii terapeutice
Oţetul de mere este indicat: în cazul semnelor îmbătrânirii timpurii, oboseală, pierderea memoriei, dureri abdominale, răceală şi gripă, picioare umflate, erupţii cutanate, dureri musculare, insomnie, indigestie, meteodepenţă sau inflamaţii ale gingiilor. Oţetul de mere este un adevărat multi-talent. Acesta nu este numai un remediu natural, ci poate veni şi în sprijinul dietelor.
Oţetul de mere are un efect stimulator asupra metabolismului şi asupra arderii grăsimilor. În plus, oţetul de mere conţine o substanţă activă, pectina, care reduce colesterolul şi protejează organismul împotriva bolilor de inimă şi ale aparatului circulator.
Oţetul de mere are o influenţă benefică nu doar asupra pierderii în greutate şi a menţinerii siluetei, ci şi asupra frumuseţii. Acesta are un efect răcoritor şi revigorant asupra pielii şi a părului. Oţetul are un efect benefic şi asupra acidului folic din piele, stimulează circulaţia sanguină şi netezeşte pielea, tonificând-o, aceasta aratând mult mai revigorată.
Folosit frecvent, datorită proprietăţilor sale revitalizante, creşte bunăstarea şi ne menţine în formă până la adânci bâtrâneţi. Şi celor cărora nu le place să bea oţet de mere sau călătoresc des, le este facilitat accesul zilnic la cura pe bază de oţet de mere. De curând se găsesc în farmacii capsule cu oţet de mere, care datorită concentraţiei lor, au un efect mai puternic, decât în cazul consumului oţetului de mere în stare pură sau diluat în apă.