Orezul brun are mai multe beneficii pentru sanatate decat cel alb, deoarece nu si-a pierdut in urma macinarii nutrientii esentiali proteine, calciu, fibre, magneziu, zinc si potasiu. Orezul rafinat ajunge sa nu mai aiba aproape nicio valoare nutritionala, dupa procesare.
Mai mult decat atat, un studiu derulat de cercetatorii Scolii de Medicina Publica Harvard a descoperit ca oamenii care consuma 5 portii de orez pe saptamana sunt expusi unui risc mai ridicat de a se imbolnavi de diabet. Acest lucru se explica prin faptul ca orezul alb creste cu rapiditate nivelul glicemiei in sange, de aceea diabeticii sunt sfatuiti de specialisti sa il inlocuiasca in totalitate cu orezul brun.
Orezul brun mentine glicemia in limite normale si elimina lent glucoza, doua portii pe saptamana fiind suficiente pentru reducerea riscului de declansare a diabetului zaharat.
Orice tip de cereale servite integrale are mai multi nutrienti si grasimi sanatoase decat atunci cand este procesat. Stratul exterior al orezului, cel maro, imediat de sub invelisul necomestibil, este extrem de sanatos pentru organism, dupa cum arata publicatia Apollo Life.Acesta coaja se inlatura de obicei si se foloseste pentru obtinerea uleiului comestibil, ramanand doar partea de interior, alba, a bobului.
Avantajele orezului brun fata de cel alb
Atat orezul alb, cat si cel brun au cam acelasi numar de calorii, carbohidrati, proteine si grasimi. Dar cel brun are in plus numeroase vitamine si minerale:
– protectia vederii, prin continutul de vitamina E (substanta care nu se regaseste in orezul alb).
– Magneziul: ajuta la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arteriala, reduce frecventa migrenelor si riscul infarctului sau al atacului cerebral.
– Manganul: ajuta oasele sa ramana sanatoase mai mult timp si sintetizeaza colesterolul si acizii grasi.
– Seleniul: iti protejeaza celulele de radicalii liberi si regleaza functionarea tiroidei. Orezul brun ofera protectia impotriva cancerului de colon, prin fibrele oferite si aportul generos de seleniu, mineral asociat de specialisti cu un risc scazut de dezvoltare a acestei maladii.
– Vitaminele B1, B2, B3, si B6 si fibrele iti intaresc de asemenea organismul.
Scade colesterolul
Orezul brun contine gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a scadea colesterolul. Intr-un studiu aparut in Jurnalul American de Nutritie, voluntarii ce aveau un colesterol marit si au consumat orez integral au observat o imbunatatire a starii de sanatate, pe cand cei care au consumat orez alb nu au resimtit nicio schimbare.
Si uleiul facut din orez brun este mai sanatos decat cel din floarea-soarelui, cel dintai scazand numarul trigliceridelor.
Ajuta in cazul diabetului de tip 2
Orezul integral este mai bun pentru cei care sufera de diabet de tip 2 si hiperglicemie decat cel procesat. Studiile au demonstrat ca glicemia era cu 12-19 procente mai scazuta la cei care consumau orezul ca atare decat curatat de stratul nutritiv.
Previne instalarea cancerului la san
Orezul brun contine si enterolactona, substanta care previne instalarea cancerului de san si a altor tipuri de cancer cu cauze de natura hormonala. Inositol-hexafosfatul este o molecula gasita in fibrele unor alimente printre care si orezul brun, despre care s-a demonstrat ca are proprietati anti-cancerigene. Se fac cercetari pentru a stabili gradul sau de importanta.
Orezul brun combate maladia Alzheimer
Boala Alzheimer, tulburări cerebrale, demenţa şi amnezia pot fi combătute cu o dietă bogatăn în orez brun. Acesta conţine componente sanatoase care ajută la inhibarea enzimei nocive numite protylendopetidasecare – asociate cu bolile neurodegenerative.
Mentine silueta
O regula de baza a alimentatiei sanatoase este sa consumi alimente cu un indice glicemic scazut, precum legume si fructe proaspete, dar si cereale integrale. Un studiu de la Harvard, efectuat pe 74.000 femei, arata clar faptul ca cele care consuma cereale integrale cantaresc mai putin decat celelalte si au cu 49 procente mai putine sanse sa devina obeze.
Dupa procesare, orezul mai are doar 55 la suta dintre elementele initiale si acesta este uneori imbunatatit cu vitaminele B si fier.