E anotimpul în care gospodinele intră-n priză cu umplerea cămării şi nu mai prididesc să umple borcanele cu murături. Dacă te numeri printre cele care for să-şi delecteze familia cu legume conservate peste iarnă, îţi propunem să încerci 7 reţete non-tradiţionale, care te vor scoate din rutina castraveţilor şi gogoşarilor acri. Vei vedea că sunt garnituri excelente pentru fripturi şi mâncăruri cu sos.
Salată asortată
Ingrediente: 2 kg gogonele verzi, 2 kg ardei capia roşii, 1 kg morcovi subţiri, o legătură de frunze de ţelină, 1 l oţet, 1 kg zahăr, două linguri de sare grunjoasă neiodată.
Preparare: se spală ardeii şi se curăţă de cotoare, apoi se taie fâşii. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Gogonelele se spală şi se feliază. Frunzele de ţelină se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă legumele şi frunzele de ţelină într-un vas, apoi se toarnă peste ele oţetul amestecat cu zahărul şi sarea. Se lasă aşa 24 de ore, amestecând din când în când. Cantitatea de lichid va creşte. Se toarnă compoziţia în borcane de 800 ml (ies cam 8), se pun capacele şi apoi se sterilizează astfel: se ia o craţită mare, se aşază pe fund un prosop de bucătărie, peste care se pun borcanele, apoi se toarnă apă până ajunge la trei sferturi din înălţimea borcanelor. Se pune pe foc, iar după ce începe să fiarbă, se mai lasă cam 10-15 minute. Se stinge focul şi se lasă borcanele la răcit în apă. A doua zi se scot, se şterg şi se depozitează într- un loc răcoros.
Amestec iute
Ingrediente: 2 kg ceapă galbenă sau roşie, 1 kg morcovi, 1/2 kg ardei iute verde şi roşu, 3 l apă, 1/2 l oţet, 3 linguri de zahăr cu vârf, două linguri de miere cu vârf, sare grunjoasă neiodată, piper boabe.
Preparare: ceapa se taie solzişori, iar morcovii şi ardeii (curăţaţi de codiţe), fâşii, apoi se pun într-un vas încăpător. Celelalte ingrediente se pun la fiert, iar după ce dau în clocot, se toarnă amestecul fierbinte peste legume, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă aşa până dimineaţa, când se pune vasul pe foc şi se dă într-un clocot. Cu o spumieră se iau legumele din vas şi se pun în borcane, apoi se toarnă zeama peste ele şi se pun capacele.
Castraveţi în sos tomat
Ingrediente: 5 kg castraveţi, 500 ml oţet, 500 ml ulei, 500 g zahăr, 800 g pastă de tomate, o lingură rasă de sare, o linguriţă de piper măcinat, 3-4 foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi.
Preparare: se spală castraveţii şi se taie în felii mai groase. Într-o cratiţă mare (de preferat una antiaderentă) se pun la foc potrivit toate ingredientele pentru sos. Se amestecă des şi se lasă până clocoteşte de câteva ori. Se adaugă castraveţii şi se mai lasă pe foc 10-15 minute. Se pune compoziţia în borcane spălate şi bine uscate, se acoperă cu folie alimentară şi apoi se înfiletează capacele cât sunt încă fierbinţi. Nu este nevoie de sterilizare.
Ciuperci marinate
Ingrediente: 3 kg ciuperci champignon mici, sare de bucătărie, sare de lămâie, 2 l apă, sare grunjoasă neiodată, 400 ml oţet de vin, foi de dafin, ienibahar, piper boabe, puţin ulei.
Preparare: se curăţă ciupercile, se spală şi se pun la fiert în apă cu o jumătate de linguriţă de sare şi un vârf de cuţit sare de lămâie până se înmoaie bine (cam 15 minute). Se scot cu spumiera şi se pun în borcane sterilizate. Se pregăteşte soluţia de conservare din 2 litri de apă şi 400 ml oţet, care se pun la fiert cu tot cu sarea grunjoasă şi condimente. Se lasă să se răcească circa 5 minute, apoi se toarnă peste ciuperci până se acoperă în întregime. Se pune deasupra puţin ulei şi se închid ermetic borcanele.
Dovlecei fâşii în oţet
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 5 căţei de usturoi, 3 linguri de sare grunjoasă, 500 ml oţet, o cană de zahăr, 3 linguri cu vârf de boabe de muştar, câteva frunze de ţelină, o linguriţă de piper boabe.
Preparare: se taie dovleceii felii foarte subţiri, pe lung (este indicat un instrument special de feliat, nu cuţitul). Se taie şi usturoiul în felii foarte subţiri şi se pun toate într-un vas mare. Se sărează, se amestecă bine şi se lasă la macerat 3-4 ore. Apoi se şterg feliile de dovlecel (pentru că vor lăsa multă apă) cu prosop de hârtie, se rulează şi se pun în borcane sterilizate. Se fierbe oţetul (fără apă), cu zahărul, boabele de muştar şi piper cam 3-4 minute, amestecând continuu. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei şi se toarnă peste dovlecel. Se adaugă frunzele de ţelină, apoi se sigilează borcanele.