Cancerul de piele este una dintre formele cele mai comune de cancer atat in Romania cat si la nivel mondial. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite, 20% dintre oamenii care traiesc acum in lume vor dezvolta o forma a cancerului de piele la un moment dat in timpul vietii lor, daca tendintele actuale vor continua.
In desenul alatural, linia de jos cu alunite reprezenta exemple de melanom.
Linia de sus reprezinta forme de alunite normale
Deși nu toate cazurile de cancer de piele sunt mortale, melanomul, tipul cel mai periculos și a treilea cel mai raspandit, este extrem de mortal, dacă nu a fost depistat in fazele incipiente. Medicii oncologi estimeaza ca si in 2015 vor fi inregistrate mii de noi cazuri de cancer de piele , multi dintre cei afectati urmand sa moara deoarece boala a fost depistata prea tarziu.
Din fericire, melanomul este usor de tratat daca detectat destul de devreme, și anumite forme de alunite de pe corp sunt unul dintre indicatoarele bune ca trebuie să consultati cat mai repede un medic dermatolog.
Prezentam in continuare o modalitate ușoară si eficienta de a evalua alunițele de pe trupul tau, folosind sistemul de acronime ABCDEs interpretat apoi de Dr. Amy Derick, instructor clinic de dermatologie la Universitatea Northwestern, prin intermediul acestor linii directoare comune.
Verifica-ti sistemul ABCDEs de alunite de pe corpul tau
A reprezintă asimetrie. Dacă o jumătate de alunita arată foarte diferit de cealalta jumatate, e un semn că alunița ar putea fi canceroasa.
B reprezintă neregularitati ale marginilor alunitei. Neregularitatile, marginile slab definite, sau cele neclare poate fi un semn de melanom.
C este simbolul pentru culoare. Alunitele de o culoare foarte intunecata, spre negru sau cele multicolore pot reprezenta un risc ridicat, si trebuie verificate la un medicat neaparat.
D reprezintă diametrul. Alunițele mari cu diametrul mai mare decat al unui creion sunt de remarcat, deși sunt cazuri cand melanomul poate fi si mai mic.
E este pentru evoluția, sau schimbarea. O aluniță care care isi schimba marimea, formă sau culoarea trebuie de urgenta verificata printr-un control specializat.
Dacă nu sunteti sigur nici dupa acest test daca o aluniță reprezinta un factor de risc sau nu, ar trebui să consultati un dermatolog pentru o verificate avizata. Un dermatolog va fi în măsură sa te analizeze si sa-ti spuna daca alunitele tale reprezinta un semn de îngrijorare si sa stabileasca exact un diagnostic.
Totuși, există anumite lucruri pe care le puteti face singuri pana sa ajungeti la un medic. Academia Americana de Dermatologie recomanda sa ne efectuam lunar o auto-examinare, si sa observam cu atentie evolutia alunitelor pe care le avem deja pe corp dar și sa remarcam daca apar alunite noi.