Câteva mişcări în faţa oglinzii în fiecare dimineaţă şi expresia feţei se trezeşte ca şi cum ar întineri. Mai departe vă prezentăm câteva exerciţii de masaj facial recomandate de dermatologi.
Muşchii faciali sunt în număr de câteva zeci si deşi nu conştientizăm prezenţa lor, sunt primii responsabili de fizionomia noastră şi de îmbătrânirea ei, pentru că ei susţin pielea feţei şi la cel mai mic stimul ne pot modifica expresia.
Unii muşchi, solicitaţi des de o anumită mimică (când ne încruntăm efortul muscular este de două ori mai mare decât atunci când zâmbim) ajung să rămână contractaţi şi în stare de repaos, provocând faimoasele riduri de expresie, care sapă fruntea sau marchează conturul gurii. Alţi muşchi, cum sunt cei orbiculari ai pleoapei inferioare, sunt folosiţi din ce în ce mai puţin, până când ajung să nu se mai contracte şi îşi pierd conturul.
Trist, dar nu ireparabil
Reactivând puţin câte puţin muşchii feţei în direcţia corectă, este posibil să le reechilibrăm mobilitatea, afirmă dermatologii. Gimnastica facială permite tonifierea muşchilor din anumite zone uitate ale feţei, cum sunt pleoapele inferioare sau gâtul. Stimularea circulaţiei sangvine în aceste zone şi recuperarea tonusului facial redau luminozitate feţei. În mod natural putem regăsi surâsul şi privirea din tinereţe.
Este foarte important un diagnostic din partea unui medic dermatolog, care va propune exerciţiile cele mai indicate pentru prevenirea sau corectarea unei deficienţe musculare (perderea tonusului muscular, contracţia sprâncenelor, bărbia dubla, etc.). Diagnosticul va permite modificarea sau corectarea unei probleme precise: mărirea volumului buzelor, corectarea ovalului feţei, ridicarea pomeţilor…
La ce vârstă începem masajul facial?
Gimnastica facială trebuie începută de la vârsta de 20 de ani, pentru a amâna cât mai muţi ani apariţia primelor riduri. Foarte elastici, muşchii tineri sunt mai puţin supuşi traumatismelor şi vor beneficia mai mult de aceste exerciţii cotidiene. Dacă nu, în cel mai târziu începeţi aceste exerciţii pe la 30 de ani, când muşchii încep să-şi piardă tonusul. Dar puteţi începe chiar şi la 40, 50, 60 de ani… pentru că nu e niciodată prea târziu.
Pentru o remodelare în profunzime sunt necesare câteva luni de zile, dar chiar de la primele zile de practică se poate observa o reală relaxare. Pe termen mediu faţa se tonifiază, expresia are aspect întinerit. Este acest efect de durată? Va trebui să ne ocupăm de imaginea noastră pe tot parcursul vieţii. Dar gimnastica facială înseamnă pentru faţă ceea ce înseamnă gimnastica corporală pentru corp: o îmbunătăţire progresivă a conturului şi tonusului feţei, deci o îmbunătăţire a esteticii sale.
Câteva exerciţii de gimnastica faciala
Pentru a reliza cu eficacitate exerciţiile prezentate mai jos, aşezaţi-vă în faţa unei oglinzi pentru a va urmări cu atenţie mişcările, pentru ca acestea să nu accentueze ridurile. Spatele trebuie să fie drept, respiraţi adânc şi executaţi mişcările încet. Opriţi-vă dacă apar dureri. Repetaţi fiecare mişcare de 5 ori. Observaţi rezultatele după fiecare mişcare şi progresaţi în fiecare zi…
Tonifierea gâtului: cu faţa spre tavan, deschideţi şi închideţi gura
– trageţi umerii spre spate, ridicaţi bărbia până când pielea de pe gât devine tensionată, menţineţi gâtul drept şi staţi cu spatele drept. Orientaţi faţa spre tavan.
– în această poziţie deschideţi şi închideţi gura lent simţind tensiunea de la nivelul gâtului. (Puteţi pune mâna pe claviculă la baza gâtului pentru a percepe activitatea musculară)
Netezirea frunţii: ridicaţi şi coborâţi sprâncenele
– ridicaţi părul cu mâinile şi priviţi drept înainte
– coborâţi uşor sprâncenele, fără să le apropiaţi (pentru această mişcare apropiaţi pleoapele ca o persoană mioapă care încearcă să privească la depărtare)
– închideţi ochii ţinând în continuare de partea de sus a frunţii, care rămâne întinsă
– ridicaţi mâna şi ridicaţi uşor sprâncenele, fără a rida fruntea.
Destinderea privirii: ridicaţi sprâncenele
– aşezaţi o mână pe cap, plasaţi degetele în evantai pe frunte
– apăsaţi cu putere pentru a evita formarea ridurilor dintre sprâncene în timpul exerciţiului
– ridicaţi încet ambele sprâncene apoi reveniţi încet la poziţia iniţială
– ridicaţi mâna de pe frunte şi observaţi sprâncenele: linia lor de bază este uşor ridicată cu câţiva milimetri, ceea ce are ca efect îndulcirea trasaturilor feţei şi destinderea privirii.
Tonifierea întregii feţe: pronunţaţi vocalele
A – cu un râs larg:
– deschideţi gura larg şi pronunţaţi vocala A
– apoi surâdeţi lent pentru a deschide şi mai mult gura, susţinând faţa cu mâinile, pentru a preveni formarea ridurilor pe obraji
– închideţi gura foarte încet.
E – cu un zambet
– pronunţaţi vocala E, trăgând cât mai mult de colţurile gurii, ca într-un zâmbet
I – cu un zâmbet:
– cu capul în mâini şi cu spatele drept, zâmbiţi lent, fără să deschideţi gura
– pronunţaţi vocal I având grijă să nu adânciţi ridurile care apar de o parte şi de alta a nasului
O – cu un aer mirat
– cu capul în mâini, deschideţi gura larg şi pronunţaţi vocala O formând un oval cu buzele, apropriind cât mai mult posibil colţurile gurii
– întindeţi cât mai mult buzele în faţă
U – cu un aer nemulţumit
– daţi capul uşor pe spate pentru a întinde gâtul
– ridicaţi uşor bărbia pentru a avea o expresie uşor ursuză şi pronunţaţi vocala U
dr.Cosmina Georgescu