Loboda(Atriplex Hortensis) ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, stimuleaza digestia si previne accidentele vasculare.
Loboda contine aproape de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia. Loboda este recomandata pentru stimularea digestie datorita continutului crescut de fibre din frunze. Cei care o consuma scad riscul aparitiei constipatiei sau a altor afecţiuni precum gastrita sau ulcerul. Studiile specialiştilor au aratat ca loboda are un uşor efect diuretic. Acest lucru ajuta la curaţarea rinichilor , eliminarea de toxine sau a excesului de apa şi saruri din organism. Consumul de loboda este considerat benefic şi pentru funcţionarea normala a vezicii biliare.
Graţie conţinutului crescut de vitamina K, loboda are beneficii pentru circulaţia sangelui. Un consum regulat de loboda reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare.
Contine de doua ori mai multa vitamina C decat kiwi sau lamaia, cantitati importante de fier si de vitamina K – ce creste rezistenta vaselor sangvine si reduce riscul de accident vascular.
Elimina toxinele si stimuleaza metbolismul
Loboda are efect usor laxativ si joaca un rol important in curatarea sangelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosita, pur si simplu, in ciorbe sau salate.
Mai ales in curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere in stare cruda este cu atat mai indicata, ele avand rol diuretic. In plus, planta mai contine pigmenti antioxidanti, care ajuta organismul sa se regenereze, incetineste procesele de imbatranire si este un bun remineralizant. De asemenea, stimuleaza metabolismul.
Loboda amelioreaza astmul
Consumul regulat de loboda este eficient in ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea avand un excelent efect mineralizant si vitaminizant. Din acest motiv, loboda este utila si pentru tratarea tusei, a gatului inflamat si a gutei. In aceste situatii se obtin rezultate mai bune daca fiertura e amestecata cu putin otet, miere si sare.
Cataplasme cu loboda pentru vindecarea ranilor
Mai mult, sub forma de infuzie planta este utila in tratarea afectiunilor pulmonare si a durerilor de stomac, iar sub forma de cataplasma ajuta la vindecarea bubelor si ranilor. Infuzia poate fi facuta, pur si simplu, ca un ceai sau sub forma de ciorba, alaturi de alte legume (ceapa, usturoi verde si leustean). In ceea ce priveste cataplasmele, se fierbe planta pana da apa in clocot, apoi se lasa sa se raceasca putin. Cand loboda inca e calduta se infasoara in tifon si se pune pe locul cu probleme, unde se tine minimum 30 de minute.
• Plantele remediu care fac minuni pentru creier. Reteta celui mai bun tonic cerebral
• Leurda „usturoiul salbatic” purifica sangele si face minuni pentru sanatate
• „Darul cerului” sau rostopasca, remediu puternic pentru 150 de afecţiuni