Beneficiile fructului de lime asupra sănătăţii includ pierderea în greutate, îngrijirea pielii, îmbunătăţirea digestiei, tratarea constipaţiei, îngrijirea ochilor tratamentul scorbutului, hemoroizilor, a ulcerului peptic, afecţiunilor respiratorii, gutei, afecţiunilor urinare.
Acest citric e teribil de acru dar poate face pentru sanatatea ta lucruri pe care multe medicamente nu reuşesc, avand un rol benefic in tratarea multor afectiuni.
Lime este consumat în întreaga lume sub formă de sorbet, băuturi răcoritoare, murat, sub formă de gemuri sau alte preparate. Uleiul extras din coaja de lime este folosit în numeroase produse cosmetice.
În continuare va prezentam cele mai importante beneficii pentru sanatate ale acestui valoros fruct.
Scorbut: fructul de lime este faimos pentru tratarea scorbutului, boală cauzată de deficienţa de vitamina C şi caracterizată prin infecţii frecvente cu tuse şi senzaţia de frig, buze crăpate, ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii umflate, etc. Remediul pentru această boală este aportul de vitamina C. În trecut soldaţilor şi marinarilor li se dădea câte un lime pentru a preveni această boală care pe vremuri era mortală. Chiar şi în zilele noastre acest fruct este recomandat persoanelor care lucrează în medii poluate, în mine, fabrici de ciment, etc.
Îngrijirea pielii: sucul de lime şi uleiul esenţial de lime sunt benefice pentru piele atât consumate pe cale orală, cât şi aplicate extern. Întinereşte pielea, îi redă strălucirea si o protejează de infectii. Aceste proprietăţi se datorează cantităţii mari de vitamina C şi flavonoizilor, componente cu proprietăţi antioxidanţe, antibiotice şi dezinfectante. Când este aplicat direct pe piele, acizii din uleiul de lime îndepărtează celulele moarte, tratează matreata, erupţiile cutanate, vanataile şi poate fi revigorant dacă sucul sau uleiul esential de lime este adăugat în apa de baie.
Digestia: aroma fructului lime favorizează producţia de salivă ajutând astfel digestia primară. Apoi acizii din lime fac restul. În timp ce acizii desfac macromoleculele, flavonoizii stimulează sistemul digestiv şi cresc secreţia de suc gastric şi de bilă. De asemenea, acizii stimulează mişcările peristaltice.
Constipaţia: Acizii din lime ajută sistemul excretor la curăţarea tractului digestiv. Acest fruct previne constipaţia. În cazul apariţiei constipaţiei, un pahar de suc de lime cu sare este un excelent purgativ.
Ulcer peptic: Pe lângă vitamina C, lime conţine şi flavonoizi care au proprietăţi antioxidante, anticarcinogenice, antibiotice şi detoxifiante care ajută la tratarea ulcerului peptic.
Afecţiuni respiratorii: uleiul extras din lime conţine flavonoizi şi are proprietăţi decongestionante. Doar inhalând ulei esential emanat de coaja de lime proaspăt rasă se poate uşura congestia, sau se poate îndepărta senzaţia de greaţă.
Îngrijirea ochilor: Vitamina C, prin proprietăţile sale antioxidante protejează ochii de efectele îmbătrânirii şi de degenerarea maculară. Flavonoizii previn apariţia infecţiilor.
Guta: Sunt două cauze principale ale apariţiei gutei. Primul motiv este acumularea de radicali liberi în organism, iar al doilea este acumularea de toxine, în principal de acid uric. Fructele de line au efect antioxidant şi detoxifiant ajutând la eliminarea radicalilor liberi şi la detoxifierea organismului.
Pierderea în greutate: un pahar de apă caldă cu sucul de la un lime întreg reprezintă eficient dacă doriţi să scăpaţi de kilogramele în plus. Acidul citric prezent în lime are rolul de a arde grăsimile. Dacă beţi două pahare pe zi veţi vedea rezultate remarcabile în doar o săptămână.
Afecţiuni urinare: conţinutul ridicat de potasiu este benefic pentru eliminarea substanţelor toxice şi care au precipitat sub formă de depozite în rinichi, vezica urinară. Lime are şi proprietăţi dezinfectante care ajută la tratarea infecţiilor tractului urinar. De asemenea, are rol şi în prevenirea creşterii prostatei şi previne blocajul urinar cauzat de depozitele de calciu de pe tractul urinar.
Alte beneficii: Este un bun digestiv şi creşte pofta de mâncare. Este eficient în tratamentul reumatismului, cancerului de colon, arteroscleroza, oboseală, febra şi chiar afecţiuni cardiace. Partea pozitivă este că fructul lime nu are efecte secundare.
Lime – Precauţii
Seminţele tuturor citricelor sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate în cantitate mare. De aceea, este bine să evitaţi să mestecaţi sau să înghiţiţi semintele de lime.