Un studiu recent arata ca la nivel mondial exista peste 1,5 miliarde de adulti supraponderali, iar peste 400 de milioane dintre acestia sunt obezi. Aceasta situatie a aparut datorita faptului ca restrictiile impuse de dieta a dus la pierderea in greutate temporara, insa mai mult de 80% dintre acestia nu au reusit sa-si mentina greutatea optima, din cauza schimbarilor hormonale.
Cercetarea a implicat 50 de adulti supraponderali sau obezi, cu varste cuprinse intre 27 si 40 de ani, cu o greutate medie de 95 de kilograme. Acestia au fost inscrisi intr-un program de 10 saptamani, timp in care au fost supusi unei diete drastice. Le-a fost masurat nivelul poftei de mancare la momentul initial, la sfarsitul programului, dar si la un an dupa pierderea in greutate. Rezultatele au aratat ca pierderea initiala in greutate de aproximativ 13 kg nu a putut fi mentinuta, deoarece nivelul de hormoni care influenteaza apetitul s-a schimbat, marind pofta de mancare.
Profesorul Joseph Proietto, de la Universitatea din Melbourne, a declarat ca studiul a aratat rolurile importante pe care le joaca hormonii in reglarea greutatii corporale, ceea ce face ca schimbarile de dieta si de comportament sa nu aiba efect pe termen lung.
„Studiul nostru a oferit indicii cu privire la motivul pentru care persoanele obeze, care au pierdut in greutate, au recidivat de multe ori. Acesta are la baza nevoi fiziologice si nu este pur si simplu rezultatul de reluare voluntara a vechilor obiceiuri”
spune Profesorul Joseph Proietto
Dr. Proietto a spus ca desi campaniile de promovare a sanatatii recomanda ca persoanele obeze sa adopte modificari ale stilului de viata, sa fie mai activi, practicarea unei activitati sportive nu a dus la mentinerea greutatii.
De asemenea, studiul arata ca un mod eficient de prevenire a luarii in greutate este realizarea unei campanii pentru prevenirea obezitatii la copii, deoarce este mult mai usor ca cei mici sa deprinda obiceiurile unui mod sanatos de viata, decat sa lupte peste ani cu aceasta boala.