• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
Frunza Verde

Frunza Verde

  • Frumusete
  • Sanatate
    • Sfaturi
  • Nutritie
    • Diete
    • Culinar
    • Tabel cu calorii – Valori nutritionale
  • Ceaiuri
  • Uleiuri Esentiale
  • Remedii
  • Afectiuni
  • retete
  • tincturi
  • tratamente naturiste

Faimoasa reţeta a magiunului de Topoloveni, fără zahăr si alte prostii

Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc extrem de iubit de copii si adulti şi care îmbogăţeşte cu gustul lui dulce-acrişor plăcinte, cozonaci şi dulcuri care de care mai gustoase.

magiun din prune

RETETA MAGIUN DE PRUNE

.

Magiunul de prune este recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, nervos, previne constipaţia şi previne apariţia diabetului de tip 2. Principalul risc în producţia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.

Sterilizaţi borcanele. Spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional, printr-un tifon).
Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate.
Puneţi prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.

În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă, scrie vocea.biz.

reteta magiunFierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.

Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.

Cum prepari MAGIUN DE PRUNE varianta moderna:

MAGIUN DE PRUNE reţetă. Dacă nu aveţi nici timp şi nici condiţii să realizaţi magiunul de prune în mod tradiţional, îl puteţi face şi în bucătăria unui apartament. Se poate face pe aragaz, urmând instrucţiunile de mai sus dar, mai simplu, direct în cuptor, unde o să aveţi temperatură constantă şi risc de afumare aproape de zero.

Spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii.Pasaţi sau puneţi fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac.Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatură medie).

Verificaţi şi amestecaţi 1 dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi daţi-l la rece.

MAGIUN DE PRUNE – Magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Totuşi, dacă prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adăuga zahăr. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct.Unele gospodine folosesc oţet (1 lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finală a procesului de fierbere) sau aspirină. Dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.

Magiunul se prepară simplu, aşa cum e descris mai sus. Există însă şi varietăţi cu nucă (1 kilogram miez de nucă la 10 kg de prune, adăugate la finalul fierberii) sau cu rom (500 ml de rom la 10 kilograme de prune, adăugate la finalul procesului de fierbere)

Rubrica: Culinar, News

Loading...

Ceai de Tei – tratamente si modul de folosire corect

Ceaiul de Soc are efect miraculos daca este preparat corect

Hrean, ghimbir si lamaie: elixirul fabulos care topeste grasimea abdominala in doar 3 saptamani

Cea mai buna reteta de SOCATA, simplu si rapid, ca pe vremea bunicilor. Recomandarea lui Ovidiu Bojor

Cauta afectiuni, ceaiuri, retete sau remedii

Apa de tărâţe supranumita elixirul vindecator. Cum să o prepari simplu, în funcţie de beneficii

Ceai de pătlagină – reteta leacului mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

Bara principală

Remedii

10 Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de TRANSPIRATIE

Cafeaua cu cardamon(hel) o combinatie absolut incredibila

Dr. Oz: 5 remedii NATURALE care te scapă de orice durere

Reţetele naturiste eficiente impotriva VARICELOR

Dr. Oz: Top 6 remedii de sănătate pe care le ai deja acasa

Valeriana cu miere, remediu RAPID pentru durerile de cap

Sucul MINUNE care elimina metalele grele din corp

Scapa usor de gazele la stomac – 3 remedii cu efect imediat

Sucul de SPANAC, cea mai buna reteta pentru curatarea stomacului si intestinelor

„Sângele verde”, elixirul din iarba de grau care iti reface sanatatea

COJILE de CEAPA, un remediu naturist exceptional care te scapa de multe boli

Cum poti scapa rapid de cearcane

Cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge

Tratament naturist cu ulei de masline pentru piele uscata

Elixirul recomandat de Dr.OZ pentru FICAT: 4 ingrediente care costa putin

RETETA naturista de crema cu TAMAIE care repara si intinereste pielea

10 semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

SUCUL DE CEAPA – mana cereasca pentru par. Opreste caderea parului si il regenereaza!

Drojdia de bere, remediu terapeutic remarcabil din frigiderul tau

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Naturiste

Zatul de cafea: 12 intrebuintari practice pe care sigur nu le stiai!

Faceţi economii: preparaţi-vă acasă produsele de înfrumuseţare

SAPTE motive suprinzatoare sa mananci CIRESE de Mai

Florile de salcam, o adevarata binecuvantare pentru sanatate. Uite ce minuni poate face acest „medicament” al naturii

Scapa de tenul uscat folosind ulei de masline

Anghinarea, un aliment sanatos la indemana

Mierea, eficientă împotriva tusei

Cel mai EFICIENT si rapid condiment pentru SLABIT

Secretele unui păr frumos

Bila leneşă: remedii naturale pentru bila leneşă

Miere si scortisoara – o combinatie incredibila

Lăptisorul de matcă, un produs esential pentru sănătate

Zmeura previne slabirea vederii si ajuta la slabit

Adevăratele cauze ale acneei

Tratamente pentru acnee

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti. Efectul este surprinzator !

Ghimbirul si proprietatile sale uimitoare pentru sanatate

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unor boli endocrine

UIMITOR: Ce patesti daca mananci banane cu coaja neagra? Afla parerea specialistilor japonezi

Nas înfundat – 8 remedii naturale verificate

Copyright Frunza-verde.ro 2009-2020