Regula de baza a revolutionarei diete Montignac porneste de la ideea ca organismul uman are nevoie de o paleta variata de alimente, prin urmare restrictiile curei de slabire nu se refera la cantitate, ci la combinarea alimentelor.
Pentru multe dintre noi, indemnul de a nu manca carne si cartofi la aceeasi masa nu reprezinta o noutate absoluta, insa ar fi interesant sa ne aducem aminte si de ce mixul este daunator pentru silueta. In esenta, dieta Montignac aplica un principiu simplu si anume acela de a manaca inteligent si sanatos, fara a face rabat de la diversitate: prin urmare, principiile regimului urmaresc reeducarea stilului de viata.
Pentru a avea succes trebuie sa invatam sa alegem si sa combinam inteligent diverse categorii de alimente. Cei care imbratiseaza dieta Montignac nu manaca mai putin, ci mananca diferit. Intregul concept sa inverte in jurul unui singur ax: indicele glicemic. Acesta reprezinta „puterea” efectului pe care il au carbohidratii consumati asupra nivelului de glucoza din sangele tau. Indicele glicemic poate avea valori de la 0 la 100 (punctul maxim, deoarece atat are glucoza in sine). Cu cat indicele glicemic este mai ridicat, cu atat alimentul respectiv e mai daunator pentru tine, deoarece va elibera rapid o cantitate mare de glucoza in sange.
Conceptul metodei Montignac
Metoda Montignac este dedicata tuturor celor care doresc sa piarda in greutate intr-o maniera eficace si durabila, sa diminueze aparitia factorilor de risc cardio-vascular si sa previna aparitia diabetului. Dieta propusa de Michel Montignac nu este un regim in sensul traditional al cuvantului, ci mai degraba un stil de viata non-restrictiv si perfect echilibrat, bazat in mod special pe schimbarea obiceiurilor alimentare.
Nu este o dieta care iti va explica de ce este ma bine sa mananci mai putin, ci una care te va invata cum sa manci mai bine. Regimul Montignac se bazeaza exclusiv pe imbinarea ideala a celor trei grupe principale de alimente: glucidele, lipidele si proteinele.
Logica combinarii acestor categorii de alimente tine cont de specificul nutritional al fiecareia (caracteristici fizico-chimice) si de potentialul lor de a induce reactii metabolice, astfel incat sa poata fi prevenita cresterea in greutate, aparitia diabetului si a factorilor de risc cardiovascular. Atat experimentele, cat si studiile stiintifice au aratat ca, in ciuda instalarii acestor simptome, ele por fi reduse intr-o masura reprezentativa prin urmarea dietei Montignac.
Reeducarea obiceiurilor alimentare
Metoda Montignac propune o modificare a obiceiurilor alimentare nocive, in functie de scopul pe care ni-l propunem:
acela de a slabi in cazul in care greutatea normala corporala este depasita;
prevenirea riscului de a lua in greutate;
prevenirea aparitiei diabetului de tip II; diminuarea factorilor de risc cardiovascular;
Primul pas consta in stergerea din memorie a tuturor mesajelor nutritionale abuzive centrate in mod gresit pe aspectul caloric al alimentului. Principiul dietei Montignac se refera la alegerea alimentelor in functie de specificul lor nutritional si de potentialul lor metabolic si la urmarirea indexului glicemic al fiecarui ingredient pe care il alegem pentru masa noastra. In prima faza, cand urmarim pierderea in greutate, acesta trebuie sa fie mai mic sau egal cu 35.
Glucidele vor fi selectate cu grija maxima, din randul acelora care au un indice glicemic mic sau foarte mic;
Lipidele vor fi alese in functie de natura acizilor grasi pe care ii contin. Astfel, acizii grasi polinesaturati omega 3 (untura de peste) si acizii grasi mono nesaturati (uleiul de masline) vor fi privilegiati; in schimb, vor fi evitati acizii grasi saturati (unt, untura);
Proteinele vor fi alese in functie de originea lor (vegetala sau animala), de complementaritatea lor si de neutralitatea pe care o au in timpul proceselor metabolice legate de luarea in greutate (hiperinsulinism);
Fazele dietei Montignac
Faza 1: pierderea in greutate
Rezultatele procesului de pierdere in greutate sunt variabile, in functie mai ales de numarul kilogramelor care trebuie date jos. Chiar daca anumite alimente pot fi consumate impreuna in cadrul meniurilor a la Montignac, trebuie ca indexul glicemic al fiecareia in parte sa fie inferior sau egal lui 35.
O lista completa cu valorile glicemice ale alimentelor vei gasi in cartea „Mananc, slabesc si ma mentin”, semnata de Michel Montignac (13 ron, Editura Litera ).
Obiectivul este ca la sfarsitul fiecarei mese cota insulinica sa fie cat mai scazuta posibil. Nu numai ca acest fapt va suprima posibilitatea acumularii de grasime, dar va si activa procesul de eliberare a grasimilor de rezerva, care sunt arse prin cresterea cosumului energetic.
taguri de test
taguri de test
Faza a II-a: stabilizarea si prevenirea
Alegerea glucidelor va fi facuta intotdeauna in functie de indexul glicemic al acestora, insa in faza a II-a selectia lor nu va mai fi la fel de stricta. In anumite conditii si combinatii, vei putea consuma ocazional chiar si alimentele cu index glicemic ridicat, cu conditia ca obiceiurile alimentare sanatoase dobandite in prima parte sa fie respectate.
Prajitura cu spuma de ciocolata, dupa regulile Montignac
In partea a II-a a dietei vei invata sa-ti acorzi timp pentru alcatuirea unor meniuri mai lejere, dar totusi sanatoase. Scopul nu este sa inveti ca pe tabla inmultirii valori nutritionale si indici glicemici, ci sa-i oferi corpului tau combinatii usor de digerat si ingaduitoare cu silueta ta.
Fara a fi un panaceu, metoda Montgnac poate fi considerata o alternativa de incredere fata de alte cure de slabire, care promit rezultate-minune in timp scurt. Este vorba de cateva directii alimentare ce pot fi urmate cu incredere pentru o perioada indelungata de timp, fara a dauna organismului. Din contra, consumul alimentelor cu un index glicemic mic te poate scuti de foarte multe probleme de sanatate.
Dezavantaje
Paradoxal, acest regim alimentar poate ajunge uneori sa fie prea bogat in grasimi, datorita „ridicarii interdictiilor” legate de calorii. Consumul scazut de carbohidrati iti poate induce o stare de oboseala. In plus, iti va lua ceva timp pana sa incepi sa deosebesti carbohidratii „buni” de cei „rai” fara o carte la indemana.
Unii nutritionisti contesta echilibrul alimentar promovat de Montignac, sustinand ca dieta este de fapt una hipocalorica: ce-i drept, studiile arata ca adeptii ei consuma cu 25% mai putin decat obisnuiau inainte de intrarea in prima faza. Principiile regimului nu iti induc nicidecum slabirea prin infometare, dar selectivitatea exagerata va duce in timp la micsorarea portiilor. In functie de cate kilograme ai de pierdut, tu decizi daca e bine sau rau!
In concluzie, trebuie sa recunoastem ca succesul dietei Montignac nu poate fi obtinut decat cu rabdare, atentie si concentrarea pe beneficii durabile, nu pe pierderea catorva kilograme ce se pot „intoarce” oricand. Daca esti hotarata si te simti pe aceeasi lungime de unda cu principiile Montignac, incepe cat mai curand sa-ti reorganizezi alimentele si obiceiurile!
Vedete care au apelat la dieta Montignac: Kylie Minogue, Kim Katrall, Gerard Depardieu, Elizabeth Hurley si Kelly Preston.
Sugestie de meniu
Micul dejun – variante
Paine integrala natur sau prajita, unsa cu marmelada sau dulceata fara zahar sau cu branza de vaci proaspata cu 0% grasime;
Paine integrala cu iaurt natur;
Cereale netratate, simple, fara zahar, musli, caramel si orice alt adaos care ii mareste indicele glicemic. Le poti consuma cu lapte degresat, cu iaurt natur sau amestecate cu branza de vaci proaspata, fara grasimi;
Pranz – variante
cruditati sau supa;
peste, carne de vita sau de pasare;
garnituri – alimente cu index glicemic sub 35;
salata;
branza sau iaurt de soia;
Cina
Masa de seara va fi identica cu pranzul, eventual mai usoara, in sensul reducerii consumului de grasimi in favoarea legumelor; poate fi asemanatoare micului dejun. Astfel, grasimile de la cina nu vor mai reprezenta un risc ridicat de stocare. Masa de seara joaca un rol important in aceasta ecuatie, deoarece activitatea organismului nu mai are loc la aceiasi parametri, prin urmare tendinta de stocare este mult mai mare. Cu cat aportul caloric va fi mai mic, cu atat vei dormi mai bine.